Hroznový cukr (4 produktů)
Hroznový cukr, známý také jako glukóza, je sacharid, který se používá zejména jako rychlý a snadno dostupný zdroj energie. Je to jediná forma cukru, která proudí v krvi. Tímto způsobem se rychle dostává do celého těla, bez zatížení trávicího …
Hroznový cukr, známý také jako glukóza, je sacharid, který se používá zejména jako rychlý a snadno dostupný zdroj energie. Je to jediná forma cukru, která proudí v krvi. Tímto způsobem se rychle dostává do celého těla, bez zatížení trávicího traktu, kde se využívá jako okamžitý zdroj energie nebo se ukládá se svalech a játrech jako glykogen. Urychluje zotavení organismu vyčerpaného sportem, prací i nemocí. Kromě rychlého dodání energie má i jiné účinky, například posiluje imunitní systém, příznivě ovlivňuje nervový systém, podporuje trávení a podporuje budování svalstva. Jeho velkou výhodou je, že při rozumném dávkování se z něj nepřibírá, a tak je dobrým pomocníkem i při hubnutí. V úvahu připadá i jeho využití během tzv. gestačního diabetu (tj. těhotenské cukrovky), kdy vám může posloužit jako první pomoc při poklesu hladiny glykémie. Kromě toho ho využijí i sportovci během i po tréninku, kdy je třeba tělu dodat rychle energii nebo jako vhodný doplněk vedle užívání kreatinu.
Kdy užívat hroznový cukr?
- Při nechutenství
- Při fyzickém nebo psychickém zatížení organismu
- Při a po sportu
- Při užívání kreatinu
- Pro posílení organismu zejména u dětí a starších osob jako rychlý zdroj energie
Dávkování
Doporučená denní dávka je 20 až 40 gramů za den. Nicméně, musíte myslet na váš výdej energie a příjem energie z potravy. Rovněž záleží i na důvodu, kvůli kterému hroznový cukr užíváte. Například pokud trpíte nechutenstvím, je vhodné užívat 20 až 80 gramů glukózy denně po dobu 10-14 dní.