Vlastnosti:
- Klíčky čočky jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů B1, B2, PP, a mnoho dalších základních živin, jako jsou vápník, fosfor, železo, karoten nezbytné pro řádné fungování nervového systému, kostí a cév
- Vláknina pomáhá odstranit toxiny z těla
- Klíčky čočky jsou bohaté na kyselinu listovou
- Klíčky čočky mohou jíst lidé, kteří nemůžou stravu obsahující železo
- Je to velmi vhodná strava pro těhotné ženy
- Můžete je přidat do salátů, sendvičů, hlavních jídel, past a tvarohů
Příprava klíčků
Připravit si klíčky doma je velmi snadné díky misce ke klíčení semen. Důležité je také postupovat podle instrukcí Klíčící misky, obvykle jsou klíčky připravené k jídlu cca ve 3-4 dnech.
Nejdříve semena propláchneme ve vodě pokojové teploty. Poté semínka přesypeme do čisté misky a zalijeme převařenou vodou o pokojové teplotě. Semínka necháme "máčet" několik hodin (max. 10 hodin), poté opět propláchneme a vložíme do misky, (také lze klíčit na vatě nebo v obyčejné misce).
Nesmíme zapomenout klíčky pravidelně prolévat vodou (nejlépe 2-3 x denně). První klíčky vhodné ke konzumaci se začnou objevovat po 3 dnech.
Ke správnému klíčení je vhodná teplota (18-22 stupňů C) a denní světlo, nikdy neumisťujte misky s klíčky na přímé sluneční světlo!!! Klíčky můžeme konzumovat od velikosti 1 cm, nejlepší jsou klíčky 4-6 cm. Po vyklíčení lze klíčky skladovat v chladničce, kde vydrží cca týden.
Před konzumací klíčky pečlivě opláchněte.
Vyzkoušejte také další výrobky značky Toraf, které uvidíte v kategoriích Dieta, Potraviny, nápoje a Semínka. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Semínka na klíčení.