Zánět žlučníku je jednou z těch zdravotních nepříjemností, která nás svou velkou bolestivostí zpravidla přivede rovnou na pohotovost. Tam si pravděpodobně na ultrazvuku prohlédneme žlučníkové kameny, které jsou jeho nejčastější příčinou. Podívejme se, jak k zánětům dochází, jak probíhají, jak jim předcházet a jak se nakonec dá žít i bez žlučníku.
Zánět žlučníku neboli cholecystitida značí zarudnutí a otok tohoto malého orgánu. K této infekci však dochází ve spojitosti se žlučníkovými kaménky. Ty mohou poškodit, nebo zcela ucpat vývod žlučníku a žluč se v orgánu začne hromadit. V případě opakovaných akutních cholecystitid pak hrozí chronický zánět žlučníku.
Žlučníkové kameny jsou většinou tvořeny cholesterolem. Hlavními složkami žluči jsou cholesterol, bilirubin a kyselina žlučová. V případě, že dojde k narušení přirozené rovnováhy těchto tří složek, mohou vzniknout kameny.
Žlučník je jedním z těch zvláštních orgánů, o kterých sice
často slyšíme, ale mnohdy o nich moc nevíme. Alespoň do doby, než začnou
dělat problémy, třeba právě ve formě zánětu. Žlučník je skutečně
jen takový malý nenápadný orgán podobný hrušce, který se ukrývá
přímo pod játry.
Hlavní funkcí žlučníku je uchovávat a koncentrovat žluč produkovanou játry, pojme jí zhruba 50 mililitrů. Pokud je orgán zrovna plný žluči, lze jej i nahmatat pod pravými žebry. Během jídla se žlučník jednoduše stáhne a pošle uskladněnou žluč dál do trávícího traktu. Ta se hned za žaludkem setká s již částečně natráveným jídlem. Žluč – žlutá a hořká tekutina – zde pak pomáhá rozkládat a trávit tuky.
Zánět žlučníku se projeví zejména bolestí v pravé horní oblasti
břicha. Nicméně bolest se často šíří až do zad k pravému rameni.
Jelikož je žlučník spřízněn s funkcí trávení, dochází
často i k nevolnosti a zvracení. Příznaky se často zhoršují
právě po jídle, obzvláště po tom tučném, a to zhruba 15–20 minut po
posledním soustě. Bolest v oblasti břicha se zase může zhoršovat
s hlubokými nádechy nebo při pohybu. U akutních zánětů také může
docházet k horečce nad 38 °C a celkové unavenosti.
Chronické záněty žlučníku naopak mívají nenápadnější průběh.
Bolest nebývá tak silná a trvá kratší dobu. Více se však objevují
problémy s trávením, falešnými pocity plnosti a
nechutenstvím.
Při fyzikálním vyšetření lze zvětšený žlučník zjistit zejména
pohmatem, což může na tu chvíli nepříjemně zabolet. Standardním
vyšetřením je pak odběr krve a zobrazovací metody. Využívá se
i kontrastních látek, které se koncentrují ve žluči.
Žlučník si lze prohlédnout rozličnými zobrazovacími metodami. Na ultrazvuku by měly jít vidět oteklé stěny žlučníku, žlučovody i případné žlučové kameny. Přesnější obraz pak v případě potřeby může poskytnout magnetická rezonance (MRCP) nebo výpočetní tomografie (CT).
Zásadní prevencí je zdravá strava, následkem které nevznikají
žlučové kameny a která žlučník nadměrně nezatěžuje. V podstatě jde
o stravu podobnou žlučníkové dietě (viz níže), kdy z jídelníčku
vyřadíme smažená a tučná jídla, stejně jako rafinované sacharidy a
cukr. Naopak zařadíme více přirozených zdrojů vlákniny. Samozřejmostí
je i dostatek pohybu, pitný režim a další obecné zásady zdravého
životního stylu.
Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik žlučníkových kamenů je přejídání a nadváha či obezita. Avšak tady pozor. Příliš rychlý úbytek váhy, dlouhé hladovění nebo extrémní nízkokalorické diety naopak zvyšují riziko kamenů. Játra totiž v těchto případech do žluči uvolňují více cholesterolu, který se v ní pak nestíhá přirozeně rozpouštět. Zvolte proto vyváženou hubnoucí dietu s přísunem kvalitních živin, nebo se poraďte s odborníkem.
Základem léčby zaníceného žlučníku bývá standardně klid na
lůžku, léky proti bolesti a kontrolování stavu. V případě
bakteriální infekce se nasazují antibiotika, horečka se zase tlumí
antipyretiky. Dieta při zánětu žlučníku spočívá zejména ve vyřazení
věcí, které by jej zatěžovaly. To se týká nezdravých tuků, tučných
částí masa či celkově mastných jídel. Stejně tak je vhodné se vyhnout
příliš kořeněným nebo sladkým jídlům. Žlučník si tak bude moci
odpočinout. Dobré trávení pak podpoří zejména přísun vlákniny,
obzvláště z ovoce a zeleniny, ořechů a celozrnných potravin. Jí se
menší porce, zato však pravidelně.
Jestliže lékař vyhodnotí vysoké riziko vážných komplikací, může navrhnout chirurgické odstranění žlučníku (cholecystektomie). Pokud to případ umožňuje, využívá se laparoskopie, která na rozdíl od běžných operací vyžaduje jen malý řez. Je tedy mnohem méně invazivní a pacient se rychleji zotaví. Už zhruba po dvou dnech může odejít z nemocnice do domácího léčení, rekonvalescence trvá 2–3 týdny. Při běžné operaci 6–8 týdnů.
Mnoho lidí má žlučníkové kameny bez toho, aniž by se o nich
v životě dozvěděli. Ne vždy totiž kameny způsobí zánět žlučníku.
Na druhou stranu ale platí, že jakmile už někdo jednou zánět žlučníku
prodělal, má pak vyšší riziko jeho návratu nebo dokonce vyvinutí
chronické formy zánětu žlučníku.
Zánět žlučníku si v každém případě žádá co nejrychlejší vyšetření lékařem, jedinec se tak může vyhnout vážným komplikacím. Největším rizikem je prasknutí (perforace) žlučníku. Vlivem infekce pak nastává těžká sepse neboli otrava krve. Jedná se o život ohrožující stav, proto je v některých případech lepší žlučník preventivně odstranit.
Chirurgické odstranění žlučníku může zachránit život. Bez tohoto
orgánu, který slouží „jen“ jako zásobárna žluči, se pak dá
víceméně plnohodnotně žít. Nicméně každý chirurgický zákrok s sebou
nese jistá rizika a je tak třeba po jeho vykonání dodržovat pokyny
lékařů. To zahrnuje především správnou hygienickou péči o operační
ránu a dietu. Až do úplného zahojení rány je zapovězena koupel, naopak je
doporučeno ji čistýma rukama mazat hojivými mastmi na jizvy.
Žlučníková dieta po operaci by měla trvat minimálně měsíc, raději však 6–8 týdnů. Po odstranění žlučníku se zhoršuje schopnost trávit účinně tuky, trávení teď může trvat delší dobu. Základem je tedy omezit potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, alkohol a kouření.
Tučná a smažená jídla je vodné nahradit netučnými masy, kvalitními rostlinnými oleji v malém množství a nízkotučnými mléčnými výrobky. Nevhodné jsou také nadýmavé potraviny jako jsou luštěniny, česnek, cibule nebo také zelí, ostatní druhy zeleniny jsou naopak doporučovány. Stejně tak není doporučováno čerstvé kynuté pečivo ani kynuté moučníky, vhodnější jsou naopak housky, rohlíky či piškotové dezerty. Samozřejmostí je úplné omezení alkoholu, stejně tak i kávy a sladkých limonád, místo toho si můžete dopřát slabší kakao, čaj nebo naředěné ovocné džusy.
Tento článek má pouze edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako plnohodnotná náhrada lékařské či lékárnické konzultace.
Zánět žlučníku je často způsoben žlučníkovými kameny a ty jsou zase nejčastěji následkem nezdravého životního stylu, příliš tučné stravy. Sice to slýcháme neustále a ze všech stran, ale i u žlučníku platí, že zdravým jídelníčkem a pohybem lze riziko zánětů snížit na úplné minimum. A i v případě těch největších komplikací a chirurgického odstranění žlučníku lze nakonec plnohodnotně žít i bez něj."
Psaní jako takovému se s přestávkami věnuji již od dětství, kdy vznikaly mé první pokusy o povídky, přičemž tvůrčí psaní patří mezi mé volnočasové aktivity dodnes. Kromě toho občas edituji českou Wikipedii a odreagování v dnešním rychlém a stresujícím světě pak nacházím především v četbě, přírodě a tvorbě asembláží. Psaním článků se zabývám už několik let, přitom právě duševní i fyzické zdraví, a s ním také úzce související lifestyle, patří mezi mé hlavní oblasti profesního zájmu. Další takovou lehce nevšední oblastí je pak i podivuhodný svět světelných technologií, jež koneckonců nemají od přímého vlivu na naše zdraví příliš daleko.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.