Univerzální mňamka! Promyjte ji a připravuje podobně jako rýži. Na sladko i na slano. Je hotová za 15 minut a uspokojí každý mlsný jazýček. Ráno jako sladká kaše, k obědu příloha k dušeným jídlům i omáčkám. Večer ji přidejte do salátů, polévek nebo zapečte se zeleninou. Po karbanátcích z ní se jenom zapráší a čokoládový dortík z quinoy je dokonalou tečkou.
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilnina. Výborně zpestří a ozdraví vaši kuchyni. Hodí se jako příloha a ostudu neudělá ani jako samotný základ jídla. Můžete si s ní opravdu vyhrát a připravit ji na sladko i na slano, zapékat, použít jako zavářku do polévek nebo ji přidat do vegetariánských karbanátků. Chutná teplá i za studena.
Základní recept: quinou v cedníku propláchněte dvakrát vroucí vodou, poté zalijte 2,5 násobným množstvím vody a vařte 15 minut- Případně nechte pak ještě pod poličkou dojít.
Merlík chilský aneb quinoa se tváří jako novinka zdravého stravování. Není však novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme - pěstuje se často v botanických zahradách.
Quinoa existuje v několika stovkách variant, které se liší barvou semen. Nejběžnější a nejrozšířenější je bílá, často se prodává i červená a černá varianta quinoy. účinky). Všechny tři varianty chutnají prakticky stejně, ale červená a černá zůstávají po uvaření pevnější a působí „celozrnnějším" dojmem.
Využití
- příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám
- do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině
- náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů, ale např. i do náplní na quiche
- karbanátky a placičky - viz časopis Dobroty podzim 2017 str. 18
- nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení
Quinoa- Merlík čilský*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování
Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 539 kJ / 368 kcal | |
---|---|
Tuky: | 6,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,7 g |
Sacharidy: | 57,0 g |
z toho cukry: | 1,3 g |
Bílkoviny: | 14,0 g |
Sůl: | 0,01 g |
Zkuste také další produkty značky Country Life, které naleznete v kategoriích Bezlepkové potraviny, Potraviny a Potraviny, nápoje. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Rýže, těstoviny, luštěniny, obiloviny.
EAN | 8595016549848 |
Značka | Country Life |
Velikost balení | 500 g |
Cesta podání | Perorálně - polyká se |
Vlastnosti | Bez lepku / bez glutenu / pro celiaky BIO |
Certifikáty | BIO Produkt ekologického zemědělství |
Země původu | Bolívie |
Alergeny | Bez lepku |
Originální název | Quinoa 500 g BIO COUNTRY LIFE |
Dodavatel na trh | Country Life s.r.o. |