Hořčík pro vegany - Vitar - nejlevnější produkty (1 produktů)
Hořčík neboli magnesium je minerál nezbytný pro správnou funkci nervového systému a nervosvalový přenos. Nejvíce ho najdeme v kostech (až 70 %) a ve svalech (27 %), dále v tukové tkáni či krevním séru. Hořčík se řadí mezi nejhojněji zastoupené …
Hořčík neboli magnesium je minerál nezbytný pro správnou funkci nervového systému a nervosvalový přenos. Nejvíce ho najdeme v kostech (až 70 %) a ve svalech (27 %), dále v tukové tkáni či krevním séru. Hořčík se řadí mezi nejhojněji zastoupené prvky v přírodě.
Kdy máme nedostatek hořčíku?
Hořčík je nejdůležitějším a zároveň nejdeficitnějším minerálem našeho organismu, jeho nedostatkem trpí zhruba každý třetí Čech. V těle aktivuje více jak 300 enzymů odpovědných za nejdůležitější metabolické procesy. Bohužel si tento minerál nedovede naše tělo vytvářet samo a proto bychom ho měli přijímat v rámci potravy nebo pomocí speciálních doplňků stravy.
- Doporučená denní dávka u žen - 300 - 350 mg
- Doporučená denní dávka u mužů - 400 - 450 mg
- Doporučená denní dávka u dětí - pod 250 mg
Během těhotenství se potřeba magnesia zvyšuje o 15 - 20 % z důvodu vyššího prokrvení ledvin a jeho větším vylučováním do moči.
Potřeba hořčíku se také zvyšuje se stoupajícím věkem.
Kdo ještě potřebuje zvýšenou potřebu hořčíku:
- Alkoholici
- Sportovci
- Jedinci, kteří se často a nadměrně potí
- Lidé starší 50 let
- Diabetici
- Lidé užívající určitá léčiva (ATB, diuretika)
Účinky hořčíku na organismus:
- Hořčík je velice důležitý pro mnoho procesů v těle, zejména pro svalové kontrakce, protože při jeho nedostatku dochází ke svalovým křečím.
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Řídí správnou činnost nervové soustavy a svalů
- Protikřečový účinek
- Podporuje činnost imunitního systému
- Přispívá k udržení zdravých zubů a kostí
- Pozitivní vliv na krevní tlak
- Podporuje účinek inzulinu
- Zlepšuje trávení
- Udržuje vápník v rozpuštěném stavu
- Mírní podrážděnost, nervozitu
- U žen snižuje riziko náhlého srdečního selhání
- Pomáhá se syndromem neklidných nohou a menstruačním syndromem
Hořčík v potravinách
Hořčík přijímáme běžně ze stravy. Bývá označován jako “prvek života” právě díky jeho nepostradatelnosti pro většinu živočichů. Nejlepší je samozřejmě příjem v jeho přirozené podobě, kdy je vysoce vstřebatelný. Jaké jsou tedy jeho zdroje? Obecně platí, že potravinové zdroje bohaté na vlákninu bývají zpravidla bohaté právě i na hořčík.
Další zdroje hořčíku:
- Ovoce - banány, meruňky, datle, grep, ananas, švestky, jablka...
- Zelenina - především listová (špenát, mořské řasy, mangold, květák, kapusta, okurka), rajčata, čočka, hrách, fazole, paprika...
- Luštěniny - fazole, hrách, sója
- Ořechy, semena a ovesné vločky
- Droždí, pohanka, čokoláda
- Celozrnné pečivo, těstoviny, vejce
- Nápoje - káva, některé minerální vody, červené víno, bylinné čaje, mrkvová šťáva, pomerančová a citronová šťáva...
Mohu se hořčíkem předávkovat?
Předávkování hořčíkem je prakticky nemožné. Tělo si stále udržuje svou vnitřní rovnováhu dle svých potřeb a přebytek hořčíku vyloučí přirozenou cestou (močí, stolicí, potem), v takovém případě může hořčík vyvolat průjem.
Projevy nadbytku hořčíku v těle:
- Nechutenství
- Zvracení
- Svalová slabost
Nedostatek hořčíku v těle
Absence hořčíku v organismu může vést k mnoha obtížím a být důvodem vzniku některých civilizačních chorob. Dále může vést k řídnutí kostí nebo způsobovat poruchy spánku.
Co je ještě důležité vědět?
Hořčík patří mezi přirozené antagonisty vápníku - spolu působí synergicky na buněčnou membránu a náš organismus se sám snaží udržovat neustálý poměr mezi těmito prvky. Pokud máme málo hořčíku v buňkách, organismus si pak uvolňuje potřebný vápník z míst, kde je ho nejvíc, tzn. z kostí a odplavuje ho ledvinami pryč z organismu. Tehdy hrozí riziko vzniku osteoporózy. Proto je vyvážený poměr mezi hořčíkem a vápníkem tak důležitý.
Hořčík a osteoporóza
Zvýšeným příjmem pouze vápníku v případě osteoporózy dochází i ke zvýšení poměru mezi vápníkem a hořčíkem a tím i rychlejšímu uvolňování vápníku z kostí… Je proto potřeba vždy doplňovat oba prvky ve vyváženém poměru. Naopak suplementace samotného hořčíku nevadí.