Rýžové proteiny - Prášek (1 produktů)
K budování a rýsování svalů nestačí jen tvrdá dřina a kvalitní trénink, nesmíme zapomínat na dostatečnou dávku bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou všech organismů a bez nich by naše úsilí nemělo žádaný efekt. Proteinové nápoje, koktejly, tyčinky, kaše a další doplňky podporují budování a růst svalů a jejich regeneraci. Naleznete je v sekci sportovní výživa. Proteinové nápoje neužíváme ale jen před nebo po cvičení k budování a udržování svalové hmoty, ale také při dietách, kdy přijímáme málo bílkovin (zdroj esenciálních aminokyselin) z běžné stravy do těla. Naše tělo neumí bílkoviny samo vytvářet a ukládat jak například tuky, přijímáme je pouze z běžné potravy a to ve formě živočišné a rostlinné. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky, mezi zdroje rostlinných bílkovin řadíme hlavně luštěniny, obiloviny, ořechy a semena.
K budování a rýsování svalů nestačí jen tvrdá dřina a kvalitní trénink, nesmíme zapomínat na dostatečnou dávku bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou všech organismů a bez nich by naše úsilí nemělo žádaný efekt. Proteinové nápoje, koktejly, tyčinky, kaše a další doplňky podporují budování a růst svalů a jejich regeneraci. Naleznete je v sekci sportovní výživa. Proteinové nápoje neužíváme ale jen před nebo po cvičení k budování a udržování svalové hmoty, ale také při dietách, kdy přijímáme málo bílkovin (zdroj esenciálních aminokyselin) z běžné stravy do těla. Naše tělo neumí bílkoviny samo vytvářet a ukládat jak například tuky, přijímáme je pouze z běžné potravy a to ve formě živočišné a rostlinné. Mezi zdroje živočišných bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky, mezi zdroje rostlinných bílkovin řadíme hlavně luštěniny, obiloviny, ořechy a semena.
Výhody živočišných zdrojů bílkovin:
- Vysoký obsah bílkovin
- Všechny obsahují esenciální aminokyseliny
- Nejlépe využitelné zdroje bílkovin pro člověka jsou vejce a mléko
Nevýhody živočišných zdrojů bílkovin:
- Vysoký obsah tuků
- Nižší obsah esenciálních mastných kyselin
- Pomalejší stravitelnost → hnilobné procesy v těle (riziko nádorových onemocnění)
- Neobsahují vlákninu
- Laktózová intolerance
Výhody rostlinných zdrojů bílkovin:
- Bez špatného cholesterolu
- Zdroj esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálů, enzymů a vlákniny
- Prevence vzniku nádorových onemocnění
- Lepší ceny
Co jsou rýžové proteiny?
Rýžové proteiny se řadí mezi živočišné proteiny a představují kvalitní příjem bílkovin pro vegetariány, vegany, celiaky a alergiky. Jde o plnohodnotnou náhražku bílkovin živočišného původu (syrovátkových proteinů) získávaný izolací bílkovin z bílé nebo hnědé rýže. Tento protein je dobře stravitelný s nízkým obsahem sacharidů. Je vhodný k užívání pro nabírání svalové hmoty, při redukčních dietách k ochraně svalů nebo pro jedince s intolerancí na laktózu. Neobsahuje tuky ani cukry, je hypoalergenní a obsahuje přirozené množství vlákniny, vitamínu B a E. Mimoto můžeme rýžové proteiny využívat i při pečení nebo přidávat do smoothie. Další alternativou mezi vegan proteiny mohou být konopné proteiny, sojové proteiny a hrachové proteiny.
Výhody rýžového proteinu:
- Vysoký obsah antioxidantů
- Hypoalergenní (bez lepku)
- Obsah vitamínů B a E a vlákniny
- Nedráždí žaludek
- Dobrá biologická využitelnost
Nevýhody rýžového proteinu:
- Horší chuť než u syrovátkových proteinů
- Vyšší cena
- Neobsahuje kompletní spektrum aminokyselin
Jak užívat a dávkovat rýžový protein?
Pro dostatečnou regeneraci a růst svalové hmoty je doporučená denní dávka rýžového proteinu kolem 1 - 1,5 g na kilogram tělesné hmotnosti jako dostatečný příjem. Aktivní sportovci užívají rýžový protein v kombinaci s hrachovým proteinem pro kvalitní regeneraci a růst svalové hmoty. Oba tyto proteiny je možné užívat před tréninkem i těsně před spaním. Určit obecně přesné dávkování proteinů nelze. Musíme přihlížet k několika faktorům, jako je váha, věk, dieta a sportovní aktivita, jsme-li rekreačním nebo silovým/ vytrvalostním sportovcem. Přihlédnout musíme také k množství přijatých bílkovin v běžné stravě, nezapomínejte na hydrataci a zda jde o tréninkové nebo netréninkové dny. Hlavním klíčem k účinnosti všech proteinů je načasování, rozdělte si dávkování bílkovin na pravidelný příjem během celého dne.