Nepatří mezi nejznámější druhy skořápkových plodů, a právě proto bychom jim chtěli věnovat pozornost. Řeč je o piniových neboli cedrových oříšcích. Rostou na borovici sibiřské, která dorůstá výšky až třiceti metrů. Původem je z oblasti …
Nepatří mezi nejznámější druhy skořápkových plodů, a právě proto bychom jim chtěli věnovat pozornost. Řeč je o piniových neboli cedrových oříšcích. Rostou na borovici sibiřské, která dorůstá výšky až třiceti metrů. Původem je z oblasti Středozemního moře, narazit na ní můžeme i v severní Africe nebo jižní Evropě. Piniové oříšky mají jemnou, máslovou chuť a pochutnat si na nich můžeme za syrova, ale dají se také upražit.
Nenajdeme ořech, který by nebyl nabitý zdraví prospěšnými látkami. Výjimkou není ani ten piniový. Ukrývá v sobě velké množství antioxidantů, které chrání naši obranyschopnost před volnými radikály. Jedním z nich je lutein, který se váže na oči a prospívá jejich správnému fungování v oblasti žlutého bodu. Piniové ořechy dále obsahují celou řadu vitamínů (A, D, C, E, mangan nebo hořčík, který má působivé účinky na svaly a nervový systém.
Zajímá vás, jak tyto exotické oříšky využít v kuchyni? Nebudeme chodit kolem horké kaše. Skvěle se hodí k přípravě italského pesta, kde jsou téměř nepostradatelné. Pokud jste fanoušci sladkých snídaní a svačinek, zkuste trochu piniových oříšků nasypat do cereálií nebo oblíbeného jogurtu. Mile vás překvapí i při přípravě domácího chleba či jiných moučníků.
Uživatelé si nejvíc oblíbili značky Allnature, Natu a Snäksy. Nejlépe hodnoceným výrobkem je Allnature Piniové oříšky 250 g.