GAPS dieta - nejkvalitnější produkty (0 produktů)
Zkratka GAPS vychází z názvu Gut and Psychology Syndrome, což znamená vztah mezi bakteriemi ve střevě a našim psychickým (a celkovým zdravotním) stavem. Tato terapeutická forma diety poukazuje na souvislost mezi bakteriálním osídlením a celkovým …
Zkratka GAPS vychází z názvu Gut and Psychology Syndrome, což znamená vztah mezi bakteriemi ve střevě a našim psychickým (a celkovým zdravotním) stavem. Tato terapeutická forma diety poukazuje na souvislost mezi bakteriálním osídlením a celkovým zdravím člověka. Autorka Natasha Campbell-McBride tvrdí, že stav našeho zažívacího systému je klíčový pro naše zdraví.
Tento specifický styl stravování napomáhá k léčení různých střevních nemocí, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, ale pomáhá také u psychických obtíží, poruch soustředění, potravinových intolerancí, alergií nebo astma.
Co jíst aneb GAPS jídelníček
Dieta s sebou nese několik „zakázaných“ potravin. Jsou to všechny obiloviny, rafinované cukry a laktóza, veškeré průmyslově zpracované potraviny, konvenční maso a mléčné výrobky (s výjimkou fermentovaných mléčných produktů jako kefír nebo acidofilní mléko).
Pointa GAPS stravování tkví v konzumaci vybraných druhů potravin jako hutných vývarů a polévek, BIO masa, odlovených ryb, vaječných žloutků, avokáda, ovoce, ořechů a semínek. Veškeré jídlo je připravováno na ghí másle, kokosovém nebo olivovém oleji.
Aby byl přechod na tuto stravu plynulý, je potřeba postupně začít s těmito 5 fázemi diety:
- Normální dieta – představuje váš běžný stravovací systém
- Bezlepková dieta – nastává odstranění běžného pečiva, mouky, těstovin a pomalé zařazování vývarů
- Plná dieta – vyřazují se všechny zakázané potraviny a učí se organizované přípravě jídla
- Úvodní dieta – skládá se ze 6 částí, které jsou popsány níže
- Plná dieta – kompletní GAPS dieta
Úvodní dieta má několik na sebe navazujících částí, jejichž pořadí je třeba pečlivě dodržovat, aby si tělo zvyklo na nové stravovací návyky:
- První – povolené bujóny s masem a vybranými druhy zeleniny, v malém množství také fermentované výrobky (mléčné nebo šťáva z kyselého zelí) a zázvorový nebo heřmánkový čaj, do kterého je možné si přidat trošku medu
- Druhá – možné přidat další probiotickou stravu jako dušené maso, zeleninu, žloutek a postupně celé vejce a domácí ghí máslo
- Třetí – možné přidat tuky jako sádlo, avokádo, dýňové placičky a vařenou cibuli
- Čtvrtá – povolené opékat maso, používat za studena lisovaný olej, zařazovat šťávy z mrkve, celeru, zelí a máty. Se šťávami by se neměly konzumovat zbylé kousky zeleniny kvůli nežádoucí vláknině
- Pátá – pomalé zařazení čerstvé zeleniny v syrovém stavu, příp. různých variací ovocných džusů
- Šestá – pokračování ve všech potravinách, které již konzumujeme, plus je možné přidat taky syrové i sušené ovoce
Po této úvodní fázi je vhodné začít s plnou GAPS dietou, kterou se doporučuje držet přibližně 2 roky. Samozřejmě záleží na konkrétních problémech člověka – při menších problémech bude stačit i kratší doba. Plná dieta obsahuje různé variace jídel z povolených potravin, přičemž by mělo každé hlavní jídlo obsahovat tuky, probiotickou složku, zeleninu a vývar na zapití.