Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Využití
- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného
- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek
- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran
- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa
- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku
- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu
- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů
- Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6
- Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Složení
Cizrna* (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku, sóji arašídů, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 403 kJ / 336 kcal | |
---|---|
Tuky: | 5,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,6 g |
Sacharidy: | 44,0 g |
z toho cukry: | 3,1 g |
Vláknina: | 15,0 g |
Bílkoviny: | 19,0 g |
Sůl: | 0,06 g |
Zkuste také ostatní produkty značky Country Life, které uvidíte v kategoriích Potraviny, Potraviny, nápoje a Rýže, těstoviny, luštěniny, obiloviny. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Rýže, těstoviny, luštěniny, obiloviny.
EAN | 8595016587789 |
Značka | Country Life |
Velikost balení | 500 g |
Vlastnosti | Pro vegetariány Bez lepku / bez glutenu / pro celiaky BIO Bez aspartamu (sladidlo) Vegan Bez sladidel |
Certifikáty | BIO Produkt ekologického zemědělství |
Alergeny | Bez mléka Bez lepku Bez vajec |
Země původu | Mimo EU Turecko |
Originální název | Cizrna BIO - 0,5 kg |
Dodavatel na trh | Country Life s.r.o. |