Zelený ječmen, někdy také mladý ječmen, se řadí spolu s chlorellou a spirulinou mezi oblíbené zelené superpotraviny a má blahodárný vliv na organismus především z hlediska detoxikace. Jeho příznivé účinky na tělo znali už naši předkové. Vyznačuje …
Zelený ječmen, někdy také mladý ječmen, se řadí spolu s chlorellou a spirulinou mezi oblíbené zelené superpotraviny a má blahodárný vliv na organismus především z hlediska detoxikace. Jeho příznivé účinky na tělo znali už naši předkové. Vyznačuje se složením bohatým na vitamíny, minerály, aminokyseliny a stopové prvky.
Mladý ječmen je rostlina ječmene setého, který známe z obilných polí, ale s tím rozdílem, že pro výrobu doplňku stravy je sklizen zelený výhonek o výšce 20–25 cm. Obsahuje totiž nejvyšší množství biologicky aktivních látek a chlorofylu. Díky vitamínům skupiny B působí příznivě na naši nervovou soustavu, vitamín C (kyselina askorbová) posiluje obranyschopnost organismu a vitamín E působí antioxidačně. Vedle těchto vitamínů v mladém ječmenu nalezneme neméně důležitý vitamín K1, H i D.
Kromě toho, že funguje jako antioxidant navíc podporuje obranyschopnost organismu, je skvělým životabudičem a dodá tělu všechny potřebné látky (vitamíny, minerály…), kterých se nám z dnešní běžné stravy dostává jen malé množství. Taktéž má příznivý vliv na kardiovaskulární oběh, trávicí soustavu a celkově pomáhá předcházet mnoha zdravotním problémům.
Účinky zeleného ječmene na zdraví:
Překyselení organismu (neboli acidóza) souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky. Je způsobeno přemírou kyselin nebo naopak nedostatkem zásad v organismu. Hlavními faktory vedoucí k překyselení jsou právě nevhodná strava, stres a duševní nepohoda, alkohol, kouření. Acidóza je považována za civilizační chorobu a může vést k závažným degenerativním zdravotním problémům. Časté obtíže s překyselením žaludku jsou důsledkem potravinové chemie, konzervantů a umělých barviv, jenž výrazně zanáší žaludek kyselinami.
Další faktory vedoucí k nerovnováze pH vnitřního prostředí:
Tento blahodárný zelený nápoj konzumujte nejlépe nalačno zhruba dvacet minut před prvním jídlem. Užíváním nalačno se vstřebá maximální množství všech prospěšných látek do těla (vitamíny, minerály, enzymy i antioxidanty). Ideální je tedy užívat jej každé ráno a nejlépe s ničím nekombinovat, případně jen v “lehkých” kombinacích.
Uživatelé nejlépe hodnotí řady Allnature, Topnatur a Naturalis. Nejlépe hodnoceným produktem je Topnatur Green Trio Chlorella+Spirulina+Zelený ječmen 540 tablet.