Reflux jícnu je porucha trávení, při které se žaludeční šťávy zpětně dostávají ze žaludku do jícnu. Potom cítíme tak nepříjemné pálení, že nás i přejde chuť k jídlu. Jak k tomu dochází? Dolní jícnový svěrač, který žaludek a jícen odděluje, je ochablý nebo nefunguje správně. Reflux tak vyvolává pálení žáhy a kyselou či hořkou pachuť v ústech. Jednou za čas se to stane každému, avšak časté pálení žáhy ukazuje na refluxní chorobu jícnu (gastroesofageální reflux, nebo GERD). Co vám účinně uleví od pálení žáhy a jak se častého refluxu zbavit?
Pálení žáhy, nebo-li pyróza, nastává při vrácení
žaludečních šťáv do jícnu (reflux). Projevuje se pálením za
hrudní kostí a pachutí v ústech jako při zvracení.
Běžně se jícnový svěrač otevře, pustí jídlo do žaludku a zavře se.
Existují však určité spouštěče, které svěrač oslabí nebo zvýší
šanci refluxu. Mezi ty nejčastější patří jídla, která se dlouho
tráví, způsobují říhání, nebo dráždí žaludek. Dále je to pití
kyselých nápojů (např. víno), alkoholu, silné kávy, či kouření
tabáku. Na vině je také nadváha, jelikož zvyšuje tlak na jícnový
svěrač.
Obsahují zásadité látky (antacida), které pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny a přinést velmi rychlou úlevu od pálení. Mít tyto léky po ruce je ideální, když vás pálení zastihne jen příležitostně, nebo jste na dovolené a zkrátka si chcete užívat spoustu dobrého jídla a pití. Pamatujte, že se však nejedná o řešení dlouhodobých potíží.
Když vás trápí časté pálení žáhy, je na čase přezkoumat svůj jídelníček a způsoby stravování. Dole najdete nejčastější viníky, kteří reflux mohou spouštět nebo tvořit více kyselin v žaludku. Každý z nás bude mít jiné spouštěče, proto si sami všímejte, kdy cítíte pálení žáhy nejvíce. Jde však také o změnu návyků. Neměli byste jíst velká jídla na noc, neohýbat se s plným žaludkem, ani si nedávat šlofíka po sytém obědě. Dlouhodobější snahou je pak omezení alkoholu, konec kouření a redukce hmotnosti.
Dlouho se tráví, hlavně je nejíst před spaním
Včetně jídel se spoustou cibule a česneku
Dráždí žaludek a tvoří kyseliny
Nevhodné stravovací návyky, kouření a nadváha
Citrusy, ananas, ale i rajčata
Pozor na silnou kávu i černý čaj
Jeden z nejběžnějších spouštěčů
Vyvíjí tlak na jícnový svěrač
U lehkých obtíží není nutné, abyste si už nikdy nedali smažák, pikantní večeři nebo skleničku vína. Potraviny spouštějící reflux nejsou u všech stejné, proto je nemusíte zavrhovat, když vám nic nedělají. Důležitá je především míra – časté přejídání a nadváha jsou pro reflux mnohem horší, než si dopřávat pikantní jídla nebo sladké dezerty.
Až polovinu těhotných žen trápí pálení žáhy v posledním trimestru. Těhotenství je jednou z příčin častého pálení žáhy, která nesouvisí se špatnou životosprávou nebo onemocněním. Jde tu o tlak na žaludek vyvíjený rostoucí dělohou a také o vyšší hladinu hormonů, která oslabuje svěrač jícnu. Po porodu by se vše mělo vrátit do normálu.
Léky na pálení žáhy jsou jen jeden způsob, jak si rychle pomoci od pálení. Jako alternativní metody se často uvádí rozpuštěná jedlá soda nebo jablečný ocet, pokud je máte po ruce. Často se doporučuje také nízkotučné mléko a jogurty, dejte si ovšem pozor: některým mléko sice nejdříve uleví, ale pak se pálení vrátí ještě horší.
Riziko refluxu snížíte potravinami, které neutralizují žaludeční kyseliny a přispívají k lepšímu trávení. Myslete také na zdravější stravovací návyky – dávejte si menší porce a jezte pomaleji. Večeři jezte nejpozději 3 hodiny před spaním a pokud vás reflux trápí hlavně v noci, více si podložte hlavu. Jestli trpíte refluxní chorobou jícnu a vaše problémy nejsou příležitostné, pak je často nutné přejít na zdravou dietu a snížit hmotnost. Mezi doporučované potraviny patří:
Kuřecí, krůtí, ryby – jenom ne smažené
Olivový a sezamový olej, ořechy, avokáda, lněná semínka
Mléko a jogurty s probiotiky
Do své stravy můžete také zařadit bylinky a koření proti pálení žáhy. Patří mezi ně např. zázvor, fenykl, oregano, bazalka, tymián a rozmarýn. Vyhýbejte se ovšem mátě a peprmintu, ty mohou reflux naopak zhoršit. Mátový čaj se sice používá pro lepší trávení, ale v tomto případě není vhodný. Místo něj zkuste fenyklový nebo zázvorový čaj. Ironicky můžete také vypít sklenici vody s citronovou šťávou, která dokáže snížit kyselost v žaludku – někomu to pomáhá, někomu ne (čímž by se daly shrnout všechny tipy na reflux).
Stěny jícnu nejsou chráněny proti kyselosti tak, jako jsou chráněny stěny žaludku. Když pak žaludeční kyseliny opakovaně a dlouhodobě působí v jícnu, poškozují jeho sliznici. Mohou vzniknout vředy a nastává vyšší riziko rakoviny jícnu. Proto je důležité časté obtíže neignorovat a nezahánět je léky, ale opravdu dbát na své zdraví. Pokud zažíváte reflux pravidelně několikrát týdně, bude nejlepší návštěva lékaře. Samozřejmě není třeba panikařit pokaždé, co nás pálí žáha po velkém obědě – jen je dobré znát rizika dlouhodobých neřešených problémů.
Popsala bych se dvěma slovy: kreativní dříč. Profesně se věnuji copywritingu již od roku 2014, kde se specializuji na články ohledně zdraví. Své volno trávím především v přírodě nebo v divadelním sboru.