Kiwi

Kiwi je malé „chlupaté“ ovoce s velkými přínosy. Je oblíbené po celém světě nejen pro svou výjimečnou chuť, ale i pro své potenciální zdravotní benefity. Jeho jedinečná kombinace živin, antioxidantů a vlákniny činí z kiwi jedno z nejzdravějších ovocí na světě.

 

Obsah

  1. Historie a původ
  2. Výživové hodnoty a zdravotní přínosy
  3. Zpracování a konzumace
  4. Kiwi v kuchyni
  5. Závěr
  6. Zdroje

 

pilulka

Historie a původ

Kiwi, s vědeckým názvem Actinidia deliciosa, má své kořeny v Číně, kde bylo známo jako míhóutáo neboli „broskev makaků“. Kiwi se původně jen shromažďovalo v divoké přírodě, než se začalo pěstovat a kultivovat. Začátkem 20. století se pěstování kiwi rozšířilo z Číny na Nový Zéland, což byl zlomový okamžik, který následně ovlivnil globální rozšíření tohoto ovoce.

 

Nový Zéland hrál klíčovou roli ve šlechtění nových odrůd a v rozvoji komerčního pěstování. V roce 1962 začali novozélandští pěstitelé ovoce pro exportní trhy říkat ovoci „kiwifruit“ (podle novozélandského národního ptáka kiwi), což byl krok, který pomohl zviditelnit a popularizovat toto ovoce na mezinárodní scéně. Od té doby se kiwi stalo synonymem pro zdravé stravování a je součástí diet lidí po celém světě.

 

Výživové hodnoty a zdravotní přínosy

Kiwi je skutečně pokladnice zdraví plná vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Je bohaté zejména na vitamín C, který přispívá k posílení imunitního systému, také obsahuje vitamíny K a E, draslík a kyselinu listovou. Kiwi přispívá ke zdraví srdce díky svému obsahu antioxidantů a vlákniny, které pomáhají regulovat krevní tlak. Kiwi je také známé pro svou schopnost podporovat zdraví očí díky obsahu antioxidantů, jako je lutein a zeaxanthin.

 

Zpracování a konzumace

Kiwi lze konzumovat různými způsoby, od čerstvého ovoce přes smoothie až po různé dezerty. Pro maximální využití jeho zdravotních přínosů je doporučeno konzumovat kiwi čerstvé. Při přípravě kiwi je důležité zachovat jeho jemnou strukturu a chuť, proto je nejlepší jej konzumovat jen tak oloupané nebo nakrájené na plátky. Klasikou je také rozříznout kiwi na dvě půlky a „vydlabat“ je lžičkou. Díky své výrazné chuti a estetickému vzhledu je kiwi také oblíbenou ingrediencí v mnoha kulinářských kreacích, které obohacuje nejen o své potenciální zdravotní benefity, ale i o barevný a chuťový rozměr.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Kiwi obsahuje zhruba 230 % doporučeného denního příjmu vitaminu C. Dále je bohaté na karotenoidy, které pomáhají jako prevence očních onemocnění a podporují celkové zdraví očí. Tohle ovoce je také výborným pomocníkem při redukční dietě, protože obsahuje pouze malé množství kalorií. Pokud je pro vás čerstvé kiwi příliš kyselé, zkuste ho přidat do vašeho oblíbeného smoothie.“

Kiwi v kuchyni

Kiwi je v kuchyni velmi univerzální a může být použito v široké škále receptů. Jeho sladko-kyselá chuť a jemná textura se skvěle hodí do ovocných salátů, dezertů, džemů a dokonce i marinád. Kiwi může být také použito jako přírodní změkčovač masa, díky obsahu enzymu aktinidinu, který rozkládá bílkoviny – přidání kiwi do marinád proto nejen zvýší chuť masa, ale také přispěje k jeho měkčí a šťavnatější textuře.

 

Kiwi se také často používá ve smoothies a šťávách, kde jeho bohatý obsah vitamínů a minerálních látek přináší osvěžující a zdravý nápoj. Jeho využití v kuchyni je omezeno pouze kreativitou kuchaře, což činí z kiwi skvělou ingredienci pro experimentování s novými a zdravými recepty.

 

Závěr

Kiwi je skutečně výjimečné ovoce s bohatou historií a širokou škálou výživových a potenciálních přínosů, které jej činí neocenitelným doplňkem každodenní stravy. Výživové hodnoty kiwi, včetně vysokého obsahu vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, přispívají k posílení imunitního systému, podpoře zdraví srdce a ochraně zdraví očí. Kiwi je také výjimečně všestranné v kuchyni, což umožňuje jeho použití v širokém spektru receptů, od čerstvých salátů po sladké dezerty. Jeho jedinečná chuť a výživové hodnoty dělají z kiwi skvělou volbu pro ty, kdo hledají zdravé, ale chutné možnosti pro svůj jídelníček. 


Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC6267­416/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/21669584/

https://www.he­althline.com/nu­trition/kiwi-benefits

https://www.he­alth.com/kiwi-benefits-8404555

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-kiwi

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/ki­wi-fruit-may-improve-mental-health

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.