Sirup z agáve je chutným a všestranným sladidlem. Je skvělým doplněním medu, javorovému sirupu a dalších přírodních sladidel. Má menší viskozitu než med, a proto se snáze míchá s pokrmy.
Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“.
Z listů se dříve vyráběl papír, z ostrých bodlin jehly na šití. Staří Aztékové považovali rostlinu agáve za posvátnou a věřili, že šťáva, která vytéká po naříznutí z listů a kořenů rostliny, čistí tělo a duši. Španělští dobyvatelé pak využili rostlinu po svém: fermentovali sladkou šťávu z agáve a získali tequilu.
Jak vzniká sirup z agáve
Sirup z agáve je vlastně zahuštěná šťáva z agáve. Surová šťáva z agáve se pravidelně sklízí z kaktusů divoce rostoucích ve středním Mexiku. Toto je obvykle práce domorodých Indiánů.
Nejprve se odřízne vršek rostliny připomínající ananas a vydlabe střed. Na dutinu se položí kámen. Kaktus pustí šťávu, která se několik dní sbírá ve vydlabaném středu. Mléčně zabarvená šťáva se poté vybere z každé rostliny zvlášť.
Tato šťáva má vysoký obsah polyfruktózy neboli inulinu, který se při šetrném zahušťování šťávy bez použití jakýchkoli chemikálií mění na jednoduchý cukr fruktózu.
Země původu: Mexiko
Použití v kuchyni
Příjemná chuť (lehounce připomínající javorový sirup) zvýrazní původní chuť jídla.
- Do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje či kávy, limonád a ovocných nápojů
- Vhodný do salátových zálivek, marinád a grilovacích směsí
- Je výborným sladidlem bylinkových čajů (ve srovnání s bílým cukrem)
Sirupem z agáve lze nahradit bílý cukr prakticky v kterémkoli pokrmu. V receptu nahraďte požadované množství cukru tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně snižte množství tekutin stejně jako při použití medu. V pečených výrobcích vynikne jeho schopnost vázat vlhkost a zabraňovat vysoušení pečiva.
Sirup z agáve má navíc dlouhou životnost, můžete jej skladovat až 3 roky a necukernatí.
Výživové údaje (100 g)
Energetická hodnota | 1275 kJ/300 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 75 g |
z toho cukry | 65 g* |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl |
0,01 g |
* z toho sacharóza 2 g, glukóza 16 g, fruktóza 47 g
CZ-BIO-001
Zemědělská produkce Mexiko
Složení
100% zahuštěná šťáva z bio agáve
Vyzkoušejte také ostatní produkty značky Bio*nebio, které naleznete v kategoriích Přírodní šťávy a sirupy, Potraviny, nápoje a Nápoje. Výrobek ohodnotilo 10 zákazníků a 100 % by ho doporučilo. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Přírodní šťávy a sirupy.
EAN | 8594052882247 |
Značka | Bio*nebio |
Velikost balení | 352 ml |
Forma | Sirup |
Vlastnosti | Bez lepku / bez glutenu / pro celiaky BIO Přírodní |
Certifikáty | EU Organic |
Země původu | Mexiko |
Originální název | Bio Sirup z agáve 352 ml |
Dodavatel na trh | bio nebio s.r.o. |