Vitamín D3 1 000 I.U. - Na svaly (21 produktů)
Vitamín D3 (cholekalciferol) patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu. Především se však tvoří v pokožce, a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.
K čem…
Vitamín D3 (cholekalciferol) patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu. Především se však tvoří v pokožce, a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.
K čemu je dobrý?
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- K využití vápníku a fosforu v organismu
- Pomáhá udržovat normální činnost svalů
- Správný vývoj zubů a kostí
- Prevence vzniku srdečních onemocnění a infarktu myokardu
Zvýšená potřeba vitamínu D je všude tam, kde dochází k rychlému růstu kostí, jeho deficit se tedy projeví poruchou mineralizace tzn. řídnutím kostí u dětí i dospělých, což může vést až k osteoporóze důsledkem sníženého vstřebávání vápníku.
Jak se projevuje nedostatek vitamínu D3?
- Bolestivost svalů a kloubů
- Podrážděnost
- Nechutenství
- Únava
- Vysoký krevní tlak
- Chronické krvácení dásní
- Demineralizace kostí
- Úbytek na váze
Ačkoliv je vitamín D slunečním vitamínem, a tedy nejsnáze přijímaným, paradoxně je v dnešní moderní době také jedním z nejdeficitnějších. Příčinou sníženého množství vytvořeného vitamínu D jsou opalovací krémy, horké koupele, zahalování těla před sluncem, znečištěné ovzduší nebo roční období.
Vitamín D3 v potravinách
Malé množství vitamínu D můžeme získat i z některých potravin. Vitamín D3 (cholekalciferol) se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a v mléce. Jinak mléčné výrobky obecně jsou na vitamín D celkem chudé, protože skot i drůbež chované v uzavřeném prostoru často sami trpí jeho nedostatkem.