Ženšen: potenciální účinky na zdraví a využití v neurologii
Ženšen, známý svou jedinečnou siluetou připomínající lidskou postavu, je jednou z nejváženějších bylin v tradiční východní medicíně. Tato bylina, jejíž jméno v čínštině, „rénshēn“, znamená „člověk-kořen“, je známá po celém světě pro své unikátní vlastnosti a široké spektrum účinků. Používá se již více než 5000 let, a to zejména v Číně, Koreji a dalších asijských zemích. Vzhledem k její vzácnosti býval ženšen vyhrazen pouze pro královské rodiny a šlechtu. Dnes se tato bylina stává stále dostupnější a její popularita roste i na západě, kde je ceněna pro svou schopnost posilovat energii, zvyšovat odolnost organismu a podporovat celkovou pohodu.
Obsah článku
- Typy a rozdělení ženšenu
- Účinky ženšenu na zdraví
- Ženšen v tradiční a moderní medicíně
- Dávkování a užívání ženšenu
- Vědecký výzkum a studie
- Závěr
Typy a rozdělení ženšenu
Existují dva hlavní typy ženšenu: Asijský ženšen (Panax ginseng) neboli ženšen pravý, známý také jako korejský nebo červený ženšen, a Americký ženšen (Panax quinquefolius). Zatímco asijský ženšen je oceňován pro stimulační účinky, americký ženšen je považován za mírnější a často se doporučuje pro své uklidňující vlastnosti. Výběr mezi těmito dvěma typy závisí na individuálních potřebách a zdravotním stavu osoby. Je zajímavé, že červený ženšen podstupuje proces napařování a sušení, což mu dodává jeho charakteristickou barvu a zvyšuje jeho odolnost proti rozkladu.
Možné účinky ženšenu na zdraví
- pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a normalizovat tělesné funkce,
- přispívá ke zlepšení fyzické a duševní výkonnosti,
- přispívá k podpoře imunitního systému,
- přispívá ke zlepšení kognitivní funkce,
- může mít protizánětlivé účinky.
Ženšen v tradiční a moderní medicíně
V tradiční čínské medicíně se ženšen používá jako tonikum k posílení těla a zvýšení energie. V moderní medicíně se stále více uznává jeho potenciál jako doplněk při různých zdravotních stavech, včetně únavy a stresu.
Dávkování a užívání ženšenu
Při užívání ženšenu je důležité dodržovat doporučené dávkování. Obvykle se doporučuje konzumovat 1 až 2 gramy kořene třikrát až čtyřikrát denně. Užívání by nemělo přesáhnout tři až čtyři týdny. Je však důležité konzultovat dávkování s odborníkem, jelikož může záviset na individuálních potřebách a zdravotním stavu. Výrobky s ženšenem se liší kvalitou a účinností, proto je důležité vybírat produkty od důvěryhodných výrobců. Pokud chcete zvolit tradiční variantu, v nabídce najdete i ženšenové čaje.
Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:
„Nejvýznamnější účinnou složkou v Pravém ženšenu jsou ginsenosidy. Jedná se o vysoce aktivní rostlinné látky, které se chemickou strukturou podobají hormonům. Podporují prokrvení organizmu, vykazují protizánětlivou aktivitu a pomáhají v regeneraci po úrazech. Jsou také významnými antioxidanty, chrání buňky před oxidačním stresem.“
GreenFood Nutrition Ženšen 90 kapslí
VitaHarmony Ženšen 1000 mg 90 tablet
Insam Indan Ženšenový životabudič K.K. Insam 3 g 200 ks
Walmark Ženšen korejský 30 kapslí
HerbalMed HerbalMed Šalvěj-ženšen 30 pastilek
BrainMax Enhanced Ginseng & Shilajit 60 kapslí
Zerex Sibiřský ženšen 100 kapslí
Wolfberry Ženšen extrakt 120 kapslí
Nutrapie Natural Siberian Ginseng 90 kapslí
Vitalvibe Fermentovaný Ženšen 30 kapslí
Závěr
Ženšen je jednou z nejstarších a nejvíce obecně uznávaných bylin v historii lidské medicíny. Jeho komplexní účinky na lidské zdraví z něj činí cenný doplněk, od podpory imunitního systému po přispění ke zlepšení kognitivních funkcí. Výzkum ženšenu pokračuje a odkrývá další fascinující aspekty této mimořádné byliny. Jako se všemi přírodními produkty je důležité konzultovat jejich užívání s odborníkem a užívat je s ohledem na jejich potenciální účinky a interakce.
Zdroje
https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/ratings/panax-ginseng
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/
https://ijpras.com/storage/models/article/VtAHqZ9R5X0E9ECg55JIg8S6×2fKgIkRan2HC9170GqxDcYlxUErhVmb7c5j/the-effects-of-standardized-extract-of-ginseng-g115-on-blood-sugar-control-and-inflammatory-factor.pdf
Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
