Citrus yuzu je cenným zdrojem vitamínu C a antioxidantů, čerstvé yuzu dokonce obsahuje třikrát více vitamínu C než citrón. Cesta tohoto zázračného ovoce začíná v Jižní Koreji, kde ho farmáři zpracovávají tradiční metodou používanou již přes tisíc let – yuzu, cukr a med. Díky této metodě zpracování si yuzu přirozeně uchovává své benefity.
Uhas žízeň, osvěž se. Zažeň chlad, zahřej se. Zkroť hlad a vydej se na cestu dosud nepoznaných chutí. Vyber si yuzu jako parťáka do nápojů, dezertů i marinád.
Obrovské množství vitamínu C a antioxidantů, antistresová vůně, exotická chuť a to vše bez kofeinu
Vitamíny, antioxidanty, vláknina a exotická chuť a vůně
Nenahraditelný, všeléčivý a pořádně pikantní
Plod yuzu je na rozdíl od ostatních citrusů malinký a obsahuje hodně pecek a málo šťávy. Jeho chuť je spíše hořká, proto ho jen málo gurmánů baští čerstvé. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu na zmar, zpracovává se celý, se vším všudy. Na klasický yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou. Pecky yuzu se pak využívají pro výrobu různých aroma olejíčků.
Zralé, nádherně žluté yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Chytří farmáři však přišli na způsob, jak ovoce zpracovat, aby si zachovalo svoji specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s cukrem v poměru 50:50. Takto zpracovanou surovinu pak používají celoročně na výrobu dalších yuzu produktů. Kvalitu yuzu tea tedy poznáš podle obsahu této suroviny.
Aromatická chuť maracuji skvěle funguje v ledových alkoholických i nealkoholických nápojích. Maracuja i díky vzhledu skvěle ozdobí a dochutí širokou paletu dezertů, např. zmrzlinové poháry, šlehačkové dorty, tvarohové dezerty nebo palačinky.
Maracuja je popínavý teplomilný druh rostliny. Plody maracuji jsou kulaté, mají modro-fialovou barvu a dorůstají do velikosti až 10 centimetrů. Samotný vnitřek plodu je velmi šťavnatý, ve žlutooranžové dřeni je velké množství semínek. Maracuja je jeden z nejoblíbenějších druhů exotického ovoce díky své výtečné sladkokyselé chuti a výraznému aroma.
Zázvor je již několik tisíciletí oblíbený v tradiční východní medicíně. Zázvor je cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Seznam léčivých účinků této superptraviny je dlouhý, mezi ty nejpodstatnější patří podpora obranyschopnosti organismu svými silnými antioxidačními účinky, podpora trávení a funkce dýchacích cest.
Síla této nenápadné rostliny se ale skrývá pod zemí, ve žlutém oddenku v nahnědlé slupce, který všichni tak dobře známe. Zázvor má velmi výraznou pikantní chuť a specifickou pryskyřičnou vůni.
Citrus yuzu je cenným zdrojem vitamínu C a antioxidantů, čerstvé yuzu dokonce obsahuje třikrát více vitamínu C než citrón. Cesta tohoto zázračného ovoce začíná v Jižní Koreji, kde ho farmáři zpracovávají tradiční metodou používanou již přes tisíc let – yuzu, cukr a med. Díky této metodě zpracování si yuzu přirozeně uchovává své benefity. Na přípravu jednoho čaje nebo jedné limonády odměř 35 g yuzu (cca 2 lžíce) a zalij vodou. Je to hračka!