Pu-Erh je červený čaj z rostliny Camellia Sinensis (Čajovník čínský). Pěstuje se v čínské provincii Yunann (Jün-nan) na jihovýchodě Číny. Čaj má tmavě červenou barvu a zemitou až nasládlou chuť (po ovoci). Obsahuje antioxidanty, minerály a stopové …
Pu-Erh je červený čaj z rostliny Camellia Sinensis (Čajovník čínský). Pěstuje se v čínské provincii Yunann (Jün-nan) na jihovýchodě Číny. Čaj má tmavě červenou barvu a zemitou až nasládlou chuť (po ovoci). Obsahuje antioxidanty, minerály a stopové prvky (železo, zinek, hořčík, vápník, selen), vitamíny a bílkoviny.
Čaj obsahující kofein se připravuje z čajových lístků keře, který se vyznačuje velkými listy. Listy se nejprve seberou, poté se nechají ve stínu zavadnout. Zavadlé listy se v tenké vrstvě rozprostřou venku, kde schnou na přímém slunci. Lístky tak dostanou zelenočervenou až hnědou barvu. Takto připravená surovina se dále vloží do napařovacího stroje, a ještě horká a vlhká se nechá zakrytá fermentovat po několik dnů. Doba fermentace rozhoduje o kvalitě i ceně čaje. Čím delší je doba fermentace, tím je i chuť jemnější a vyzrálejší.
Pu-Erh není vhodný pro těhotné a kojící ženy a ani pro děti.