Mouka je běžnou součástí mnoha potravin, včetně chleba, pečiva a dezertů. Často se také používá jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Většina výrobků se vyrábí z bílé nebo pšeničné mouky. Pokud však trpíte celiakií nebo alergií a citlivostí na …
Mouka je běžnou součástí mnoha potravin, včetně chleba, pečiva a dezertů. Často se také používá jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Většina výrobků se vyrábí z bílé nebo pšeničné mouky. Pokud však trpíte celiakií nebo alergií a citlivostí na lepek, neznamená to, že se musíte vzdát všech zmíněných pochoutek. U nás najdete v nabídce široký výběr různých bezlepkových mouk, se kterými spolehlivě nahradíte klasickou mouku. Bezlepkové mouky jsou vyráběny z různých surovin, každá má jedinečnou chuť, vůni a texturu. Kromě toho většina z nich na rozdíl od běžné, pšeničné mouky obsahuje podle druhu různé tělu prospěšné látky, od vlákniny, až po minerály a antioxidanty.
Mandlová mouka - je možné ji využít v různých receptech na pečení. Vyrobena je z mletých, blašírovaných mandlí. Je jí možné nahradit běžnou mouku v poměru 1: 1 v pečivu, využít se dá také jako alternativa strouhanky. Mandlová mouka je bohatá na železo, hořčík, vápník, draslík, měď a mangan. Je také zdrojem vitaminu E a mononenasycených mastných kyselin.
Pohanková mouka - pohanka patří mezi pseudocereálie, skupiny obilovin podobná cereáliím. Má bohatou zemitou chuť a je vhodná zejména na pečení chleba. Jelikož je drobivejšia, je vhodné ji kombinovat s jiným typem mouky (např. S rýžovou moukou). Obsahuje celou řadu vitamínů B, minerály jako je železo, foláty, hořčík, zinek, mangan. Také má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.
Amarantová mouka - stejně jako pohanka se amarant považuje za pseudocereáliu. Má zemitou, oříškovou chuť, a snadno přijímá chuť ostatních přísad. Při pečení je vhodné ji zkombinovat s jinými Muka. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, bílkovin, a stopové prvky mangan, hořčík, fosfor, železo a selen.
Teffová mouka - dá se použít na různá jídla jako např. palačinky, chléb. Lze jí nahradit 25 - 50% klasické mouky. Má vysoký obsah bílkovin, což podporuje pocit sytosti. Také obsahuje vápník a vitamin C.
Ovesná mouka - vyrábí se mletím celozrnného ovsa. Obsahuje beta-glukan, bílkoviny, hořčík, fosfor, vitamíny skupiny B a antioxidanty.
Kukuřičná mouka - vyrábí se z celého jádra kukuřičného zrna a je velmi jemno namletá. Je možné ji použít na zahuštění, ale připravuje se z ní i chléb a tortilly. Má vysoký obsah vlákniny, antioxidanty lutein a zeaxantin, vitamín B6, thiamin, mangan, hořčík a selen.
Cizrnové mouka - cizrna má oříškovou chuť a zrnitou strukturu a je oblíbený v blízkovýchodní a indické kuchyni. Z cizrnové mouky se vyrábí falafel, hummus a chlebová placka. Je dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin na rostlinné bázi. Tyto živiny spolupracují na zpomalení trávení, podpoře plnosti a řízení tělesné hmotnosti. Cizrnové mouka má také vysoký obsah minerálů hořčíku a draslíku, které mají pozitivní roli při podpoře zdraví srdce.
Kokosová mouka - vyrábí se ze sušené kokosové dužiny a má jemnou, kokosovou chuť. Její lehká textura je velmi podobná běžné mouce a dá se použít pro pečení chleba a běžných dezertů. Obsahuje vlákninu a zdravé, nasycené tuky.
Tapioková mouka - používá se jako zahušťovadlo do polévek, omáček a koláčů a nemá žádnou zřetelnou chuť nebo vůni. Může se také použít v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami v receptech na chléb.
Konopná mouka - ideální na pečení a zahušťování omáček. Konopná mouka s vysokým obsahem vlákniny, mastných kyselin, vitamínů a minerálů dodává kreativní a výživný šmrnc domácímu pečivu, muffiny, sušenkám a palačinkám.
Kamutová mouka - prastará mouka původně z Egypta. Kamut je oceňován pro svou jemnou, máslovou, oříškovou chuť a vysoký obsah bílkovin a výživných látek. Tato mouka je vhodná zejména na kváskovanie.
Dýňová mouka - tuto mouku můžete používat do pečiva, jako je chleba, sušenky, sušenky, palačinky, koláče, lievace, oplatky, ba dokonce i zmrzliny a smoothies. Vyrábí se mouka ze sušené dýňové dužiny, případně i se slupkou a se semen. Dýně je bohatá na vlákninu, minerální a stopové prvky, a zejména na vitamin A.
Uživatelé hodnotí nejlépe značky Wolfberry, Najtelo a Allnature. Nejlépe hodnoceným produktem je Wolfberry Kokosová mouka BIO 1000 g.
Produkty z kategorie Bezlepkové mouky jsme pro vás seřadili od nejlépe hodnocených. Zboží z kategorie Bezlepkové mouky jsme pro vás poskládali od nejlevnějších po nejdražší. V kategorii Bezlepkové mouky najdete zboží poskládané od nejkvalitnějších kousků.