Omega 3 mastné kyseliny - V těhotenství (6 produktů)
Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA) přispívají k normální činnosti srdce a mozku, přispívají k udržení normálního tlaku a stavu zraku a pro vaše zdraví jsou absolutně nepostradatelné. Vaše tělo si je ovšem samo vytvořit nedokáže. Doplňujte je proto pravidelně ze stravy a pomocí doplňků.
Seřadit produkty
Značky
Forma
Vlastnosti 1
Cesta podání
Režim výdeje
Certifikáty
Na co pomáhá







Omega 3 jsou především 3 různé kyseliny:
- Kyselina alfa-linolenová (ALA): Nachází se hlavně v rostlinných zdrojích, jako jsou lněné semínko, chia semínka a vlašské ořechy.
- Kyselina eikosapentaenová (EPA): Tato omega-3 kyselina se nachází hlavně v rybách a mořských plodech, jako jsou losos, makrela a sardinky.
- Kyselina dokosahexaenová (DHA): Také se nachází v rybách a mořských plodech. DHA je klíčová pro zdraví mozku a oči
Hlavní účinky omega 3 mastných kyselin na naše zdraví:
- Upravují hladinu cholesterolu a pomáhají v boji proti LDL (“špatnému”) cholesterolu
- Pomáhají k udržení normálního krevního tlaku
- Pomáhají redukovat tuk v játrech
- Přispívají k normální funkci imunitního systému
- Podporují normální fuknci mozku
- Regulují zánětlivé procesy v těle
- A mnoho dalšího - zjistěte více ve článku.
Omega 3 v těhotenství mohou pomoci správnému vývoji dítěte
Omega 3 mastné kyseliny jsou během těhotenství důležité pro správný vývoj plodu v děloze matky. Důležitou roli hrají především během vývoje očí, mozku a nervové soustavy.
Doporučená denní dávka DHA pro těhotné a kojící ženy je dle Světové zdravotnické organizace (WHO) minimálně 300 mg DHA. Celkem by těhotné a kojící ženy měly denně konzumovat 450-650 mg EPA+DHA.
Dávkování, předávkování a dlouhodobé užívání omega 3
Doporučená denní dávka pro dospělé je 250-500 mg omega 3 (EPA+DHA). Naše tělo potřebuje omega 3 stále, takže tento doporučený příjem byste měli dodržovat dlouhodobě a kontinuálně (měsíce či roky v kuse nevadí).
Užívat doplňky s omega 3 je většinou nejlepší během jídla či bezprostředně po něm. Omega 3 se tak lépe stráví a vstřebají a zároveň pomohou se vstřebáváním dalších vitamínů z jídla. Vždy se ovšem řiďte konkrétními pokyny výrobce, lékárníka či lékaře.
Předávkování v případě doplňování omega 3 ze stravy v běžných situacích v podstatě nehrozí. U doplňků stravy může při výrazně nadměrné konzumaci dojít především k zažívacím potížím, pálení žáhy či průjmu. Při užívání doplňků stravy vždy dodržujte pokyny od lékaře či v příbalovém letáku.
Nedostatek omega 3 se často projevuje sekundárními symptomy jako například častým nachlazením, zažívacími potížemi či problémy s tlakem a srdečními problémy.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku - nejčastější zdroje omega 3
Rybí tuk či jiné doplňky stravy s omega 3 jsou často nejsnadnějším způsobem, jak zvýšit příjem omega 3 kyselin. Pro zdravý život je však vhodné do jídelníčku zařadit to, v čem je nejvíce omega 3 kyselin přirozeně. Jedná se o potraviny jako například:
- Tučné ryby (losos, tuňák, sardinky, makrela) a rybí játra (treska, halibut)
- Mořské plody
- Olej z mořského krillu
- Chia semínka
- Vlašské ořechy
- Konopná a lněná semínka
- Lněný olej
Negativní účinky jsou většinou spojené s předávkováním či nevhodným zacházením
I přes nesporné pozitivní účinky, i u omega 3 platí, že všeho moc škodí. Především při překročení doporučených dávek hrozí i některé negativní účinky jako jsou zažívací potíže, zvýšené riziko krvácení u lidí uživajících léky na ředění krve či alergická reakce. Riziko negativních účinků se může zvyšovat při nevhodném skladování doplňků či při překročení jejich doby trvanlivosti. Před užitím / požitím jakéhokoliv doplňku stravy proto pečlivě čtěte příbalový leták.
Produkty z kategorie Omega 3 rybí tuk jsme pro vás seřadili od nejlépe hodnocených. Podívejte se na produkty z kategorie Omega 3 rybí tuk seřazené od těch nejlevnějších. Omega 3 rybí tuk jsme pro vás také poskládali od nejkvalitnějších.