Kdy začít s příkrmy?

Čas uteče jako voda a za chvíli už vašemu miminku nebude stačit jen kojenecké mléko. Začne sahat i po vašich jídlech a to je právě signálem, že je připravené začít s příkrmy. Zavádění prvních dětských pokrmů je velkou událostí nejen pro miminka, ale i pro samotné maminky. Přinášíme vám několik rad, kdy začít s příkrmy a jak na to.

Kdy začít s příkrmy

Rozhodnutí, kdy začít miminko přikrmovat, je důležité pro každou novopečenou maminku. Odvíjí se to od několika faktorů. Hlavním je, jestli je miminko kojeno, resp. krmeno umělými mléčnými náhradami. Nekojené děti by se měly přikrmovat od ukončeného 5. měsíce věku, kojené stačí začít přikrmovat později, od 6. měsíce.

Obecně platí řídit se vývojem vašeho dítěte a vycítit také to, aby byly děti psychomotoricky vyzrálé. V případě předčasného zavádění příkrmů je možné snížení objemu vypitého mateřského nebo kojeneckého mléka, a to může ohrozit zdravý vývoj dítěte (průjem, zvracení nebo rozvoj alergických nemocí).

Příkrmy
Příkrmy

Jak začít s příkrmy

Potřeby každého miminka jsou individuální a je proto potřeba vnímat, jak na příkrmy reaguje. V prvním měsíci, především pokud začínáte přikrmovat před 6. měsícem, jde hlavně o ochutnávání. Začněte jen s jednou potravinou, zeleninou či ovocem (například jenom s mrkví), a počkejte 3–4 dny, než vyzkoušíte další.

V průběhu těchto dní je potřeba sledovat, jak miminko reaguje na potravinu, jestli neprojeví alergickou reakci apod. První potraviny vždy vařte či duste na vodě, jsou tak pro dítě lépe stravitelné. Postupně pak můžete nahradit jedno kojení příkrmem, a o měsíc později, když miminko zvládá zeleninové a ovocné příkrmy, můžete zavést taky maso.

První příkrmy u kojených dětí

Jak už jsme zmiňovali, u zdravého kojence je doporučováno plné kojení do ukončeného 6. měsíce. Poté už mateřské mléko nestačí plně pokrývat nároky pro růst a vývoj miminka, a proto je vhodné pomalu začínat s pevnou stravou.

Nejlepší je začít se zeleninovým příkrmem a podávat ho miminku jako hlavní jídlo dne – oběd.

Příkrmy
Příkrmy

Jak naučit dítě jíst příkrmy

Pokud dítě pořád vyžaduje kojení, neodepírejte mu ho úplně. Zkuste mu dát trochu příkrmu a zbytek doplňte mlékem. Časem by se mělo takto naučit jíst příkrmy a nahradit tím jednu celou porci mléka. U příkrmů platí základní pravidlo – jídlo dítěti nenuťte, ale nabízejte. Nechceš? Nevadí, zkusíme za chvíli znovu. Nebo zítra.

Někdy to chce doopravdy pevné nervy a trpělivost. Když mu daný příkrm nechutná ani na druhý den, zkuste jiný druh. Občas se dětem po příjemné mléčné chuti zkrátka špatně přechází na mdlou chuť vařené zeleniny.

Co dělat, když dítě nechce jíst příkrm

Když odmítá jíst příkrmy, není třeba ho do toho nutit. Chce to prostě čas, až si zvykne na nové chutě, konzistenci jídla, nebo podávaní lžičkou. Dítě je někdy potřeba do jídla motivovat, a to například pomocí zajímavých barev jídla, struktury, nebo někdy stačí i když vy sami u krmení jíte.

Pokud však dítě některou potravinu zásadně odmítá, nenuťte mu ji a přejděte na jiné suroviny. Může se taky stát, že se dítě u jídla nudí, proto je potřeba ho zabavit.

Příkrmy

První příkrmy krok za krokem

  • Začínáme vždy kašovitým jídlem řidší konzistence. Může se stát, že miminko spapá pouze jednu lžičku, není třeba na něj vyvíjet nátlak.
  • Pro děti ve věku 4–6 měsíců se doporučuje podávat zeleninové příkrmy tvořené pouze jednou surovinou. Vhodná je například mrkev, cuketa, batát nebo brokolice.
  • Jídlo můžeme ředit rostlinným olejem nebo farmářským máslem, aby vznikla hladká kaše.
  • Jestli miminko neodmítá jíst příkrmy, po prvních dvou zeleninových týdnech můžeme přidat maso, ideálně z biochovu. Příkrmy by se neměly solit ani výrazně kořenit, maximálně můžete při vaření přidat kmín nebo bylinky, např. pažitku.
  • Od poloviny 7. měsíce můžete kromě obědového menu zkusit taky první večerní jídlo ve formě obilninového příkrmu, opět jednosložkového. Začínáme s bezlepkovými obilovinami, ideálně s rýží, pokračujeme kukuřičnou krupicí, jáhlami či pohankou.
  • Koncem 7. měsíce je vhodné zkusit i ovoce, které při přípravě oloupeme, pokrájíme a jemně podusíme 10–15 minut. Volíme např. jablko nebo banán.
  • Postupně přecházíme od hladkého pyré k hustší konzistenci. Čili zeleninu jen rozmačkáme vidličkou, ale už nemixujeme. Od 9.–10. měsíce necháváme v jídle i menší měkké kousky.
Příkrmy
Příkrmy

Jaký zvolit mixér na příkrmy?

Mnoho maminek využívá na příkrmy klasický tyčový mixér, kterým se samozřejmě nedá nic pokazit. Dnes už však trh nabízí i speciální multifunkční mixéry na příkrmy. Takový mixér jídlo uvaří na páře, rozmixuje a připraví hotové pro přikrmování.

Rohnson Tyčový mixér 3v1 R-5795

Rohnson Tyčový mixér 3v1 R-5795

Můžete mít dnes829 Kč
Concept Smoothie blender SM3482 Taupe

Concept Smoothie blender SM3482 Taupe

Můžete mít dnes899 Kč
Příkrmy

Jak ohřívat příkrmy?

Kupované příkrmy se můžou ohřívat klasicky v mikrovlnce, kdy miminku nachystáte množství, které sní, do misky. Kromě toho existují i kombinovaní pomocníci na ohřívání kojeneckého mléka a dětských příkrmů. Většinou fungují na principu ohřevu ve vodní lázní. Skleničky, přesnídávky nebo dětské výživy se tak ohřejí do 5 minut.

Příkrmy

Jak uchovávat příkrmy?

Nejlepší příkrm je samozřejmě čerstvě uvařený. Kvůli úspoře času je však možné schovat dávku vařeného jídla v chladničce až do dalšího dne, a to ideálně v hygienické sklenici nebo v šálku s víčkem.

Je možné taky jídlo zamrazit, v tomto případě se doporučuje jednat rychle – po uvaření jídlo co nejdříve ochladit a uložit do mrazničky. Vybírejte kvalitní plastové nádobí a krabičky na uchovávání jídel, které jsou testované. Doporučuje se, aby nesly označení BPA free.

Příkrmy

Jak připravit/uvařit příkrm?

Prvním předpokladem k přípravě chutného a výživného příkrmu jsou čerstvé suroviny, ideálně v biokvalitě. Omyjte a očistěte je. Dalším krokem je příprava jídla k vaření nebo podávání – tedy je potřeba odstranit nejedlé nebo těžko stravitelné části (slupky, jádra s peckami apod.).

Příkrm připravte vařením ve vodě, vařením na páře nebo pečením. Jakmile je řádně uvařený, nechte ho vychladnout. Přesvědčte se, že maso je skrz naskrz uvařené. Když je všechno v pořádku, můžete příkrm okamžitě podávat, nebo ho uchovat na později.

Příkrmy

Jaké jsou typy příkrmů?

Po zavedení zeleninových příkrmů do jídelníčku miminka mu můžeme začít postupně přidávat i maso. Ze začátku se přikrmuje jenom maso krátce žijících zvířat – kuře nebo králík. Když miminko zvládne masozeleninový příkrm, můžete zařadit v rámci dopolední svačiny ovocné příkrmy.

Doporučuje se začínat s uvařeným jablkem či hruškou, a stejným způsobem jako u zeleniny zkoušíme nové druhy s následným dokojením. Ovoce nijak nedoslazujeme.

Ovocné příkrmy

Zeleninové příkrmy

Masozeleninové příkrmy

Příkrmy

Příkrmy vařit nebo kupovat?

Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Doma připravené příkrmy jsou všeobecně levnější a maminka má možnost si navolit kombinaci a množství použitých potravin. Můžete si uvařit týdenní dávku a zbytek zamrazit a tím ušetřit čas.

Kupované příkrmy jsou dražší, především pokud je kupujete v biokvalitě. Na druhou stranu však máte jistotu kvality a složení, které výrobce garantuje, a je to rychlý a praktický pomocník zejména na cesty. Rozhodnutí tedy závisí na časových a finančních možnostech rodičů.

Příkrmy

Příkrm - čím začít?

První příkrmy by měly být kašovité, případně v polotekuté formě přepasírovaného pyré. Začínat se má vždy masozeleninovým příkrmem a jenom jednou složkou, např. mrkví. Postupně pak přidáváme po jednom druhu zeleniny s odstupem 3–4 dní. Pak zavádíme maso, a jestli miminko zvládá tyhle příkrmy, až pak zavádíme ty ovocné.

Příkrmy

Jak zavařit domácí příkrm?

Základem úspěšného zavařování je výběr správné zavařovací sklenice, která musí mít šroubovací uzávěr. Potraviny, které chcete zavařit, si důkladné omyjte a připravte skleničky kam příkrm odložíte. Potraviny nakrájejte (můžete i rozmixovat) a uvařte do měkka. Zavařovací sklenice vypláchněte horkou vodou a naplňte je uvařeným příkrmem. Naplněné skleničky vložte do hrnce a zalijte je teplou vodou. Teploměrem udržujte teplotu 80–90 °C po dobu 20 minut, pak skleničky vyndejte a nechte vystydnout.

Až přestanou být skleničky horké, otočte je dnem vzhůru a nechte je zcela vystydnout. Druhý den postup zavařování opakujte, tj. již zavařené sklenice opět ponořte do vody a udržujte tepotu 80–90 °C po dobu 20 minut. Nechte vystydnout otočené dnem vzhůru. Hotové příkrmy by měly být uskladněny na tmavém, chladném a suchém místě.

Autor článku

Nela Hrníčková

Mám za sebou více než osm let zkušeností v psaní o zdravém životním stylu a beauty tématech. Ve volném čase si vedle sportu užívám i relaxační aktivity, jako je četba, malování a jóga.

Všechny články od autora