Tento zdravý elixír je užíván na Dálném východě více než 800 let a v současné době je považován za jednu z nejsilnějších superpotravin na trhu a hlavně jde o čistě přírodní produkt bez jakýchkoliv přídatných látek.
Pití čaje Matcha …
Tento zdravý elixír je užíván na Dálném východě více než 800 let a v současné době je považován za jednu z nejsilnějších superpotravin na trhu a hlavně jde o čistě přírodní produkt bez jakýchkoliv přídatných látek.
Pití čaje Matcha má v japonské kultuře dlouhodobou tradici. Matcha je vyroben z pečlivě vybraných mladých lístků rostliny Camellia sinensis, které jsou bohaté na velké množství přirozeně se vyskytujících živin. Několik týdnů před sklizní se lístky zastiňují a rostlina tak produkuje více chlorofylu, který dává lístkům krásnou, zelenou barvu a díky kterému jsou bohaté na aminokyseliny a antioxidanty.
Matcha je 100% zelený čaj, který se mele na jemný prášek a pěstuje se speciální zastinovací technikou, při výrobě nedochází k fermentaci a neobsahuje žádná umělá barviva, sladidla ani konzervanty. Díky tomu je až 10x silnější, než běžný zelený čaj a obsahuje mnohonásobně více EGCG. EGCG patří mezi katechiny a řadí se mezi jedny z nejúčinnějších antioxidantů a taktéž se využívá jako spalovač tuků.
Matcha zelený čaj je oblíbený pro velké množství zdravotních výhod a blahodárné účinky pro tělo. V jednom šálku Matcha je až 10x více živin, než v šálku běžného zeleného čaje. Protože u Matchakonzumuje celý, drcelý list, kdežto u ostatních zelených čajů jde pouze o výluh.
Přípravu Matcha můžeme rozdělit na moderní a tradiční způsob. Připravit lze studený i teplý nápoj, ale pozor, voda nesmí mít víc jak 70 °C, jinak se zničí všechny zdravé látky.
Prášek navíc můžete přimíchat do smoothie, müsli, nepečeného cukroví nebo třeba latté (matcha latté), kávy, palačinek, zákusků...
Samotný Matcha se nedoporučuje pít na lačný žaludek. Pokud chcete doplnit energii na den, konzumujte čaj až po snídani nebo během poledne. Konzumace Matcha rozproudí energii a nabudí mozkové závity, často se tedy pije před prací nebo sportem. Navíc zlepšuje náladu, ulevuje od psychického i fyzického stresu a navozuje pocit klidu a pohody. Obvykle stačí konzumovat Matcha jednou denně.
Během těhotenství a při kojení by celkový denní limit kofeinu neměl přesáhnout 200 g. Za bezpečnou je považována hodnota do 100 mg, čemuž byste měla přizpůsobit i dávky čaje Matcha (případně kávy), nemusíte se jich však vzdát úplně. Je pochopitelné, že i maminky potřebují svou dávku energie. Matcha však stále zůstává zdravější alternativou. Variantou zcela bez kofeinu může být čaj rooibos, který si ale zachovává stejné zdravotní benefity, jako Matcha.
Společným jmenovatelem je kofein - látka, která nás nabuzuje, ovšem vliv na lidský organismus mají čajový a kávový kofein zcela odlišný. Kofein z kávy je silnější a účinkuje okamžitě, kdežto “čajový kofein” (Teofylin v zeleném čaji v kombinaci s L-theaninem) se uvolňuje do těla postupně. Navíc obsahuje další prospěšné látky jako minerály, vitamíny, aminokyseliny a antioxidanty. Z těchto důvodů je konzumace Matcha zeleného čaje pro tělo šetrnější.
Zákazníci si oblíbili řady Matcha tea, Allnature a Natu.