Cukrovka/Diabetes: komplexní průvodce
Cukrovka, známá také jako diabetes
mellitus, je skupina metabolických poruch charakterizovaná vysokou hladinou
cukru v krvi po delší dobu (hyperglykémie). Pokud není řešena
s lékařem, může způsobit řadu chronických komplikací v oblasti
kardiovaskulárního systému, nervů, ledvin, jater a zraku. Typickým projevem
bývá například diabetická
noha.
Obsah

BrainMax Berberin 500 mg, 90 kapslí
GreenFood Nutrition Berberine 60 kapslí
DIMizin Gurmar 150 kapslí
DIMizin Forte 75 tablet
Advance Diaben 60 kapslí
DIMizin Gurmar 50 kapslí
SlaDia DIA sladidlo 700 ks
MedPharma Gurmar Gymnema 67 kapslí
Colfarm Insulimed, 60 tablet
Čaj Bylináře Na krevní cukr 40 ks
Terezia Diaregul 60 kapslí

Co se děje při cukrovce?
Ze všeho nejdříve si musíme něco málo povědět o hlavním problému cukrovky, totiž cukru. Konkrétně jde o jednoduchý cukr zvaný glukóza, který naše tělo využívá jako hlavní zdroj energie. Když konzumujeme potravu, naše tělo rozkládá složité sacharidy na tyto jednoduché cukry, které jsou poté absorbovány do krevního oběhu. Ve spoustě průmyslově zpracovaných potravin dnes navíc jednoduché cukry konzumujeme přímo, a to v nadměrném množství.

Za normálních okolností je hladina glukózy v krvi regulována tak, aby byla vždy dostatečná k napájení buněk, avšak zároveň ne příliš vysoká, neboť by to mohlo způsobit poškození orgánů. Zde hraje hlavní roli hormon inzulín, produkovaný ve slinivce břišní. Když konzumujeme potravu a hladina glukózy v krvi začne stoupat, slinivka začne produkovat inzulín, který pomáhá buňkám vstřebávat glukózu a využít ji jako zdroj energie.
U cukrovkou je potíž v tom, že buňky nedokážou reagovat na inzulín efektivně, popř. je produkce inzulínu nedostatečná. V takových případech zkrátka glukóza nemůže vstoupit do buněk a hromadí se v krvi. To vede k vysokým hladinám cukru v krvi a následně i k rozvoji chronických komplikací.
Typy cukrovky
Cukrovka je chronické onemocnění, při kterém tělo není schopno řádně regulovat hladinu glukózy v krvi. Podle příčiny této neschopnosti rozlišujeme dva základní typy cukrovky neboli diabetu:

Diabetes 1. typu
Tvoří méně než 10 % případů cukrovky. Jde o autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá a ničí buňky, jež ve slinivce produkují inzulin. Tělo proto trpí absolutním nedostatkem tohoto hormonu a je tak nutné jej pravidelně doplňovat. Projevuje se zpravidla již v dětství nebo raném dospívání.

Diabetes 2. typu
Nejběžnější forma cukrovky (90 % případů). Je často spojena s obezitou a jejímu rozvoji typicky předchází tzv. prediabetes. Slinivka zde sice produkuje inzulín, avšak běžné buňky se stávají rezistentními vůči jeho účinkům. Léčí se dietou a speciálními léky (antidiabetika), v některých případech se i u 2. typu dodává inzulin uměle.
Kromě diabetu 1. a 2. typu pak ještě rozlišujeme dva další zvláštní typy:
Prediabetes
Jedná se o stav zvýšené hladiny cukru v krvi (5,6–6,9 mmol/l), avšak zatím to ještě není skutečná cukrovka (> 7 mmol/l). Změnou životního stylu lze rozvoj diabetu odvrátit, jinak může nastat do několika let. Prediabetes se zpravidla neprojevuje znatelnými příznaky, lze jej však snadno odhalit při screeningovém vyšetření u praktického lékaře. V Česku se jeho výskyt odhaduje u 5 % populace.
Gestační diabetes
Tento typ cukrovky se objevuje během těhotenství (v Česku asi u 3–5 % žen) a obvykle po porodu zase zmizí. Je rizikem zejména pro plod, ženy s gestačním diabetem navíc mají vyšší riziko rozvoje cukrovky 2. typu v budoucnosti. Prvotním řešením je úprava jídelníčku, která však musí být bezpečná pro dítě. Pokud to nezabere, přistupuje se k podávání inzulinu až do porodu.
Příznaky cukrovky
Příznaky cukrovky se mohou lišit v závislosti na typu cukrovky, přičemž prediabetes a gestační diabetes bývají navenek bezpříznakové. U diabetu 1. i 2. typu pak lze vysledovat tyto obecné příznaky:

- Časté močení: Vysoká hladina cukru v krvi sebou strhává vodu a to způsobuje, že ledviny pracují více, aby odstranily přebytečnou vodu v organismu.
- Zvýšená žízeň: V důsledku ztráty tekutin z častého močení může člověk pociťovat zvýšenou žízeň.
- Únava: Nedostatek inzulínu nebo rezistence na inzulín způsobuje, že glukóza nemůže vstoupit do buněk, což vede k nedostatku energie.
- Ztráta hmotnosti: Bez schopnosti metabolizovat glukózu tělo začne rozkládat svalovou tkáň a tuk pro energii.
Pokud máte některé z těchto příznaků, je vhodné se o nich poradit s lékařem, zvlášť pokud vykazujete rizikové faktory pro cukrovku (obezita, nedostatek pohybu, výskyt v rodině).
Diabetes v Česku
Rostoucí trend počtu případů této nemoci je patrný po celém světě. U nás je cukrovka čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí, dle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je zde zaznamenáno více než 1 milion diabetiků. Jejich počet každý rok roste v řádu několika desítek tisíc.
Diagnostika cukrovky
Pokud máte pocit, že trpíte cukrovkou, neváhejte a vydejte se rovnou k lékaři. Jedině on vám provede základní vyšetření a určí přesnou diagnózu. Vyšetření se nemusíte bát, provádí se buď odběrem krve nebo vyšetřením moči.
EasyTouch Proužky glukóza 50 ks
Contour Plus Diagnostické proužky 50 ks
Accu Chek Instant 50 Testovací proužky do glukometru 50 ks
Allnature Xylitol březový cukr 1000 g
Najtelo Xylitol Březový cukr 1 kg
Allnature Xylitol březový cukr 500 g
Wolfberry Erythritol v sáčku 1000 g
Najtelo Kokosový cukr z kokosových květů 1 kg
Allnature Xylitol 250 g
Allnature Erythritol 500 g
Najtelo Kokosový cukr z kokosových květů 250 g
Dr.Natural Xylitol z přírodních dřevin 500 g
Důvody vývoje cukrovky
Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k vývoji cukrovky.
Některé z hlavních důvodů zahrnují:
- Genetika: Rodinná anamnéza cukrovky může zvýšit riziko vývoje onemocnění.
- Obezita: Nadměrná tělesná hmotnost, zejména v oblasti břicha, je hlavním rizikovým faktorem pro diabetes mellitus typu 2.
- Nedostatek fyzické aktivity: Sedavý životní styl může přispět k rezistenci na inzulín.
- Nezdravá strava: Konzumace potravin s vysokým obsahem
jednoduchých cukrů a tuků může zvýšit riziko cukrovky.
Je důležité si uvědomit, že i když můžete mít jeden nebo více rizikových faktorů, neznamená to, že automaticky vyvinete cukrovku. Zdravý životní styl může významně snížit riziko vývoje onemocnění.
Cukrovka a poruchy metabolizmu tuků
Vysoká hladina glukózy v krvi může vést k zvýšené produkci tuků,
což vede k jejich hromadění v játrech a jiných orgánech. To pak může
vést k řadě zdravotních problémů. Konkrétně u jater dochází k tzv.
nealkoholovému ztučnění, které může vést až k jaterní
cirhóze.
Zvýšená hladina LDL (špatného) cholesterolu a snížená hladinu HDL
(dobrého) cholesterolu také zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Nadměrné množství tuků v krvi může vést k ucpání a tvrdnutí tepen
(ateroskleróza).
Doplňky stravy a diabetes
Z pohledu působení na cukrovku lze doplňky stravy rozdělit do několika skupin na:

Doplňky snižující glykémii

Doplňky ovlivňující rezistenci organismu vůči působení inzulinu

Doplňky ovlivňující hladinu krevních tuků (či preventivně ovlivňující cévní stěnu)
1. Doplňky snižující glykémii

Psyllium
Rozpustná vláknina (často získávaná z jitrocele indického zvaného psyllium) zpomaluje vstřebávání glukózy ze střeva. Tento jev vede ke snížení hodnot glykémií po jídle i glykovaného hemoglobinu. Také napomáhá snadnému trávení a tím podporuje zdravé hubnutí.
Topnatur Psyllium Fit&Slim 180 kapslí
Allnature Psyllium BIO 300 g
Optifibre® 100% rostlinná vláknina 250 g
Allnature Psyllium BIO 150 g
Unilakt se skořicí 850 tablet
BrainMax BIO Psyllium 200 kapslí
MedPharma Psyllium 200 g
Optifibre® Plně rozpustná vláknina 125 g
Wolfberry Jablečná vláknina 250 g
BrainMax Pure Psyllium, rozpustná vláknina 250 g
Zerex Enzemax pro podporu trávení 60 kapslí
Galmed Psyllium rozpustná vláknina BIO 500 g
Topnatur Psyllium 300 g
Zlatěnka lněná vláknina a chia 300 g
2. Doplňky ovlivňující rezistenci organismu vůči působení inzulinu
Skořice
Skořice se do Evropy dostala až v 15. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi obchodníci. Extrakt z kůry tohoto aromatického koření má prokazatelně vliv na snížení glykémie a také zpomaluje trávení, takže se díky ní budete cítit dříve zasyceni.

3. Doplňky ovlivňující hladinu krevních tuků či preventivně ovlivňující cévní stěnu

Česnek
Česnek poskytuje mnoho benefitů zejména v oblasti podpory normální činnosti kardiovaskulární soustavy, také má příznivý vliv na metabolismus cholesterolu. Může tak potenciálně přispět k prevenci pozdních komplikací cukrovky.
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Tato všestranná rostlina zlepšuje prokrvení mozku a dalších tkání našeho těla, pomáhá udržet bystrou paměť a podporuje schopnost soustředění. Zároveň zlepšuje také prokrvování končetin a funguje jako skvělý pomocník v oblasti prevence rizika onemocnění srdce a cév u diabetiků.

MOVit Energy Dr. Booster DÁRKOVÝ box 2 x 60 tablet
GS Ginkgo 40mg 90 + 30 tablet
Viridian Ginkgo Biloba 60kapslí
Walmark GinkoPrim MAX 60 tablet
GymBeam Ginkgo Biloba + Magnézium 90 kapslí
Jíme zdravě Supermozek komplex 60 kapslí
BrainMax NeuroHacker 60 kapslí
Zerex Memory (Paměť) 60 kapslí
Bio Pharma Ginkgo Biloba 40mg, 2 x 90 tablet
Advance BrainActive 60 kapslí
Závěr
Cukrovka 2. typu je často považována za civilizační
chorobu, neboť úzce souvisí s dnešním nezdravým stravováním, obezitou a
nedostatkem pohybu. V mnoha vyspělých zemích, včetně Česka, se
v příštích letech počítá s jejím dalším nárůstem v populaci.
Cukrovce předchází výskyt tzv. prediabetu, který dnes lékaři mnohdy
diagnostikují už i třicátníkům. Prediabetes je takové
několikaleté okno zvýšené hladiny cukru v krvi, kdy se dá ještě
úpravou životního stylu předejít rozvoji diabetu. Ačkoli se neprojevuje
žádnými symptomy, může být odhalen při vyšetření praktickým
lékařem.
Jinou kapitolou je cukrovka 1. typu, která se zpravidla
projevuje již v dětství a vychází ze zcela odlišných příčin. Nedá se
jí nijak zamezit, nicméně s náležitou péči a dodržováním pokynů
lékaře se prognóza nijak neliší od běžné populace. U některých
těhotných žen se může poměrně zřídka objevit dočasná
těhotenská cukrovka, kterou je nutno řešit kvůli zdraví
dítěte.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje
odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte
s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
Zdroje
https://www.nzip.cz/clanek/445-cukrovka-2-typu-co-to-je-a-jak-se-leci
https://www.who.int/health-topics/diabetes
https://porgyn.fnol.cz/uploads/composer/nyznvf5ro7-PORGYN_Gestacni%20DM.pdf
https://www.healthline.com/nutrition/cinnamon-and-diabetes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444
https://www.healthdirect.gov.au/diabetes
https://idf.org/
https://diabetes.org/about-diabetes
https://www.health.harvard.edu/topics/diabetes
Autor článku
Mgr. Dominika Zourková
Po absolvování Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity jsem se připojila k profesionálům ve zdravotnickém odvětví jako lékárnice. S nabytými zkušenostmi z renomované nemocnice IKEM a práce v řetězové lékárně se snažím poskytnout péči a informace na míru. Kromě toho se rovněž věnuji psaní článků, které mají za cíl přiblížit a řešit vaše zdravotní otázky. Mimo pracovní dobu mě najdete často v horách, kde zdolávání vrcholů udržuje mou mysl v kondici a připravenou na zodpovězení vašich otázek.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
