Víte, co lidé na světě pijí nejvíce hned po vodě? Uhodli jste, je to čaj.
Ať už ho pijete horký nebo studený, sáčkový nebo sypaný, můžete si být jisti, že blahodárně působí na vaše zdraví. Všechny čaje jsou totiž plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na lidský organismus. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém. Tak jaký si vyberete?
Pojem čaj technicky označuje pouze nápoje vyrobené z rostliny Camellia sinensis, tedy čajovníku čínského. Přestože se v různých koutech světa postupy pro výrobu odlišují, klasické metody zůstávají stejné. Černý čaj, od kterého je odvozena výroba ostatních druhů čaje, se zpracovává nejčastěji tzv. ortodoxní metodou o pěti fázích:
Tato metoda se upravuje podle druhu produkovaného čaje. Dalším velmi známým zpracováním je plně průmyslová metoda CTC (Crushing-Tearing-Curling), která je zpravidla používaná pro výrobu drtě do nálevových sáčků.
Sáčkový čaj můžete koupit v každém supermarketu, kvalitní sypané čaje jsou spíše ve specializovaných e-shopech nebo prodejnách. Sáčkové čaje jsou cenově dostupnější a pořídíte je doslova za pár korun. Pokud však čaj pijete pravidelně, dóza sypaného čaje vám vydrží mnohem déle.
Obecně platí, že sypané čaje patří mezi ty kvalitnější. Jsou totiž vyráběny z celých listů čajovníku nebo z velkých kousků listů, které stále obsahují aromatické esenciální oleje. Drcení nadrobno pro potřeby sáčkových čajů přispívá k vyprchávání těchto olejů a také ke snižování zdravotních účinků čaje.
Příprava sáčkového čaje je zpravidla jednodušší a rychlejší. Čajový sáček stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Naopak u sypaného čaje musíte být vybaveni o nějaké to náčiní. Příprava sypaného čaje se liší podle jeho druhu, mezi základní druhy přípravy však patří: klasicky v konvičce (se sítkem i bez), v hrnku se sítkem, nebo v tzv. gaiwanu či testeru (tradiční čajová miska s pokličkou).
Sypaný čaj nám umožňuje více nálevů – čajové lístky je možné zalít vícekrát a stále dosahujeme bohaté chuti; látky se uvolňují postupně a neomezeně. Chuť se dokonce může měnit podle počtu nálevů. Sáčkový čaj zpravidla po jednom použití vyhodíme, protože podruhé už bychom nedosáhli plné chuti.
Důležité je také hledět na expirační dobu – čaje sáčkové mají menší trvanlivost (cca 4–6 měsíců). Sypaný čaj je naopak produktem s dlouhou trvanlivostí, minimum bývá zpravidla 18 měsíců. Je však nutné čaj skladovat v utěsněných dózách, aby neztrácel chuť.
Zelený čaj je považován za pravý, skutečný čaj a má obrovskou škálu odrůd. Pití zeleného čaje doporučuje tradiční medicína po tisíce let a má blahodárné účinky na lidský organismus. Je bohatý na katechiny, vitamíny i minerální látky, pomáhá stimulovat nervovou soustavu, zahnat únavu, podpořit paměť a zlepšit soustředění.
Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny (taniny) a čaj by zhořkl.
Podle odrůdy jde ze zeleného čaje připravit dva až tři nálevy.
Vypít jeden šálek čaje matcha je jako vypít deset šálků zeleného čaje. Poznáte jej podle křiklavé zelené barvy, atypické vůně a unikátní chuti. A co že to vlastně je? Je to druh zeleného čaje (pravý čaj matcha je vyroben pouze z odrůdy tencha), který se rozemele na jemný prášek, čímž se spotřebuje celý čajový lístek. Stejně jako klasický zelený čaj je matcha bohatý na přítomnost antioxidantů, kterých díky specifickému zpracování obsahuje větší množství.
Stejně jako zelený čaj byste historické kořeny černého čaje hledali v Číně. Pro svoji výbornou chuť a podmanivé aroma si ho ale dnes vychutnávají lidé na celém světě. Díky obsaženému kofeinu má povzbuzující účinky, je bohatý na antioxidanty a posiluje imunitu. Vybírat si můžete z široké škály porcovaných sáčkových čajů, plnější chuti ale dosáhnete vždy se sypaným čajem.
Bylinné čaje se louhují z jedné nebo více bylin místo čajových listů. Dle výběru mají řadu prospěšných účinků na naše zdraví. Mezi oblíbené bylinky patří heřmánek, meduňka, či máta. Dále například kopřivový čaj nebo kontryhelový čaj ocení zejména ženy při menstruačních bolestech. Specifické směsi bylinek vytvoří čaje pro uklidnění a spánek, na zmírnění nachlazení, nebo urologické čaje.
Ovocné čaje můžeme společně s bylinnými čaji zařadit do kategorie “nečaje”. Neobsahují lístky čajovníku, ale sušené ovoce či květy. Přesto se jedná o horké nápoje plné vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Narozdíl od zeleného či černého čaje neobsahují tein (kofein). Jsou proto skvělými pomocníky při usínání, a navíc je často není potřeba doslazovat.
Pečený čaj je směs kousků ovoce nebo jiných plodů, které se společně s kořením, cukrem či medem pečou v troubě. Vzniklá směs se poté nalije do předem připravených sklenic, které můžete doma skladovat i několik měsíců. Pokud máte v oblibě letní ovoce, můžete si ho dát v této lahodné formě bez problému i pod vánočním stromečkem.
Stačí si vybrat ovoce, které máte rádi, důkladně ho omýt, nakrájet na malé kousky a rozprostřít na pekáč. Přidat můžete různé druhy koření – fantazii se meze nekladou, mezi oblíbence však patří skořice, hřebíček, anýz a badyán. Na dvě kila ovoce se doporučuje přidat půl kila cukru a péct 20–30 minut v předem vyhřáté troubě. Postupně promíchávejte. Výslednou směs nalijte do vyhřátých sklenic, rychle zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Nemůžete se rozhodnout, jaký čaj pro vás bude nejlepší? Doporučujeme zavítat do kategorie kolekce čajů. Dárkovou čajovou krabicí můžete obdarovat své nejbližší, nebo udělat radost sami sobě. Zelený, černý, nebo ovocný čaj? Všechny tu najdete na jednom místě.
Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Od roku 2014 píšu blog, kde řeším nejčastěji zdravotnická témata. Když se zrovna nenacházím za monitorem, trávím volno v přírodě se psem.