Zimní měsíce nahrávají nejrůznějším formám nachlazení, únavě a celkovému oslabení organismu. Jaké vitamíny na imunitu a únavu bychom měli v doplňcích stravy hledat?
Imunita je složitý soubor nejrůznějších obranných prvků, které mají za úkol rozpoznat cizí a potenciálně nebezpečné látky a zakročit proti jejich vniknutí do organismu, případně proti nim bojovat uvnitř těla. Někdy musí bojovat i proti buňkám tělu vlastním, které se vymknou kontrole (např. při rakovině). Imunita může být vrozená či získaná, buněčná či látková.
Oslabená imunita se projevuje především na podzim a v zimě, kdy je méně slunečního svitu, máme obecně méně pohybu, celkové psychické naladění bývá negativnější a naše strava nemusí být tak pestrá jako v létě. U dětí se s nástupem do školky či školy začnou projevovat nejrůznější virózy, které se v dětském kolektivu snadno přenáší. Útěchou rodičům často nemocných dětí může však být to, že se dětem tímto způsobem imunita posiluje.
Oslabená imunita se mimo jiné může projevovat následovně:
Vitamíny jsou součástí skupiny mikroživin, kam spadají také minerály a stopové prvky. Mikroživiny jsou zásadní pro zdravé fungování našeho těla, udržení zdravého růstu a vývoje. Tyto živiny se vzájemně ovlivňují, takže pokud máme nedostatek jedné látky, může to ovlivnit vstřebávání jiné látky. Jejich stopové množství bychom měli přijímat v potravě, protože tělo si je většinou samo vyrobit neumí.
Vitamíny rozdělujeme na ty, které jsou rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B a vitamín C) a nelze se jimi předávkovat, protože jejich nadbytek tělo samo vyloučí, a na ty, které jsou rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K). Těmito se v krajním případě předávkovat můžeme, protože se uloží v tělních tukových zásobách.
Minerální látky jsou anorganické prvky, které přijímáme do těla potravou a vodou. Mají v organismu spoustu funkcí, regulují metabolické pochody a jsou důležité i pro vedení nervových vzruchů. Mezi nejvýznamnější minerální látky, které potřebujeme pro správnou obranyschopnost patří zinek, selen, železo i hořčík.
Pokud u sebe máte podezření na zásadní nedostatek nějakého vitamínu nebo minerálu, měli byste navštívit svého praktického lékaře, který vám udělá potřebné testy a na míru doporučí léčivý přípravek či doplněk stravy.
Vitamín C, nebo také kyselina askorbová, podporuje řadu buněčných procesů v těle, které společně podporují funkci imunitního a nervového systému. Navíc ovlivňuje metabolické procesy vytvářející energii, čímž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání – další skvělá vlastnost během zimních měsíců a chřipkových epidemií. Řadí se mezi antioxidanty, je to jeho nejvýznamnější úloha a schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály. Je důležitý pro tvorbu kolagenu, vstřebávání železa, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvláště virovým.
Vitamín C je esenciální, tělo si jej nedokáže vyrobit, proto ho musíme přijmout v potravě. Zdroje vitamínu C zahrnují ovoce (rakytník, černý rybíz, citrusy, šípky ad.) a zeleninu (paprika, petržel, špenát, kapusta, brokolice, fenykl, rajčata ad.). Kvašená zelenina má také údajně vysoké zdroje vitamínu C. . Denní potřeba pro dospělé je nejčastěji uváděna mezi 70–100 mg, existují však situace, kdy je třeba tuto hranici překročit (nachlazení, hojení ran, těhotenství, kojení, vyšší tělesná/psychická zátěž). Pro kuřáky je tato dávka o něco vyšší (100 – 150mg).
Protože se jedná v potravinách o hodně rozšířený vitamín, jeho dlouhodobý nedostatek je spíše vzácností a může se projevit především kurdějemi, zhoršeným hojením ran, vypadáváním zubů, únavou, nebo vyšší náchylností k infekcím.
Předávkování vitamínem C je vysoce nepravděpodobné, protože se rozpouští ve vodě a tělo ho tak snadno vyloučí močí. Avšak i vitamínu C může být příliš a užívání velmi vysoké dávky (nad 2 000 mg za den) má vedlejší účinky. Typicky jde o průjem, nevolnost, problémy se spánkem. Velmi vysoké dávky mohou mít vliv na vznik ledvinových kamenů a citliví jedinci mohou reagovat alergickou kopřivkou.
Přestože citrusy obsahují nemalé množství vitamínu C, najdeme škálu potravin, které je převyšují. Zkusme tedy si pro podzimní a zimní udělat sirup z rakytníku, šípků. Za chladných dnů popíjet šípkový čaj a pravidelně konzumovat červenou papriku. Na jaře se zas naopak zásobit medvědím česnekem. Pokud se vám to nepodaří, tak nezoufejte. V jednom pomeranči je zhruba 80 mg vitamínu C – to je skoro celá doporučená denní dávka! Pomerančů bývá v zimním období všude dostatek, proto zkuste každý den aspoň jeden sníst. Často se jako zdroj vitamínu C doporučují také citrony, ale v citronech je dávka vitamínu menší.
Vitamín D si tělo do určité míry umí vytvořit samo pomocí slunečních paprsků – proto se mu říká také sluneční vitamín. Jeho role při posílení imunity spočívá v regulování aktivity ochranných imunitních buněk, aby dokázaly rychleji a lépe zakročit proti infekcím. Také je nutný pro absorpci vápníku, hořčíku a fosforu ve střevě, prvky nezastupitelné pro tvorbu a remodelaci kostní hmoty.
Vitamín D lze získat přírodní cestou ze slunečního záření – není ale nutné se v létě nadměrně vystavovat na slunci, stačí mít pár minut denně odkrytý obličej, ruce nebo nohy. Právě z tohoto důvodu je vhodné na podzim a v zimě, kdy slunečních paprsků je méně, vitamín D získávat z doplňků stravy. Zdrojem prekurzorů pro tvorbu aktivní formy vitaminu D jsou v naší stravě především složky živočišného původu, v másle, plnotučném mléku, tvrdých sýrech a vaječném žloutku. Vysoký obsah najdeme v mase nebo tuku mořských ryb. Denní doporučená dávka vitamínu D se v období sníženého slunečního svitu pohybuje kolem 20 µg (mikrogramů) pro všechny věkové skupiny kromě dětí do 1 roku. Pro miminka a kojence je doporučená dávka 10 µg.
Nedostatek vitamínu D u malých dětí může vést ke křivici (měknutí a deformace kostí). U dospělých jeho nedostatek vede také k měknutí kostí, tento stav se ale nazývá osteomalacie a u seniorů může souviset s osteoporózou. Kromě toho jsou lidé s nedostatkem vitamínu D náchylnější k infekcím.
Nadbytek a předávkování vitamínem D je spíše vzácností, může ale vést ke zvýšené hladině vápníku a tím pádem k ledvinovým kamenům, ve výjimečných případech i k selhání ledvin. Proto je dobré příjem doplňků stravy obsahujících vitamín D konzultovat s lékařem.
Vitamín A podporuje aktivitu buněk imunitního systému podobně jako vitamín D. Nejčastěji jej však najdete v doplňcích stravy pro udržení zdravého zraku, na který má zcela zásadní vliv.
Zdroje vitamínu A jsou játra, živočišné tuky, vejce a ryby. Beta-karoten je tzv. provitamin A, ten najdeme hlavně v oranžové a žluté zelenině a ovoci (mrkev, dýně, rajčata) nebo v listové zelenině (špenát, kapusta). Provitamin A se v lidském těle následně přemění na vitamín A a abychom tuto přeměnu zjednodušili, je dobré potraviny obsahující beta-karoten jíst zároveň s něčím tučným (olejem, máslem apod.).
Nedostatek tohoto vitamínu je opět spíše vzácností, může však vést k šerosleposti, případně až k oslepnutí, a také k poruchám imunity. Jeho dlouhodobý nadbytek je výjimečný, ale může způsobovat zbarvení kůže do žluto-oranžova, bolesti hlavy, změny zraku, zvětšení jater a problémy s tím spojené (žloutenka nebo dokonce cirhóza). Nebezpečné je předávkování u těhotných žen, neboť vitamin A (retinol) je látkou s prokázaným teratogenním účinkem. Zejména v prvním trimestru gravidity může nadměrný příjem vitaminu A vést ke spontánnímu potratu či ke vzniku závažných vrozených vad plodu.
"Imunitní systém si můžeme představit jako soubor mechanismů, které zajišťují integritu organismu rozeznáváním a následnou likvidací potenciálně škodlivých objektů, a to jak cizích, tak i tělu vlastních (pozměněné buňky např. nádorovým bujením). Imunitní systém je v neustálém pohybu, jak mechanickém (cirkulace krví i lymfatickým systémem), tak i biologickém (neustálá obnova buněk) a jeho hlavním úkolem je obrana organismu. Od narození je náš imunitní systém pod vlivem infekčních a neinfekčních antigenů a dochází tak k postupnému dozrávání obranných mechanismů. Proto se setkáváme se zvýšenou frekvencí infekcí převážně u dětí, právě díky tomuto postupnému trénování a budování imunity.
V oblasti ovlivnění imunitního systému dochází neustále k rozšiřování znalostí a tím pádem také ke zkvalitňování terapeutických možností. Důležitá je pestrá strava, bohatá na přirozené zdroje vitaminů, minerálních látek a dalších potřebných živin pro správnou funkci, vývoj a obnovu imunitního systému. Na trhu nalezneme nepřeberné množství potravinových doplňků a jejich užívání je vhodné konzultovat s lékařem či lékárníkem. Některé z nich mohou tělu dodat adekvátní množství nepostradatelných látek, které v naší stravě chybí, nicméně rozhodně by neměly vyváženou a pestrou stravu nahrazovat."
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro funkci všech buněk v těle, imunitní systém nevyjímaje. Nejvíce benefitů získáte užíváním tzv. b-komplexu – skupiny všech 8 vitamínů B najednou. Na imunitu jsou však nejlepší konkrétně tyto vitamíny:
Selen patří mezi esenciální stopové prvky a je pro lidské tělo životně důležitý – mimo jiné reguluje hormony štítné žlázy a je zásadním prvkem mužské plodnosti. Pomáhá imunitnímu systému především díky antioxidačním vlastnostem; snižuje oxidativní stres v těle a tím podporuje zdraví imunitních buněk. O selenu je také známo, že podporuje zdravý růst vlasů a nehtů.
Ryby, maso a vejce jsou dobrým zdrojem selenu, také košťálová zelenina, ořechy nebo čočka. U rostlinných zdrojů ale není jeho obsah stálý, je totiž závislý na složení půdy. Absolutní nedostatek selenu je velmi vzácný, ale jeho snížený příjem může vést k náchylnosti k infekcím, trvalé únavě, svalové slabosti, poruchám funkce jater, poruše tvorby spermií.
Zinek je dalším zásadním stopovým prvkem pro fungování našeho těla. Je součástí a aktivátorem mnoha enzymů, které se podílejí na metabolismu makroživin a také patří do skupiny antioxidantů. Přispívá ke zdravému vývoji imunitních buněk a některé studie naznačují, že pomáhá tělu rychleji porazit již začínající infekci. Příjem zinku je důležitý především pro tělesný růst dětí a dospívajících, přispívá k udržení normálního stavu zraku, podporuje zdraví vlasů, pokožky a mnoho dalšího.
Zinek najdeme v potravinách, které jsou bohaté na bílkoviny (vejce, játra, maso – především hovězí). Najdeme ho i v rostlinných zdrojích (luštěniny, celozrnné výrobky), avšak nejvýznamnějším zdrojem zinku v naší stravě jsou potraviny živočišného původu. Jeho nedostatek má mnoho nejrůznějších důsledků: oslabená imunita, zhoršené hojení ran, ztráta chuti k jídlu, kožní změny, vypadávání vlasů, poškození oční sítnice, ale i psychické potíže.
Železo je důležité pro správnou funkci buněk v těle, pro přenos kyslíku do všech tkání a pro krvetvorbu, fungování různých enzymů a metabolických procesů. Děti potřebují železo pro správný vývoj mozku. Jeho role v organismu je tedy nesmírně důležitá a nedostatek železa se může projevit také výrazně oslabenou imunitou.
Zvýšenou potřebu železa mají těhotné a kojící ženy, děti (především v období rychlého růstu), ale také vegani a vegetariáni, protože z rostlinné stravy se tento stopový prvek hůře vstřebává. Jeho zdrojem je především červené maso a ryby, ale luštěniny, špenát nebo celozrnné obilniny také částečně pokrývají potřebu železa. K lepšímu vstřebávání železa se doporučuje současně s těmito potravinami jíst také potraviny bohaté na vitamín C, který vstřebávání železa podporuje.
Dlouhodobý nadbytek železa je škodlivý; projevuje se průjmem, zvracením (někdy s příměsí krve), poškozením jater, slinivky a srdce. Nadbytek železa se objevuje třeba u alkoholiků nebo lidí trpících hemochromatózou (dědičné onemocnění s ukládáním železa ve tkáních).
Naopak nedostatek železa se objevuje tedy hlavně u veganů či vegetariánů, při ztrátě krve (např. silná menstruace), při jeho špatném vstřebávání nebo u těhotných žen, jejichž potřeba železa je až dvojnásobná oproti ostatním ženám. Projevuje se únavou, zvýšenou náchylností k nemocem, neustálým pocitem zimy, bledou pokožkou, u dětí pak poruchami růstu. Výrazný deficit železa se projevuje jako tzv. anemie z nedostatku železa, ale hladiny železa lze jednoduše zjistit z krevního obrazu.
Hořčík (magnesium) pomáhá při energetickém metabolismu, čímž snižuje míru únavy a vyčerpání. Dále se podílí na přenosu podnětů z nervů do svalů a na svalové kontrakci, je důležitý pro mineralizaci kostí. Navíc podporuje zdraví nervové soustavy a psychické činnosti. Je tedy vhodné doplnit hořčík, pokud se navzdory dobrému spánku pořád cítíte unavení či slabí, nebo jste byli dlouhodobě vystaveni stresu a chcete tělu pomoci se zotavit.
Kvalitními zdroji hořčíku je mléko, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, játra, drůbež, ryby, ořechy a semínka, kvalitní čokoláda, pohanka, ovoce (banány, meruňky, datle, ananas ad.) nebo listová zelenina, fazole, avokádo, quinoa, sójové boby, čočka, hrách ad.
Nadbytek hořčíku se vyskytuje ve vzácných případech a projevuje se průjmem. Naopak jeho nedostatek je v populaci poměrně běžný; zvýšenou potřebu mají sportovci, alkoholici, lidé trpící nadměrným pocením, lidé dlouhodobě užívající určité léky (diuretika, kortikosteroidy, antikoncepci). Nedostatek hořčíku způsobuje celou škálu potíží – svalové křeče, bolesti hlavy, poruchy spánku, brnění končetin, poruchy funkce srdce a svalů.
Dětem se již od narození předepisuje lék s obsahem vitamínu D ve formě kapiček z toho důvodu, že miminka nemůžeme vystavovat slunci. Větším dětem bychom pak měli vitamín D dodávat prostřednictvím doplňků stravy v zimních měsících, kdy je snížené sluneční záření. Nedostatek vitamínu D u dětí může vést k oslabení kostí, vypadávání zubů, podrážděnosti nebo větší náchylnosti k infekcím.
Pro správné fungování dětského imunitního systému je důležitý také vitamín C, který zároveň přispívá k tvorbě kolagenu a snižuje pocit únavy.
Z minerálů bychom se u dětí měli zaměřit na zinek, protože kvůli růstovým spurtům (období zrychleného růstu) ho mohou mít nedostatek. Je také zásadní pro správný růst a pro správný vývoj reprodukčního systému u chlapců. Jeho nedostatek se opět projevuje kromě jiného náchylností k infekčním nemocem.
https://www.cpzp.cz/clanek/5471–0-Nedostatek-decka-da-o-sobe-vedet.html
https://cpzp.cz/clanek/5482–0-Selen-neni-jen-prvkem-pro-nasi-krasu.html
https://www.solen.cz/pdfs/int/2004/07/04.pdf
https://www.nzip.cz/kategorie/170-mineralni-latky
https://www.nzip.cz/kategorie/169-vitaminy
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2012/bp1113/VITC.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/lek/2008/05/10.pdf
https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements
https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system
https://ods.od.nih.gov/factsheets/ImmuneFunction-HealthProfessional/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2015/01/06.pdf
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2022/01/03.pdf
Již na gymnáziu jsem měla v oblibě biologické a chemické předměty, takže rozhodnutí pro farmaceutický obor bylo jednoduché. Po absolvování Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy jsem zapadla mezi řady lékárnic a lékárníků s odhodláním pomáhat lidem. Práce lékárnice je každodenním motorem pro hledání nových informací, sledování vývoje zdravotnického odvětví. Ve volném čase se ráda věnuji muzice a aktivně relaxuji v přírodě.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.