


Zdravé přísady na pečení
Dlouho jsme vybírali ty nejlepší dodavatele, od kterých bychom získali skutečně kvalitní suroviny pro zdravé pečení, protože i o Velikonocích se dá jíst zdravě. Napečte si cukroví, na kterém si pochutnáte bez výčitek, přebytečných kil a po jeho konzumaci vám nebude těžko. Nechte provonět kuchyni tou pravou velikonoční atmosférou.
Snӓksy – zkuste si obohatit pečení!
Snäksy je zdravá porce sušených plodů a oříšků za fér cenu. Produkty jsou plné vitamínů, minerálů a bílkovin, které polechtají každý jeden chuťový pohárek. Co ořech, to kvalitní křupnutí. Co ovoce, to chuť plná šťávy.
Zkuste své bežné recepty obohatit o Snäksy – přidejte např. oříšky do velikonočního beránka, nebo zkuste jidáše ze špaldové mouky s oříšky.



Zdravé recepty
Velikonoce si nikdo nedokáže představit bez klasických velikonočních moučníků. Ale co je letos zkusit zdravěji a užít si velikonoční mlsání bez kil navíc? Máme pro vás pár velikonočních receptů, ovšem letos ve zdravější variantě! Objevujte nové chutě bez výčitek.
Velikonoční beránek se Snӓksy oříškami
- 300 g strouhané mrkve
- 150 g celozrnné mouky
- 150 g špaldové mouky
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml medu
- 2 vejce
- 50 g oříšků Snӓksy
- 50 g sušeného ovoce Snӓksy
- prášek do pečiva
- lžičku citronové šťávy
- špetku soli

- Celozrnnou a špaldovou mouku pořádně promícháme s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Do mísy k mouce přidáme najemno nastrouhanou mrkev s citronovou šťávou.
- Směs smícháme s dalšími ingrediencemi (olej, med, vejce, ořechy, sušené ovoce), abychom v míse vytvořili těsto, které pořádně promícháme.
- Formu na beránka vymažeme olejem, zasypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Pečeme na 180°C asi 40 min.


Jidáše ze špaldové mouky s oříšky
- 250 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 15 g droždí
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g mletých oříšků Snӓksy
- Smícháme vlažné mléko, cukr a dvě lžíce mouky. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
- Prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vajíčko a mleté oříšky.
- Do směsi přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu. Dále z těsta vypracujeme váleček, který rozdělíme na zhruba 15 kusů – z každého pak vytvarujeme uzlík.
- Troubu předehřejme na 160 °C, jidáše vyskládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut vykynout. Pak pečeme dozlatova asi 20 minut. Po upečení potřeme směsí rumu, medu a másla.


Už se znáte s YUZU?
Supercitrus s vitamínem C
Obrovské množství vitamínu C a antioxidantů, neodolatelná antistresová vůně, mimořádná exotická chuť – to vše bez kofeinu! Ochutnej a přesvědč se!
- Nejprve si předehřejeme troubu na 175°C. Připravené 3 banány rozmačkáme vidličkou a přidáme rozpuštěné ghí, YUZU a vejce. Vše v misce dobře vyšleháme a následně přidáme mouku, skořici, mléko, prášek do pečiva a špetku soli.
- Celou směs dobře promícháme a těsto nalijeme do vhodné nádoby. Doporučujeme formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem.
- Poslední banán podélně rozřízneme a vložíme na těsto. Formu dáme do trouby a pečeme přibližně 40 – 45 minut.

- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme sůl, máslo, žloutky, zbylý cukr a pomalu mícháme. Nyní je čas na rozinky a yuzu!
- Mouku přidáváme po částech a pečlivě hněteme dokud těsto nebude vláčné.
- Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 60 minut vyzrát. Z vykynutého těsta vypracujeme pěkný bochánek, který dáme na pech, zakryjte a necháme kynout zhruba dalších 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Na těsto je důležité nespěchat.
- Troubu si mezitím předehřejeme na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Pečeme zhruba 45 minut dokud není hezky zlatavý. Špejlí vyzkoušíme jeho dopečení uvnitř. Pokud se nám zdá, že potřebuje ještě pár minut, přikryjeme ho alobalem a necháme dopéct.

Veganský vanilkový chlebíček
- 190 ml sójového nápoje
- 250 g samokypřící mouky
- 70 g vanilkového cukru
- 75 ml slunečnicového / olivového oleje
- 40 ml vroucí vody
- 1 vanilkový lusk nebo 1 čajovou lžičku vanilkové esence
- 3 polévkové lžíce plátkovaných mandlí
- špetku soli

- Jednoduchá buchta, kterou připravíte překvapivě snadno v pár krocích. Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte olejem menší dortovou formu o průměru 20 cm.
- Ve větší míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, obsah vanilkového lusku (nebo esenci) a špetku soli. Přidejte sójový nápoj, olej a horkou vodu. Vše pečlivě zamíchejte do hladka.
- Směs nalijte do formy, zasypte plátky mandlí a pečte 40–45 minut do zlatavě hnědé barvy. Zde je hotovo zkontrolujte špejlí – pakliže ji vytáhnete z chlebíčku čistou, je hotovo.
- Nechte vychladnout (i když víme, že je těžké odolat a do chlebíčku se hned nepustit). Perfektní ke kávě nebo čaji, případně jako dezert s čerstvým ovocem.


Dortík s čokoládou a arašídovým máslem
- 500 ml sójový drink s vanilkovou příchutí
- 200 g ovesných vloček
- 60 g třtinového cukru
- 60 g hořké čokolády
- 4 polévkové lžíce arašídového másla
- Pár kapek vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Troubu předehřejte na 180°C a dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud vám nevznikne hladké těsto.
- Směs nalijte do formy pečte 35 min.
- Před krájením nechte vychladnout.


Zdravé mlsání
Až se u dveří objeví koledníci s pomlázkou a vyšlehají vás s přáním, abyste zůstala mladá a zdravá, měla byste jim to oplatit nejen úsměvem, ale také malou odměnou – nejlépe zdravou pochoutkou. Když už sladkosti, zkuste zvolit například sušené či lyofilizované ovoce, ořechy, čokoládu s vyšším podílem kakaa nebo třeba raw tyčinky.
Dobrůtky pro děti


Doplňky pro trávení
Přehnali jste to s velikonočním hodováním?
Pod dobrotami se prohýbají stoly a je těžké odolat. Jenže mazance, beránci, vajíčka, nádivka a další jídla nepatří zrovna k těm dietním. Pokud se nebudete hlídat, mohou vás překvapit žaludeční problémy. Vypořádat se s nimi můžete celkem jednoduše. Tak raději doplňte lékárničku, ať vás nic nepřekvapí.