K budování a rýsování svalů nestačí jen tvrdá dřina a kvalitní trénink, nesmíme zapomínat na dostatečnou dávku bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou všech organismů a bez nich by naše úsilí nemělo žádaný efekt. Proteinové nápoje, koktejly, tyčinky, kaše a další doplňky podporují budování a růst svalů a jejich regeneraci. Naleznete je v sekci sportovní výživa. Proteinové nápoje neužíváme ale jen před nebo po cvičení k budování a udržování svalové hmoty, ale také při dietách, kdy přijímáme málo bílkovin (zdroj esenciálních aminokyselin) z běžné stravy do těla. Naše tělo neumí bílkoviny samo vytvářet a ukládat jak například tuky, přijímáme je pouze z běžné potravy a to ve formě živočišné a rostlinné. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky, mezi zdroje rostlinných bílkovin řadíme hlavně luštěniny, obiloviny, ořechy a semena.
K budování a rýsování svalů nestačí jen tvrdá dřina a kvalitní trénink, nesmíme zapomínat na dostatečnou dávku bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou všech organismů a bez nich by naše úsilí nemělo žádaný efekt. Proteinové nápoje, koktejly, tyčinky, kaše a další doplňky podporují budování a růst svalů a jejich regeneraci. Naleznete je v sekci sportovní výživa. Proteinové nápoje neužíváme ale jen před nebo po cvičení k budování a udržování svalové hmoty, ale také při dietách, kdy přijímáme málo bílkovin (zdroj esenciálních aminokyselin) z běžné stravy do těla. Naše tělo neumí bílkoviny samo vytvářet a ukládat jak například tuky, přijímáme je pouze z běžné potravy a to ve formě živočišné a rostlinné. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky, mezi zdroje rostlinných bílkovin řadíme hlavně luštěniny, obiloviny, ořechy a semena.
Výhody živočišných zdrojů bílkovin:
Nevýhody živočišných zdrojů bílkovin:
Výhody rostlinných zdrojů bílkovin:
Rýžové proteiny se řadí mezi živočišné proteiny a představují kvalitní příjem bílkovin pro vegetariány, vegany, celiaky a alergiky. Jde o plnohodnotnou náhražku bílkovin živočišného původu (syrovátkových proteinů) získávaný izolací bílkovin z bílé nebo hnědé rýže. Tento protein je dobře stravitelný s nízkým obsahem sacharidů. Je vhodný k užívání pro nabírání svalové hmoty, při redukčních dietách k ochraně svalů nebo pro jedince s intolerancí na laktózu. Neobsahuje tuky ani cukry, je hypoalergenní a obsahuje přirozené množství vlákniny, vitamínu B a E. Mimoto můžeme rýžové proteiny využívat i při pečení nebo přidávat do smoothie. Další alternativou mezi vegan proteiny mohou být konopné proteiny, sojové proteiny a hrachové proteiny.
Výhody rýžového proteinu:
Nevýhody rýžového proteinu:
Pro dostatečnou regeneraci a růst svalové hmoty je doporučená denní dávka rýžového proteinu kolem 1 - 1,5 g na kilogram tělesné hmotnosti jako dostatečný příjem. Aktivní sportovci užívají rýžový protein v kombinaci s hrachovým proteinem pro kvalitní regeneraci a růst svalové hmoty. Oba tyto proteiny je možné užívat před tréninkem i těsně před spaním. Určit obecně přesné dávkování proteinů nelze. Musíme přihlížet k několika faktorům, jako je váha, věk, dieta a sportovní aktivita, jsme-li rekreačním nebo silovým/ vytrvalostním sportovcem. Přihlédnout musíme také k množství přijatých bílkovin v běžné stravě, nezapomínejte na hydrataci a zda jde o tréninkové nebo netréninkové dny. Hlavním klíčem k účinnosti všech proteinů je načasování, rozdělte si dávkování bílkovin na pravidelný příjem během celého dne.
Zákazníci si oblíbili řady GymBeam, VanaVita a Puhdistamo. Nejlépe hodnoceným výrobkem je VanaVita BIO Rýžový protein 500 g.