Vitamín A: účinky a význam pro tělo
Vitamin A je důležitý vitamín, který podporuje imunitní systém, zrak, reprodukční zdraví a růst plodu. Přestože je pro člověka nezbytný, při užívání nadměrného množství může být škodlivý.
Úvod
Definice vitamínu A
Vitamin A je obecný termín pro skupinu sloučenin rozpustných v tucích, které se nacházejí v živočišných i rostlinných potravinách. Ve stravě se nacházejí dvě formy. Předformovaný vitamín A retinol a retinyl ester se vyskytují výhradně v živočišných produktech, jako jsou mléčné výrobky, játra a ryby, zatímco provitamin A je v rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina a oleje. Pro využití obou forem vitaminu A je tělo musí přeměnit na retinol a kyselinu retinovou. Jelikož je vitamín A rozpustný v tucích, ukládá se v tělesné tkáni pro pozdější použití. Většina vitaminu A je uložena v játrech ve formě retinyl esterů.
Důležitost vitamínu A pro lidské zdraví
Vitamin A prospívá zdraví mnoha způsoby. Tato živina podporuje buněčný růst, imunitní systém a vývoj plodu. Pravděpodobně nejznámější funkcí vitamínu A je podpora zraku. Retinol podporuje barevné vidění a vidění v šeru a pomáhá chránit a udržovat rohovku a spojivku.

Prohlédněte si naši nabídku
Aporosa Beta karoten 25 000 I.U. 60 kapslí
GS Betakaroten gold 6mg 135 kapslí
Viridian VRD Beta Carotene 90 kapslí
VitaHarmony Beta karoten 25.000 mj 100 tobolek
Walmark Vitamin A Max 32 tobolek

Funkce vitamínu A v těle
Vitamín A hraje klíčovou roli v rozvoji a podpoře zraku, udržuje správné fungování imunitního systému a pomáhá buňkám a tkáním růst a rozvíjet se. Je také obzvláště důležitý pro reprodukci, protože pomáhá přirozenému růstu a vývoji embrya. Vitamín A působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a přispívá k prevenci chronických onemocnění a stárnutí.

Zdroje vitamínu A
Mezi potraviny bohaté na vitamín A patří:
- mléčné výrobky (sýr, mléko, jogurt)
- vejce
- mastné ryby
- obohacené nízkotučné pomazánky
- játra a produkty z jater, jako je játrová paštika, která je obzvláště bohatý zdroj vitamínu A (těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci jater nebo produktů z jater)
Vitamín A lze také získat zahrnutím beta-karotenu do stravy, jelikož ho tělo dokáže přeměnit na retinol. Hlavními zdroji beta-karotenu jsou:
- žlutá, červená a zelená (listová) zelenina, jako je špenát, mrkev, dýně, batáty a červená paprika
- žluté ovoce, jako je mango, papaja a meruňky
Suplementace vitamínem A
Suplementace vitamínem A je vhodná v případech nedostatečného příjmu vitamínu z potravin. Nicméně, nadbytek vitamínu A může být toxický a může způsobit vážné zdravotní problémy. Je proto nutné dodržovat doporučené dávkování.
Kdy je vhodná suplementace vitamínem A?

Nízký příjem vitamínu A z potravin
jako je mléko, vejce, listová zelenina, játra.

Zvýšená potřeba
Například v těhotenství, nebo pokud člověk trpí zdravotními problémy, které ovlivňují vstřebávání tohoto vitamínu.

Onemocnění očí
Například degenerace sítnice může mít spojitost s nedostatkem vitamínu A.

Problémy s trávením
Osoby s poruchami trávení, které omezují vstřebávání tuků, mohou mít potíže se vstřebáváním vitamínu A.
Vitamín A je dostupný v několika formách, včetně retinolu (aktivní forma vitamínu A) a beta-karotenu (provitamin A). Některé vitamíny a minerály na sebe navazují a mohou ovlivňovat absorpci, proto v případě kombinace s jinými vitamíny nebo minerály, je nutné dodržovat správné poměry. Suplementace vitamínem A by měla být provedena v souladu s doporučenými dávkami a po konzultaci s lékařem.
Biologická dostupnost vitamínu A
Biologická dostupnost vitamínu A odráží množství vitamínu, které je absorbováno po konzumaci potravin či doplňků stravy. Existují dvě hlavní formy vitamínu A, které jsou biologicky aktivní, a to je Retinol a Beta-karoten.
Retinol je aktivní forma vitamínu A, kterou obsahují potraviny živočišného původu, jako jsou játra, mléčné výrobky a rybí olej. Biologická dostupnost retinolu je obvykle vysoká, protože se snadno absorbuje v tenkém střevě.
Beta-karoten je provitamin A, který obsahují potraviny rostlinného původu. Biologická dostupnost beta-karotenu může být nižší než u retinolu, jelikož musí být v těle přeměněn na aktivní formu vitamínu A. Tato konverze je ovlivněna faktory, jako je například genetika či strava.

Důsledky nedostatku vitamínu A
Nedostatek vitamínu A může vést k mnoha komplikacím, například k:

Očním problémům
Vitamin A je klíčovým faktorem mnoha funkcí očí. V důsledku nedostatku tohoto vitamínu může dojít ke ztrátě zraku a slepotě.
Kožním problémům
Nedostatek vitamínu A může způsobit suchou, šupinatou a/nebo svědící kůži.


Neplodnost
Vitamin A hraje důležitou roli v reprodukčním systému. Nedostatek vitaminu A může vést k potížím s otěhotněním a neplodností.
Problémy s růstem
U dětí může nedostatek vitamínu A způsobit opožděný růst a vývoj.


Infekce dýchacích cest
Nedostatek vitaminu A může způsobit problémy s imunitním systémem, což může vést k infekcím hrudníku a krku.

Přebytek vitamínu A a jeho vedlejší účinky
Přebytek vitaminu A může mít škodlivé účinky. Užívání nadměrných denních dávek po dobu několika měsíců může způsobit toxicitu.
U většiny lidí se přebytek vitamínu A projeví bolestí hlavy a vyrážkou. Dlouhodobý přebytek vitaminu A může způsobit hrubé vlasy, částečnou ztrátu vlasů (včetně obočí), popraskané rty a suchou, drsnou pokožku. Chronická konzumace velkých dávek vitamínu A může způsobit poškození jater. Může také způsobit vrozené vady u plodu.
Pozdější příznaky zahrnují silné bolesti hlavy a celkovou slabost. Zejména u starších lidí může dojít snadno ke zlomeninám. Bolest kostí a kloubů je běžná hlavně u dětí. Děti mohou pociťovat svědění kůže, mohou ztratit chuť k jídlu a může dojít k poruchám růstu. Játra a slezina se mohou zvětšit.
Příjem velkého množství vitaminu A najednou, může během několika hodin způsobit ospalost, podrážděnost, bolest hlavy, nevolnost a zvracení, někdy odlupování kůže. Tlak uvnitř lebky se zvyšuje a může se projevit nevolnost až zvracení. V nejzávažnějších případech může dojít ke kómatu a smrti.

Závěr
Vitamín A je klíčovou živinou nezbytnou pro udržení celkového zdraví a řady důležitých funkcí v lidském těle. Vitamín A podporuje funkci zraku, imunitní systém, růst a vývoj a reprodukční systém. Má antioxidační vlastnosti a je důležitý pro vývoj plodu.
Vzhledem k prospěšným funkcím vitamínu A je důležité zajistit dostatečný příjem tohoto vitamínu prostřednictvím rozmanité stravy. Přirozené zdroje vitamínu A zahrnují například játra, rybí olej, mléčné výrobky, vejce, mrkev, batáty či tmavě zelená listová zelenina. V některých případech je vhodné zařadit i doplňky stravy, vždy však pod dohledem zdravotního odborníka, aby nedošlo k přebytku vitamínu A.
Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy (své, či u svých dětí) se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

Zdroje
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a#what-it-is
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/
https://www.eufic.org/en/vitamins-and-minerals/article/vitamin-a-foods-functions-how-much-do-you-need-and-more
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23107-vitamin-a-deficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/
Autor článku

Romana Babišová
Zdravý životní styl je pro mě důležitý, proto svůj volný čas ráda trávím ve fitku a sportem obecně či procházkami, a to nejlépe se psy. Kromě vytváření obsahu pro Pilulku také pracuji jako Event Manager pro společnost, která organizuje jógu se štěňaty. Posledních pár letech žiji střídavě v UK a ČR, přičemž součástí mého pobytu v zahraničí bylo i magisterské studium na univerzitě v Londýně v oboru Corporate and Marketing Communications. V neposlední řadě jsem velmi společenská osoba, tudíž se ráda obklopuji rodinou a blízkými přáteli.