BÍLINSKÁ KYSELKA je pravá původní KYSELKA, tedy nikoliv jen “minerální voda”. Obsahuje skutečně vysoký podíl hodnotných minerálů. Stáčená ze stejného zdroje jako před staletími. Přirozeně perlivá díky vysokému obsahu volného CO2, tedy bez dodatečného sycení technickým plynem. Spojení staletími ověřených účinků s výbornou chutí stolní vody. Přirozeně pomáhá zažívání, po jídle. Generacemi prověřený přírodní prostředek proti pálení žáhy. Nákup možný pouze po balení (6 ks). Více informací
Balená v ryze přírodním stavu – tedy bez technických a chemických zásahů.
JÍCEN překyselení, pálení žáhy- NOSNÍ DUTINY inhalace, rozpouštění hlenu
- JÁTRA procesy látkové výměny, otoky, dna
- PRŮDUŠKY inhalace, rozpouštění hlenu
- ŽALUDEK překyselení, snížení tvorby žaludečních kyselin ŽLUČNÍK žlučové kaménky
- MOČOVÝ MĚCHÝŘ snížení kyselosti moči
- KLOUBY zlepšení látkové výměny
Charakteristika Bílinské kyselky
Jedna z nejcennějších minerálních vod, Bílinská kyselka, pramení v Českém středohoří u města Bíliny a čerpá se z hloubky 190,8 m. Prameny se nachází pod majestátní horou Bořeň, která je nejpozoruhodnějším fonolitovým (znělcovým) útvarem ve střední Evropě.
BILINER SAUERBRUNN hliněný džbánek z 19. století
Právě vzhledem k hlubinnému a technicky dokonalému jímání je zcela sterilní, všech zárodků prostou vodou. Je plněna do lahví v ryze přírodním stavu za stálé laboratorní kontroly.
Bílinská kyselka je v Evropě i zámoří oblíbená již téměř 350 let. (Nejčastěji pod jménem BILINER SAUERBRUNN) Už v 17. století se plnila tato minerální voda do hliněných džbánků, které se zalévaly voskem a expedovaly zákazníkům do dalekého okolí.
K oblibě Bílinské kyselky přispěla velkou měrou skutečnost, že spojuje blahodárné účinky s příjemnými vlastnostmi přirozeně perlivé stolní vody.
Bílinská kyselka je balena do lahví z tmavě modrého PET, zaručujícího vysokou ochranu před nežádoucím působením světla.
Zařazení Bílinské kyselky
Bílinská kyselka patří mezi přírodní, alkalické, hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota vyvěrající vody je mezi 17 – 20 °C. Díky vysoké koncentraci volného CO2 se jedná o přirozeně perlivý nápoj.
Unikátní vlastnosti Bílinské kyselky
Posudek lékařů o Bílinské kyselce (historický plakát)
Přírodní perlivost bílinské kyselky byla vždy vzorem pro luxusní osvěžující nápoje. Perlivost kvalitních minerálních vod chtěli napodobovat výrobci napodobenin již od 18-tého století. Hlavním problémem tehdejších chemiků by onen “rozpuštěný vzduch” uvnitř vody, jak se tehdy říkalo kysličníku uhličitému. Postupy výroby napodobenin perlivých vod byly záhy objeveny, a jsou dnes známy jako umělé sycení kysličníkem uhličitým, karbonizování.
Perlivost Bílinské není výsledkem umělého sycení kysličníkem. Je výsledkem dlouhodobého rozpouštění plynů ve vodě. V podzemí se za velkého tlaku a zvýšené teploty prodírají bubliny plynu skrze naší minerální vodu mnoho let a rozpouštějí se ve vodě stejně jako ostatní minerály. Každý si může vyzkoušet, že nasycení Bílinské je mnohem jemnější a pro zažívání příjemnější.
Díky nízkému obsahu železa byla a je Bílinská kyselka velmi vhodná pro rozesílání, vydrží totiž velmi dlouhou dobu svěží a chutná. I to byl jeden z důvodů její úspěšné rozesílky do vzdálených míst.
Mezi perlivými vodami byla vždy první luxusní přírodní voda a umělé sycení bylo jen napodobením této vlastnosti. A u nás dáváme přednost přírodnímu originálu.
Užívání Bílinské kyselky v lázeňství i v domácnosti
Spojení a kombinace solí v Bílinské kyselce obsažených, účinně působí v řadě případů, kde by se jednotlivé složky jinak neosvědčily. Jako stolní minerální voda při pravidelném pití uspokojí denní potřebu našeho organizmu – dodá mu v 1 – 1,5 litru vody 10 – 15 gr minerálních látek, jako jsou např. vápník, fosfor, železo, draslík, sodík či hořčík.
Bílinská kyselka je také velmi oblíbena u lidí trpící pálením žáhy, neboť již v průběhu jídla podávaná, účině zabraňuje tomuto nepříjemnému jevu.
O užívání Bílinské kyselky hovoří množství historických i současných studií. Například Metodická doporučení, která provedla Sankt-Petěrburská státní lékařská akademie I.I. Mečnikova.
| Kationty | mg/l | Anionty | mg/l |
|---|---|---|---|
| Lithium Li+ | 4,33 | Fluorid F– | 5,58 |
| Sodík Na+ | 1 720 | Chlorid Cl– | 225 |
| Draslík K+ | 82 | Síran SO42- | 626 |
| Horčík Mg2+ | 41,8 | Hydrogenuhličitan HCO3– | 4 370 |
| Vápník Ca2+ | 139 |
| Nedisociované součásti | 53,1 |
| Celková mineralizace Bílinské kyselky (mg/l) | 7 276 |
| Volný CO2 (mg/l) | 2 410 |
| pH Bílinské kyselky (při 16 °C) | 6,7 |
| Osmotický tlak Bílinské kyselky | 426 kPa |
Chemická analýza Bílinské kyselky
Bílinská kyselka je výtěžek z přírodního léčivého zdroje. Je to alkalická, hydrogenuhličitanová kyselka s vysokou mineralizací (5-7 gramů na 1 litr). Z kationtů obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan. Teplota pramene je 8 – 10 °C. (Analýzu provedl RL PLZ MZ ČR Karlovy Vary 20. 12. 2018)

