Vitamín K - Solgar (0 produktů)

Vitamín K se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích. Je důležitý zejména při srážlivosti krve a pro správnou činnost jater. Je tedy důležitý pro lidi, jejichž často postihuje krvácení z nosu, silné menstruační krvácení či vnitřní krvácení. Významnou funkcí je podpora vstřebávání vápníku. Má tak vliv na vývoj kostí.

Zobrazit více

Vitamín K se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích. Je důležitý zejména při srážlivosti krve a pro správnou činnost jater. Je tedy důležitý pro lidi, jejichž často postihuje krvácení z nosu, silné menstruační krvácení či vnitřní krvácení. Významnou funkcí je podpora vstřebávání vápníku. Má tak vliv na vývoj kostí.

Formy vitamínu K

  • vitamín K1 (fylochinon) - nachází se zejména v listové zelenině, pomáhá udržovat zdravé srážení krve, směřuje přímo do jater
  • vitamín K2 (menachinon) - vytvářejí ho bakterie v trávicím traktu, nachází se v živočišných a fermentovaných potravinách, směřuje přímo do cévních stěn, kostí a tkání
  • vitamín K3 (menadion) - syntetická forma, je toxický a podává se pouze zvířatům

Funkce vitaminů K1 a K2 v těle

  • chrání srdce
  • zlepšují citlivost na inzulín
  • lokální aplikace pomáhá zmenšovat modřiny
  • může mít antioxidační schopnosti
  • nezbytný pro srážení krve
  • vstřebává vápník
  • podporuje dlouhověkost

Znaky nedostatku vitamínu K

  • zvápenatění tepen
  • mozkové problémy
  • osteoporóza
  • zubní kazy
  • snadná tvorba modřin
  • snížená imunita
  • snížená srážlivost krve
  • lámavost kostí

Je možné se vitamínem K předávkovat?

Předávkování vitamínem K je velmi vzácné. Lidské tělo si udržuje jeho potřebné množství. K předávkování by mohlo dojít při užívání doplňků stravy, což by se mohlo projevit pocením, horečkou nebo alergickými reakcemi.

Zdroje vitamínu K

Lidské tělo dokáže přeměnit vitamín K1 na K2, což je velmi důležité, protože K1 je výrazně více obsažený ve stravě.

Vitamíny K1 a K2 obsahují tyto potraviny

  • listová a kořenová zelenina
  • brokolice a květák
  • rajčata, papriky, okurky
  • obiloviny - oves, žito, pšenice, sója
  • luštěniny - fazole, hrách, čočka
  • zelený čaj
  • kopřiva
  • vejce a maso
  • ořechy
  • sójový a olivový olej
  • tvrdé a měkké sýry
  • syrové máslo
  • kefír
  • kysané zelí

Účinky vitamínu K mohou být znásobeny a podpořeny užíváním vitamínu D.

Zákazníci si oblíbili řady Viridian. Pokud jste si nezvolili žádný produkt, zkuste se podívat také na kategorie Vitamín K2. Nejlépe hodnoceným produktem je Viridian Vitamin K2 90 kapslí.