NATU Himalájská cerná sul jemná 200 g

Černá sůl neboli kala namak se těží v sopečných oblastech v Pákistánu, Indii a …
Zobrazit více
Černá sůl neboli kala namak se těží v sopečných oblastech v Pákistánu, Indii a Nepálu. Její černá, někdy i narůžovělá barva je ovlivněna obsaženými minerály – hlavně železem.

Tento produkt není momentálně dostupný.
5
Zákazník doporučuje

100% zákazníků doporučuje

Hodnotili 2 zákazníci
Napsat hodnocení
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x

Černá sůl pochází z vulkanických ložisek ležících v podhůří Himalájí a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou poprvé do styku překvapit. Kromě klasické slané chuti můžete po ochutnání cítit i silně vajíčkovou příchuť, která je dána vysokým obsahem síry. V indické kuchyni ale hraje nezastupitelnou roli. Bez černé soli se neobejdou pokrmy jako chaat, dresinky raita a čatní nebo směs koření chaat masala. Místní obyvatelé ji používají i na dochucení čerstvého ovoce například banánů. 

Využití

Černá sůl se hojně využívá nejen v indické, ale i veganské kuchyni. Díky její typické vajíčkové příchuti se hodí do všech slaných pokrmů, kam se obvykle vajíčka přidávají, jako je vaječina, omelety a další. A jak připravit tyto pokrmy bez vajec? V případě vaječiny můžete jako náhradu vajíček použít nadrobno nakrájené nebo nastrouhané tofu, přisolit černou solí a pro žlutou barvu přidat kurkumu. 

Věděli jste, že?

Dle ajurvédy se má používat hlavně v letním období, protože je vnímána jako chladící element. Přidávána je například do indického nápoje Jal-jeera. 

Země původu: Pákistán

 

EAN8595653803839
Originální názevHimalájská černá sůl jemná 200g