Lecitin
Lecitin nebo fosfatidylcholin patří mezi fosfolipidy, což jsou látky rozpustné v tucích. V potravinách je používán jako emulgátor, protože zabraňuje oddělení tuků a vody. Je součástí buněčných membrán, pomáhá při přenosu nervových vzruchů, podporuje trávení tuků, svou funkci zastává i v mozku, při podpoře imunity apod. Z tohoto důvodu bývá zařazován i jako doplněk stravy.
Bio Pharma Lecitin Forte 1325mg 135 tobolek
GinkgoMax Bacopa, Lecitin 120 tobolek
Silvita Mega LECITIN 100 tobolek
Jamieson Lecitin 1200 mg 120 kapslí
VitaHarmony Lecitin 1200 mg 150 tobolek
VitaHarmony Lecitin 1200 mg 60 tobolek
GymBeam Lecithin 120 kapslí
Adelle Davis Slunečnicový lecitin 275 g

Zdroje lecitinu
Slovo lecitin sice zní tak nějak záhadně a odborně, ale nachází se v každém lidském těle a v následujících potravinách:
- sója
- slunečnicová semínka
- vaječné žloutky
- maso a mořské plody
- mléčné výrobky
Průmyslová výroba lecitinu využívá výše zmíněné potraviny, nejčastěji sóju nebo slunečnicová semínka. Pomocí extrakce z olejů vzniká lecitin ve formě prášku či granulí, následně se použije do potravin, léčiv a doplňků stravy. Doporučená denní dávka je 3 × 1,2 g. Pro představu: 100 g sóji obsahuje přibližně 2 g lecitinu.
Význam a funkce v těle
Lecitin reguluje propustnost buněčných membrán, aby se některé větší molekuly nedostaly na druhou stranu, kam nepatří. Jeho funkcí v nervové soustavě je hlavně zvýšit dostupnost acetylcholinu, který jednoduše řečeno přenáší nervové vzruchy a tím lépe přemýšlíte, soustředíte se a rychleji vám rostou svaly. Lecitin také snižuje hladinu toho “zlého” LDL cholesterolu a některé studie dokonce potvrdily pozitivní výsledky při odstraňování mastných usazenin z cév. Tím však výčet jeho zázračných schopností nekončí. Přibližně 70 % fosfolipidů ve střevní sliznici tvoří lecitin, který brání proniknutí nežádoucích bakterií. U pacientů s ulcerózní kolitidou, syndromem dráždivého tračníku (IBS) nebo Crohnovou chorobou je množství těchto fosfolipidů výrazně sníženo, tudíž zde vyvstává možnost suplementace lecitinu. Další využití nalezl lecitin u kojících žen, kde zabraňuje ucpávání mléčných kanálků pomocí emulgace mateřského mléka.
Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:
„Lecitin je přírodní emulgátor a stabilizátor, který se běžně používá v potravinářském průmyslu ke zlepšení konzistence, textury a trvanlivosti různých potravin. Získává se z rostlinných zdrojů, jako jsou sójové boby, slunečnicová semena nebo vejce, a je nezbytný pro výrobu mnoha produktů, včetně pečiva, čokolády, margarínu a majonézy. Díky svým emulgačním vlastnostem je lecitin také klíčovou složkou při výrobě zmrzliny, kde pomáhá dosáhnout hladké a krémové textury. Kromě jeho technologického významu je lecitin považován za relativně zdravou složku, protože obsahuje fosfolipidy, které jsou důležité pro funkci buněčných membrán v lidském těle.“
Využití v lékařství a doplňcích stravy
Lecitin se pro jeho vlastnosti podporující kognitivní funkce a normální funkci nervové soustavy využívá při léčbě Alzheimerovy choroby a demence. Pozitivní vliv má i u ulcerózní kolitidy, onemocnění žlučníku a jater, obzvláště u osob s výživou podávanou skrz infuze. U dalších onemocnění jsou třeba nové relevantní studie potvrzující účinnost lecitinu při jejich léčbě.
V podobě doplňku stravy je vhodný jak pro sportovce, kteří ocení rychlejší regeneraci a více energie při fyzické (nebo psychické) zátěži, tak pro všechny, kteří chtějí zlepšit svou koncentraci a podpořit myšlení.
Využití v potravinářství
Typické slovní spojení nacházející se na zadní straně potravinové etikety: emulgátor sójový lecitin. Teď už konečně víte, co to vlastně je. Nejedná se o nijak nebezpečnou složku, jak název vypovídá, pochází ze sóji (popř. slunečnice apod.). Pomáhá zachovat správnou konzistenci produktu, aby nedošlo k oddělení tuků a vody. V EU jeho použití není nijak omezené, v potravinách by se ho mělo vyskytovat takové množství, které zaručí kýžené výsledky.
Možné vedlejší účinky a kontraindikace
Lecitin se nachází v různých lécích a potravinách, je volně dostupný, a proto se nemusíte bát, že by vám mohl nějak uškodit. Pokud nepřekročíte dávku 15 g za den, vaše tělo si z něj vezme jen to nejlepší. Z důvodu alergií na sóju je před konzumací lecitinu vhodná konzultace s alergologem. Přestože se při procesu výroby lecitinu zbavuje částí sóji, pořád platí přísloví dvakrát měř, jednou řež. Co se týká kontraindikací, tak nejsou žádné přesně definované, záleží tedy na individuálních případech.
Závěr
S lecitinem přicházíte do styku každý den, ať už nevědomky v buněčných membránách nebo nervové soustavě, tak vědomě v potravinách, lécích a doplňcích stravy. Není to tedy tělu neznámá látka, dokonce vám pomáhá řešit mnoho nepříjemností, od problémů s koncentrací, vysokou hladinou LDL cholesterolu, až po zažívací potíže nebo únavu při fyzické či psychické zátěži. Podle vašich preferencí si vyberte mezi potravinami bohatými na lecitin nebo speciálními doplňky stravy.
Zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
https://www.gsklub.cz/gs-magazin/co-byste-meli-vedet-o-lecitinu/
https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits
https://www.healthline.com/health/parenting/lecithin-breast-feeding
Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
