Spirulina (Arthrospira Platensis) je zelenomodrá sladkovodní řasa, známá již staletí hlavně v asijských kulturách. Její název pochází ze spirálovité charakteristiky této superpotraviny - tvoří spirálová šroubovitá mikroskopická vlákna, která jsou tak malá, že je lidské oko nerozpozná. Zelená barva spiruliny pochází z chlorofylu a modrá barva z exotického pigmentu fykocyaninu.
Patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin, tvoří téměř 65%, což je nejvyšší koncentrace bílkovin zjištěná u všech potravin. Je to kompletní zdroj bílkoviny, to znamená, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, i neesenciální aminokyseliny (bez přítomnosti tuků a cholesterolu). Spirulinový protein se také absorbuje snadněji jako živočišný. Každý gram bílkoviny ze spiruliny je asi 4x vstřebatelnější než stejný gram bílkoviny z hovězího masa. Navíc, buněčná stěna Spiruliny nemá celulózu, a proto je stravitelná v lidském organismu na 85-95%. Usnadňuje průchod potravy přes trávicí soustavu, čímž snižuje tlak na celý systém. Podporuje také zdravé bakterie v trávicím traktu a pomáhá zlepšit absorpci živin.
Výzkumy dokazují, že Spirulina může zlepšit metabolismus tuků a glukózy, při současném snížení tuků v játrech, a chrání srdce. Má také protirakovinné účinky a působí jako antioxidant. Také má schopnost posílit imunitní systém , aktivně podporuje regeneraci buněk, urychluje hojení a zotavování z nemocí. Je bohatá na vitamín A který je mimořádně důležitý pro zdraví očí. Ze stejného důvodu se doporučuje konzumovat mrkev, avšak Spirulina má 10-krát vyšší koncentraci vitamínu A na gram ve srovnání s mrkví. Navíc je velmi účinná při dodržování redukční diety a hubnutí, protože potlačuje chuť k jídlu, ale tělu přitom dodává všechny potřebné živiny.
Co obsahuje BIO Spirulina?
Kromě toho, že se tato zelená řasa může pochlubit vysokým podílem proteinu, čímž si získala přední místa v žebříčku potravin s jejich nejvyšším obsahem (tvoří až 70% jejího obsahu), je také zdrojem:
- mnohých minerálů: obsahuje hodně železa, ale i křemík, vápník, či hořčík,
- cenných fytonutrientů (cenné výživné látky), které neobsahuje žádná jiná zelená rostlina,
- obsahuje betakaroten, který je mnohem účinnější, než betakaroten izolovaný v syntetických doplňcích výživy,
- neobsahuje celulózu, což znamená, že v lidském těle je stravitelná na 85 - 95%,
- obsahuje chlorofyl - čistí a detoxikuje organismus,
- esenciální a neesenciální aminokyseliny,
- cenné enzymy,
- množství vitamínů, vitamín B1, B2, B6, B12 , vitamín E, K, vitamín C,
- kyselinu gama-linoleonovou (GLA), protizánětlivá esenciální mastná kyselina,
- fykocyanin - má výrazné antioxidační, antikarcinogenní a protizánětlivé účinky, pomáhá tvorbě kmenových buněk a výrazně stimuluje imunitu,
- fenylalanin - pomáhá snižovat chuť k jídlu.
Pro koho je vhodná?
Je vhodná pro lidi trpící nedostatkem vitamínů, minerálů, ale i pro vegetariány, vegany, vyznavače zdravého životního stylu, sportovce a lidi v rekonvalescenci. Konzumovat ji mohou i děti a kojící matky, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.
BIO Spirulina a její účinky
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Zlepšuje látkovou výměnu
- Podporuje tvorbu krvinek a pomáhá při problémech s chudokrevností
- Zlepšuje vzhled pokožky, vlasů a nehtů,
- Pomáhá při hojení ran, při žaludečních vředech
- Pomáhá zlepšovat imunitu, působí antivirově a protizánětlivě
- Zlepšuje psychickou pohodu organismu
- Působí jako probiotikum a odstraňuje zácpu
- Snižuje únavu
- Pomáhá při léčbě kardiovaskulárních problémů
Další výhody Spiruliny
- Má výjimečný až 63% obsah lehce stravitelných bílkovin vysoké biologické hodnoty
- Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny = kompletní zdroj bílkovin
- Vyživuje a podporuje imunitní systém
- Zdroj vitamínů B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E
- Zdroj minerálů - železo, draslík, vápník, měď, chrom, hořčík...
- Bohatý zdroj kyseliny gama-linolenové (GLA) - protizánětlivá esenciální mastná kyselina
- Příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru
Složení
100% organická bio spirulina (500 mg tablety)
Dávkování
Dávkování Spiruliny se liší v závislosti od člověka, ale obecně se doporučuje rozložit dávku na 3x denně (ráno, v poledne a večer). Doporučujeme užívat 4 až 6 tablet (1 tableta má 500 mg) denně, a to minimálně 15 minut před jídlem a zapít sklenicí vody.
Podle výzkumů byly zaznamenány tyto účinky:
- V případě, že chcete optimalizovat hladinu cholesterolu: 1- 8 g denně
- Pro zvýšení výkonu svalů: 2- 7,5 g denně
- Pro regulaci hladiny glukózy v krvi: zlepšení již od 2 g denně
- Krevní tlak ovlivní dávka 3,5- 4,5 g denně
Nutriční hodnoty | v 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 1594 kJ / 378 kcal |
Bílkoviny | 63,5 g |
Sacharidy | 9,1 g |
z toho cukry | 3 g |
Tuky | 8,2 g |
z toho nasycené tuky | 1,1 g |
Vláknina | 7 g |
Sůl | 1,13 g |
Vitamin D | 6 μg |
Vitamin E | 31,7 mg |
Vitamin C | 1,4 mg |
Vitamin B1 | 0,53 mg |
Vitamin B2 | 0,73 mg |
Vitamin B3 | 22 mg |
Vitamin B6 | 0,15 mg |
Vitamin B12 | 60 μg |
Kyselina listová | 22 μg |
Draslík | 1328 mg |
Vápník | 452,8 mg |
Fosfor | 950 mg |
Hořčík | 302,5 mg |
Železo | 123,1 mg |
Zinek | 3,6 mg |
Měď | 0,2 mg |
Mangan | 5,2 mg |
Selen | 1 μg |
Chrom | 280 μg |
Jód | 1800 μg |
Chlorofyl | 1179 mg |