Ghí (6 produktů)
Čistý máselný tuk té nejvyšší kvality. Ano, řeč je o ghí - superpotravině, která má své kořeny v Indii a jde o přepuštěné kravské máslo podle tradiční receptury. Stejně jako máslo obsahuje i ghí vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Navíc je …
Čistý máselný tuk té nejvyšší kvality. Ano, řeč je o ghí - superpotravině, která má své kořeny v Indii a jde o přepuštěné kravské máslo podle tradiční receptury. Stejně jako máslo obsahuje i ghí vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Navíc je bohaté na fenolické antioxidanty, železo a hořčík. Jeho konzervační schopnosti jsou taktéž vynikající, proto vám v lednici vydrží klidně až rok.
Díky vysokému kouřovému bodu lze ghí použít i při velmi vysokých teplotách( až 250°C) a nemá tendenci se přepalovat, což je bezpochyby výhoda. Využijete ho na smažení, vaření, zkrátka ve všech receptech, kde byste sáhli po oleji nebo másle.
Jak vyrobit ghí?
Recept na ghí není zas tak složitý.
- Vložte 500 g másla do hrnce se silným dnem
- Pozvolna rozpouštějte bez pokličky, máslo bude pěnit a na povrchu se srazí bílkovina - tu postupně sbírejte
- Hlídejte, aby se máslo nepřipálilo, nesmí zhnědnout
- Až přestane prskat a bude hezky čisté, sundejte ho z ohně (cca 15 min)
- Nechte zchladnout a přeceďte skrz jemné plátýnko do čisté sklenice
- Uchovávejte v lednici
Zákazníci hodnotí nejlépe značky Allnature, Wolfberry a Organis. Nejlépe hodnoceným produktem je Allnature Ghí 1000 ml.