Popíjení čaje patří k lidské kultuře po tisíce let a hned po vodě je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. Čaj je kulturní nápoj pocházející z Číny připravovaný obvykle louhováním lístků v horké vodě. Zprvu byl čaj užíván jen jako zdraví prospěšný nápoj zejména v lidovém léčitelství, mnichy při meditacích a jak jeho popularita rostla, měnily se i metody pěstování, zpracování i důvody užívání. Největší zlom, co se této komodity týká, přišel v roce 1773 při protestu nazývaném “Bostonské pití čaje”.
Popíjení čaje patří k lidské kultuře po tisíce let a hned po vodě je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě. Čaj je kulturní nápoj pocházející z Číny připravovaný obvykle louhováním lístků v horké vodě. Zprvu byl čaj užíván jen jako zdraví prospěšný nápoj zejména v lidovém léčitelství, mnichy při meditacích a jak jeho popularita rostla, měnily se i metody pěstování, zpracování i důvody užívání. Největší zlom, co se této komodity týká, přišel v roce 1773 při protestu nazývaném “Bostonské pití čaje”.
Pravý čaj jsou sušené voňavé lístky čajovníku, což je stálezelený keř, který dorůstá výšky 2 - 15 metrů. Po celém světě jich rozlišujeme okolo 3000 druhů. Pěstitelé udržují keře pravidelným ořezáváním a sběrem. Pro každého milovníka čaje jsou zelené lístky tím nejdůležitějším z celého keříku. Sklizeň listů probíhá 4x až 5x do roka.
Čajovníku se nejlépe daří v tropickém až subtropickém pásmu. Keře rostou v různých nadmořských výškách, tady vznikají velké rozdíly v kvalitě. Opravdoví labužníci zastávají názor, že nejlepší čaje pochází z hor, kde jim prospívá vlhké chladné ovzduší a mlhy - lístky nejsou vystaveny přímému slunci a zachovávají si více chlorofylu.
Největšími producenty čaje jsou:
Odmyslete si sáčkové čaje ovocné a bylinkové. Zde jde jen o výluhy.
Černý čaj - je fermentovaný čaj, po sklizni se lístky nechávají zavadnout pomocí proudění vzduchu. Potom se zpracovávají mechanicky nebo ručně a nechávají oxidovat, poté se dál suší. Černý čaj patří k jedněm z nejznámějších a pěstuje se především na Srí-Lance.
Zelený čaj - je nefermentovaný, tedy lístky neprošly procesem vadnutí, tudíž si zachovávají typickou barvu i chuť.
Bílý čaj - se po sběru zpracovává vůbec nejméně. Surovina se pouze opatrně suší, čímž vzniká mimořádná kvalita bílého čaje. Ten nejkvalitnější sestává pouze z listových pupenů a právě kvůli krátkému intervalu pro jejich sběr (časné jaro) je bílý čaj tak vzácný. Vyznačuje se velmi jemnou lahodnou chutí. Má silný antioxidační účinek.
Oolong - neboli polozelený čaj je stupeň oxidace, kdy je přechod mezi zeleným a černým čajem.
Mezi další vyhledávané čaje patří kopřivový nebo heřmánkový čaj.
Pečený čaj je oblíbenou lahůdkou nejen v kavárnách a čajovnách, snadno si ho můžete připravit i doma. Obvyklé ingredience k jeho přípravě jsou ovoce, ovocné šťávy, cukr, koření a případně další suroviny, které se zpracovávají teplem v troubě.
Každá země a jednotlivé druhy čajů mají svůj způsob přípravy, která není složitá. Takovým obecným nepsaným pravidlem je jedna čajová lžička na 1,5 dl vody a správná teplota vody (nejvhodnější je voda pramenitá).
K přípravě černého a oolong čaje je ideální teplota vody 100°C, pro bílé a zelené čaje je lepší teplota 30-40°C pod bodem varu.
Sypané čaje se tradičně připravují v porcelánové nebo keramické konvičce. Oblíbené jsou také skleněné či litinové, ve kterých zůstane čaj dlouho teplý.
Mnozí z nás si den bez kávy neumí představit. Kofein navíc patří mezi nejužívanější stimulanty (drogy) na zemi, který dočasně potlačuje únavu a dodává energii.
Kofein je i součástí mnoha doplňků stravy na podporu hubnutí, protože napomáhá rychleji spalovat tuky.
Čajový kofein je mírnější, uvolňuje se pomaleji a nemá tak dráždivé účinky na žaludek. Nejvíce kofeinu obsahují černé a oolong čaje. Absolutní množství kofeinu v jednotlivých druzích čaje však závisí na několika faktorech (nadmořská výška, doba sklizně, podnebí, oxidace, kultivaru čajovníku atd.).
V případě, že jste si nevybrali žádný produkt, podívejte se také na kategorie Na co čaje pomáhají, Sady čajů, Speciální čaje, Sypané čaje a Sáčkové čaje.