Udělejte si zásoby vitamínů na zimu

Sušení potravin je jeden z nejlepších způsobů, jak uchovávat vitamíny. Proto se doporučuje udělat si zásoby sušeného ovoce a zeleniny na zimu, kdy je čerstvého ovoce a vitamínů nedostatek. Zatímco naši předkové sušili ovoce a zeleninu bez techniky, my můžeme vsadit na moderní sušičky. Co třeba sušičky potravin Sencor?
Proč sušit ovoce?
Sušení je nejstarší a zároveň nejjednodušší způsob konzervace ovoce, zeleniny a hub. Právě teď máme všeho dostatek, ať už z vlastní zahrádky, lesa, nebo od lokálních farmářů, takže je ideální čas na to, abychom si nějaké ty vitamíny nasušili do zásoby na zimu.
Během sušení projde ovoce i další potraviny jednoduchým procesem během kterého v něm postupně klesá obsah vody a dochází i k redukci možnosti růstu mikroorganismů, které by mohly stát za tím, že ovoce začne hnít. Přitom se v ovoci i dalších potravinách zachová maximum vitamínů.
Víte, že...?
Díky domácímu sušení budete mít vždy nejlepší kontrolu nad tím, co si sušíte. Lze připravovat například houby, maso, ovoce a zeleninu nebo jakékoliv další suroviny přímo ze zahrádky. To vše za pomoci sušičky potravin.
Jak sušička ovoce funguje?
Dřív se sušilo pomocí slunce a horkého vzduchu, dneska máme jednodušší způsoby. Mezi ně patří právě použití sušičky potravin. Jak vůbec fungují a jak vybrat tu pravou?
Princip sušení potravin spočívá ve snížení obsahu vody, mnohdy až o 95 %. Plísním, kvasinkám ani bakteriím se v takovém prostředí nedaří, nemohou se množit, takže sušené potraviny můžete bez obav uskladnit třeba na celou zimu, kdy není čerstvého ovoce a zeleniny tolik. Sušené ovoce obsahuje kromě vitamínů i další zdraví prospěšné látky, třeba antioxidanty, hodí se jako svačinka, do jogurtů, na vaření, oceníte ho i při sportu nebo na cestách. Je lehké, nezabere moc místa, a hlavně skvěle chutná.
Víte, že když vybíráte sušičku ovoce, je třeba se zamyslet nad tím, jak často ji budete používat, kolik toho budete sušit a jaké potraviny budete sušit? Podle toho si vyberte počet plat, na které budete potraviny pokládat a sušit je, i možnost nastavit tu správnou teplotu.
Co všechno můžete sušit?
Sušičky jsou ideální pro přípravu:
- Ovoce, které pak lze využít na kaši, jogurty, přesnídávky, čaje nebo jako zdravou svačinku
- Zeleniny a hub
- Sušeného masa
- Bylinek a květin
- Sušenek a placek
- Raw pochutin
- Domácích těstovin
- Pamlsků pro mazlíčky