Balená v ryze přírodním stavu – tedy bez technických a chemických zásahů.
JÍCEN překyselení, pálení žáhy
- NOSNÍ DUTINY inhalace, rozpouštění hlenu
- JÁTRA procesy látkové výměny, otoky, dna
- PRŮDUŠKY inhalace, rozpouštění hlenu
- ŽALUDEK překyselení, snížení tvorby žaludečních kyselin ŽLUČNÍK žlučové kaménky
- MOČOVÝ MĚCHÝŘ snížení kyselosti moči
- KLOUBY zlepšení látkové výměny
Charakteristika Bílinské kyselky
Jedna z nejcennějších minerálních vod, Bílinská kyselka, pramení v Českém středohoří u města Bíliny a čerpá se z hloubky 190,8 m. Prameny se nachází pod majestátní horou Bořeň, která je nejpozoruhodnějším fonolitovým (znělcovým) útvarem ve střední Evropě.
BILINER SAUERBRUNN hliněný džbánek z 19. století
Právě vzhledem k hlubinnému a technicky dokonalému jímání je zcela sterilní, všech zárodků prostou vodou. Je plněna do lahví v ryze přírodním stavu za stálé laboratorní kontroly.
Bílinská kyselka je v Evropě i zámoří oblíbená již téměř 350 let. (Nejčastěji pod jménem BILINER SAUERBRUNN) Už v 17. století se plnila tato minerální voda do hliněných džbánků, které se zalévaly voskem a expedovaly zákazníkům do dalekého okolí.
K oblibě Bílinské kyselky přispěla velkou měrou skutečnost, že spojuje blahodárné účinky s příjemnými vlastnostmi přirozeně perlivé stolní vody.
Bílinská kyselka je balena do lahví z tmavě modrého PET, zaručujícího vysokou ochranu před nežádoucím působením světla.
Zařazení Bílinské kyselky
Bílinská kyselka patří mezi přírodní, alkalické, hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota vyvěrající vody je mezi 17 – 20 °C. Díky vysoké koncentraci volného CO2 se jedná o přirozeně perlivý nápoj.
Unikátní vlastnosti Bílinské kyselky
Posudek lékařů o Bílinské kyselce (historický plakát)
Přírodní perlivost bílinské kyselky byla vždy vzorem pro luxusní osvěžující nápoje. Perlivost kvalitních minerálních vod chtěli napodobovat výrobci napodobenin již od 18-tého století. Hlavním problémem tehdejších chemiků by onen “rozpuštěný vzduch” uvnitř vody, jak se tehdy říkalo kysličníku uhličitému. Postupy výroby napodobenin perlivých vod byly záhy objeveny, a jsou dnes známy jako umělé sycení kysličníkem uhličitým, karbonizování.
Perlivost Bílinské není výsledkem umělého sycení kysličníkem. Je výsledkem dlouhodobého rozpouštění plynů ve vodě. V podzemí se za velkého tlaku a zvýšené teploty prodírají bubliny plynu skrze naší minerální vodu mnoho let a rozpouštějí se ve vodě stejně jako ostatní minerály. Každý si může vyzkoušet, že nasycení Bílinské je mnohem jemnější a pro zažívání příjemnější.
Díky nízkému obsahu železa byla a je Bílinská kyselka velmi vhodná pro rozesílání, vydrží totiž velmi dlouhou dobu svěží a chutná. I to byl jeden z důvodů její úspěšné rozesílky do vzdálených míst.
Mezi perlivými vodami byla vždy první luxusní přírodní voda a umělé sycení bylo jen napodobením této vlastnosti. A u nás dáváme přednost přírodnímu originálu.
Užívání Bílinské kyselky v lázeňství i v domácnosti
Spojení a kombinace solí v Bílinské kyselce obsažených, účinně působí v řadě případů, kde by se jednotlivé složky jinak neosvědčily. Jako stolní minerální voda při pravidelném pití uspokojí denní potřebu našeho organizmu – dodá mu v 1 – 1,5 litru vody 10 – 15 gr minerálních látek, jako jsou např. vápník, fosfor, železo, draslík, sodík či hořčík.
Bílinská kyselka je také velmi oblíbena u lidí trpící pálením žáhy, neboť již v průběhu jídla podávaná, účině zabraňuje tomuto nepříjemnému jevu.
O užívání Bílinské kyselky hovoří množství historických i současných studií. Například Metodická doporučení, která provedla Sankt-Petěrburská státní lékařská akademie I.I. Mečnikova.
Kationty | mg/l | Anionty | mg/l |
---|---|---|---|
Lithium Li+ | 4,33 | Fluorid F– | 5,58 |
Sodík Na+ | 1 720 | Chlorid Cl– | 225 |
Draslík K+ | 82 | Síran SO42- | 626 |
Horčík Mg2+ | 41,8 | Hydrogenuhličitan HCO3– | 4 370 |
Vápník Ca2+ | 139 |
Nedisociované součásti | 53,1 |
Celková mineralizace Bílinské kyselky (mg/l) | 7 276 |
Volný CO2 (mg/l) | 2 410 |
pH Bílinské kyselky (při 16 °C) | 6,7 |
Osmotický tlak Bílinské kyselky | 426 kPa |
Chemická analýza Bílinské kyselky
Bílinská kyselka je výtěžek z přírodního léčivého zdroje. Je to alkalická, hydrogenuhličitanová kyselka s vysokou mineralizací (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota pramene je 8 – 10 °C. (Analýzu provedl RL PLZ MZ ČR Karlovy Vary 20. 12. 2018)
EAN | 8594730111317 |
Značka | BHMW |
Velikost balení | 1 l |
Forma | Voda |
Pro | Pro dospělé |
Originální název | B?linsk? kyselka 1l |