Angrešt, známý svou jedinečnou chutí a širokým spektrem využití, je ceněným přírůstkem do mnoha zahrad. Toto drobné ovoce, plné vitamínů a minerálních látek, se vyznačuje nejen svými přínosy, ale také svou všestranností v kuchyni. V následujícím článku prozkoumáme jeho botanické rysy, nutriční hodnoty a mnoho dalšího.
Angrešt, známý také jako srstka obecná, je keřovitá rostlina patřící do čeledi meruzalkovitých, kam spadá převážně rybíz i kříženec josta. Je typický svými trnitými větvemi, srdčitými listy a drobnými, obvykle zelenými nebo červenými bobulemi, které jsou pokryty jemnými chloupky. Toto ovoce je původem z Evropy a severní Afriky, kde bylo pěstováno již od středověku. V průběhu staletí byly vyvinuty různé odrůdy, které se liší barvou a chutí plodů, od kyselé po sladce aromatickou.
Vedle toho existuje také tzv. indický angrešt. Tady ale pozor, jedná se o poněkud odlišnou rostlinu ze zcela odlišné čeledi smuteňovitých. Její pravý botanický zní smuteň lékařská, jedná se o až desetimetrový tropický strom.
Angrešt je výživově bohaté ovoce. Je zdrojem vitamínů C, E a B-komplexu, které jsou nezbytné pro podporu imunitního systému, kůže a celkovou podporu zdraví. Dále obsahuje minerální látky jako železo, draslík, hořčík, měď a vápník. Vysoký obsah vlákniny v angreštu podporuje normální trávení, a tím přispívá k prevenci zácpy.
Angrešt je tedy nejen chutný, ale i velmi prospěšný. Jeho pravidelná konzumace může mít pozitivní vliv na mnoho aspektů našeho fyzického stavu.
Správný sběr a uskladnění angreštu je klíčové pro uchování jeho chuti a nutričních hodnot. Angrešt je nejlepší sklízet, když jsou plody plně dozrálé a mají charakteristickou barvu dané odrůdy, od světle zelené po temně červenou. Plody by měly být pevné a nepoškozené.
Sklizeň
Sklízet angrešt je nejlepší v suchém počasí, aby se minimalizovala možnost rozvoje plísní na sklizených plodech. Sezóna sklizně se může lišit v závislosti na odrůdě i lokalitě, zhruba však plody dozrávají v průběhu července.
Uskladnění
Čerstvě sklizený angrešt lze uchovávat v chladničce, kde vydrží přibližně týden. Pro dlouhodobější skladování je možné plody zmrazit nebo zpracovat na džemy, marmelády nebo kompoty.
Řádným sklizením a uskladněním si můžete angrešt užívat i mimo sezónu a využít jeho chuti a benefitů po celý rok.
Angrešt je nesmírně všestranný v kuchyni, od sladkých po slané pokrmy. Jeho jedinečná sladkokyselá chuť oživí mnoho receptů, ať už jde o dezerty, omáčky nebo saláty.
V klasických receptech jako jsou bublaniny, koláče a džemy, angrešt přidává příjemnou kyselost, která kompenzuje sladkost cukru.
Angreštová omáčka může být skvělým doplňkem k masu, zejména ke kuřeti nebo kachně, kde kontrast sladkých a kyselých chutí vytváří harmonickou kombinaci.
Čerstvé bobule angreštu mohou přidat zajímavý rozměr ovocným nebo zeleninovým salátům, a to jak chutí, tak i vizuálně.
„Angrešt patří mezi běžné keře pěstované na zahradách. Pro jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů jsou jeho bobule výborný pomocník pro podporu udržení zdraví. A pro jeho sladkokyselou chuť se hodí v kulinářství pro přípravu dezertů nebo omáček.“
Experimentováním s angreštem v různých receptech můžete objevit nové oblíbené pokrmy a zároveň využít výhod, které toto ovoce nabízí.
Angrešt je výjimečným ovocem, který nabízí mnohostranné využití jak v kuchyni, tak v oblasti zdraví. S jeho jedinečnou chutí a bohatým obsahem vitamínů a minerálů může být angrešt skvělým doplňkem každodenní stravy. Vzhledem k jeho poměrně nenáročnému pěstování si ho může dovolit vypěstovat téměř každý, kdo má zájem o domácí zahrádkářství. Angreštové keře nejen obohatí vaši zahradu o krásné plody, ale poskytnou vám také přístup k čerstvému ovoci plnému prospěšných látek.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-784/indian-gooseberry
https://www.medicalnewstoday.com/articles/gooseberry-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/indian-gooseberry
https://www.medicinenet.com/indian_gooseberry_benefits_uses_and_side_effects/article.htm
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123756886100775
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-amla
https://www.healthline.com/nutrition/amla-juice
Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.