Ženšen: potenciální účinky na zdraví a využití v neurologii
Ženšen, známý svou jedinečnou siluetou připomínající lidskou postavu, je jednou z nejváženějších bylin v tradiční východní medicíně. Tato bylina, jejíž jméno v čínštině, „rénshēn“, znamená „člověk-kořen“, je známá po celém světě pro své unikátní vlastnosti a široké spektrum účinků. Používá se již více než 5000 let, a to zejména v Číně, Koreji a dalších asijských zemích. Vzhledem k její vzácnosti býval ženšen vyhrazen pouze pro královské rodiny a šlechtu. Dnes se tato bylina stává stále dostupnější a její popularita roste i na západě, kde je ceněna pro svou schopnost posilovat energii, zvyšovat odolnost organismu a podporovat celkovou pohodu.
Obsah článku
- Typy a rozdělení ženšenu
- Účinky ženšenu na zdraví
- Ženšen v tradiční a moderní medicíně
- Dávkování a užívání ženšenu
- Vědecký výzkum a studie
- Závěr
Typy a rozdělení ženšenu
Existují dva hlavní typy ženšenu: Asijský ženšen (Panax ginseng) neboli ženšen pravý, známý také jako korejský nebo červený ženšen, a Americký ženšen (Panax quinquefolius). Zatímco asijský ženšen je oceňován pro stimulační účinky, americký ženšen je považován za mírnější a často se doporučuje pro své uklidňující vlastnosti. Výběr mezi těmito dvěma typy závisí na individuálních potřebách a zdravotním stavu osoby. Je zajímavé, že červený ženšen podstupuje proces napařování a sušení, což mu dodává jeho charakteristickou barvu a zvyšuje jeho odolnost proti rozkladu.
Možné účinky ženšenu na zdraví
- pomáhá tělu přizpůsobit se stresu a normalizovat tělesné funkce,
- přispívá ke zlepšení fyzické a duševní výkonnosti,
- přispívá k podpoře imunitního systému,
- přispívá ke zlepšení kognitivní funkce,
- může mít protizánětlivé účinky.
Ženšen v tradiční a moderní medicíně
V tradiční čínské medicíně se ženšen používá jako tonikum k posílení těla a zvýšení energie. V moderní medicíně se stále více uznává jeho potenciál jako doplněk při různých zdravotních stavech, včetně únavy a stresu.
Dávkování a užívání ženšenu
Při užívání ženšenu je důležité dodržovat doporučené dávkování. Obvykle se doporučuje konzumovat 1 až 2 gramy kořene třikrát až čtyřikrát denně. Užívání by nemělo přesáhnout tři až čtyři týdny. Je však důležité konzultovat dávkování s odborníkem, jelikož může záviset na individuálních potřebách a zdravotním stavu. Výrobky s ženšenem se liší kvalitou a účinností, proto je důležité vybírat produkty od důvěryhodných výrobců. Pokud chcete zvolit tradiční variantu, v nabídce najdete i ženšenové čaje.
Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:
„Nejvýznamnější účinnou složkou v Pravém ženšenu jsou ginsenosidy. Jedná se o vysoce aktivní rostlinné látky, které se chemickou strukturou podobají hormonům. Podporují prokrvení organizmu, vykazují protizánětlivou aktivitu a pomáhají v regeneraci po úrazech. Jsou také významnými antioxidanty, chrání buňky před oxidačním stresem.“
MOVit Energy Maca 600 mg + Ženšen 100 mg, 90 kapslí
GreenFood Nutrition Ženšen 90 kapslí
Vitalvibe Fermentovaný Ženšen 30 kapslí
Zerex Sibiřský ženšen 100 kapslí
Walmark Ženšen korejský 30 kapslí
Golden Nature Ženšen pravý 100 kapslí
Wolfberry Ženšen extrakt 120 kapslí
HerbalMed HerbalMed Šalvěj-ženšen 30 pastilek
VitaHarmony VE Ženšen 1000 mg 300 tablet
Nutrapie Natural Siberian Ginseng 90 kapslí
Závěr
Ženšen je jednou z nejstarších a nejvíce obecně uznávaných bylin v historii lidské medicíny. Jeho komplexní účinky na lidské zdraví z něj činí cenný doplněk, od podpory imunitního systému po přispění ke zlepšení kognitivních funkcí. Výzkum ženšenu pokračuje a odkrývá další fascinující aspekty této mimořádné byliny. Jako se všemi přírodními produkty je důležité konzultovat jejich užívání s odborníkem a užívat je s ohledem na jejich potenciální účinky a interakce.
Zdroje
https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/ratings/panax-ginseng
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/
https://ijpras.com/storage/models/article/VtAHqZ9R5X0E9ECg55JIg8S6×2fKgIkRan2HC9170GqxDcYlxUErhVmb7c5j/the-effects-of-standardized-extract-of-ginseng-g115-on-blood-sugar-control-and-inflammatory-factor.pdf
Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
