Agar (jinak též agar-agar) je přírodní polysacharid s vysokou želírující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Floridae a Gelidium. Je průhledný, bez zápachu a bez chuti. Umožňuje vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, jež při krájení skvěle drží tvar. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky.
Jak používat Agar?
Agar je součástí cukrárenských želé. Pomáhá vytvářet tzv. vysoké vrstvy želé, které při krájení dobře drží tvar. V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i jako zahušťovací prostředek pro cukrářské a pekařské výrobky. Je výborný pro mražené dezerty, různá želé, pudinky apod.
Jednu kávovou lžičku Agaru a 5-10 kávových lžiček cukru vmícháme do 300 ml vody. Necháme 10 minut nabobtnat a poté 15 minut vaříme. Při výrobě aspiků přidáme namísto cukru 1/2 kávové lžičky soli.
Skladování
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem a teplem.
Nutriční hodnoty
ve 100 g | |
Energetická hodnota | 720 kJ / 172 kcal |
Tuky | 0,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 0,4 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 86 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | 0,04 g |
Složení
Agar agar (Gelidium 100 %). Může obsahovat stopy lepku.
Zkuste také další produkty značky Wolfberry, které jsou v kategoriích Potraviny, Koření a dochucovadla a Potraviny, nápoje. Pokud si nejste jistí výběrem tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Koření a dochucovadla.