Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníka ořechoplodého, který roste převážně v tropech. Kokosový ořech je vydatným zdrojem energie a má mnohostranné využití. Lisováním kokosové dužiny se získává blahodárný olej, který se kromě …
Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníka ořechoplodého, který roste převážně v tropech. Kokosový ořech je vydatným zdrojem energie a má mnohostranné využití. Lisováním kokosové dužiny se získává blahodárný olej, který se kromě kuchyně úspěšně využívá i v kosmetice. Kromě toho se v současnosti můžeme setkat s mnoha dalšími kokosovými produkty jako: kokosové mléko, kokosová smetana, kokosové máslo, kokosový cukr, sirup nebo kokosová mouka.
Kokos obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Je plný vápníku, vlákniny a také bílkovin, které pozitivně působí na svaly a náš mozek. A to rozhodně není vše. Vyskytuje se v něm i železo, draslík, sodík, zinek, fosfor, měď, vitamíny skupiny B, ale také sacharidy a nasycený tuk. Díky těmto látkám je velmi oblíbený v kuchyni, je odolný vůči vysoké teplotě, můžeme tedy na něm udělat třeba palačinky. Kokosový olej je populární i v kosmetice, vyživuje a hydratuje pokožku a dodává jí lesk. Můžete ho použít i při čištění ústní dutiny, nebo jako lubrikant. Není místo, kam byste kokosový olej nemohli namazat. Obsahuje množství antioxidantů a podporuje hubnutí, protože neobsahuje žádný cholesterol.
Kokosový cukr je na rozdíl od rafinovaných cukrů obohacen o draslík, zinek, železo a vápník. Obsahuje také inulin (rostlinnou vlákninu), která je prospěšná pro střeva, protože je čistí a vyživuje. Oblíbený je pro svou jemnou chuť, může vám připomínat karamel.
Velkou oblíbenost v kuchyni si získala právě kokosová mouka. Neobsahuje lepek a tak si našla své využití i v jídelníčku pro alergiky na lepek. Má nízký glykemický index, málo cukru, sacharidů a kalorií, jedná se tedy o velmi zdravou mouku. Podporuje zdravý metabolizmus člověka, udržuje zdravou hladinu cukru v krvi, je prospěšná pro trávení a obsahuje hodně minerálů. Jestli se rozhodnete pro její využití v kuchyni, nezapomeňte ji před tím pořádně promíchat.
Vyrábí se odšťavením zralého kokosu. Mléčná tekutina se používá do dezertů i omáček a je velmi lahodnou pochoutkou. Použít ho můžete třeba jako základ v kari omáčce či thajském jídle. Má i spoustu dalších pozitivních účinků pro tělo:
Zboží z kategorie Kokos jsme pro vás poskládali od nejlevnějších po nejdražší. V kategorii Kokos najdete zboží poskládané od nejkvalitnějších kousků. Ty nejprodávanějších kousky v kategorii Kokos najdete mezi prvními.