Čas uteče jako voda a za chvíli už vašemu miminku nebude stačit jen kojenecké mléko. Začne sahat i po vašich jídlech a to je právě signálem, že je připravené začít s příkrmy. Zavádění prvních dětských pokrmů je velkou událostí nejen pro miminka, ale i pro samotné maminky. Přinášíme vám několik rad, kdy začít s příkrmy a jak na to.
Rozhodnutí, kdy začít miminko přikrmovat, je důležité pro každou
novopečenou maminku. Odvíjí se to od několika faktorů. Hlavním je, jestli
je miminko kojeno, resp. krmeno umělými mléčnými náhradami. Nekojené
děti by se měly přikrmovat od ukončeného 5. měsíce věku, kojené
stačí začít přikrmovat později, od 6. měsíce.
Obecně platí řídit se vývojem vašeho dítěte a vycítit také to, aby
byly děti psychomotoricky vyzrálé. V případě předčasného zavádění
příkrmů je možné snížení objemu vypitého mateřského nebo kojeneckého
mléka, a to může ohrozit zdravý vývoj dítěte (průjem, zvracení nebo
rozvoj alergických nemocí).
Potřeby každého miminka jsou individuální a je proto potřeba vnímat,
jak na příkrmy reaguje. V prvním měsíci, především pokud začínáte
přikrmovat před 6. měsícem, jde hlavně o ochutnávání. Začněte jen
s jednou potravinou, zeleninou či ovocem (například jenom s mrkví), a
počkejte 3–4 dny, než vyzkoušíte další.
V průběhu těchto dní je potřeba sledovat, jak miminko reaguje na
potravinu, jestli neprojeví alergickou reakci apod. První potraviny vždy
vařte či duste na vodě, jsou tak pro dítě lépe stravitelné. Postupně pak
můžete nahradit jedno kojení příkrmem, a o měsíc později, když miminko
zvládá zeleninové a ovocné příkrmy, můžete zavést taky maso.
Jak už jsme zmiňovali, u zdravého kojence je doporučováno plné kojení
do ukončeného 6. měsíce. Poté už mateřské mléko nestačí plně
pokrývat nároky pro růst a vývoj miminka, a proto je vhodné pomalu
začínat s pevnou stravou.
Nejlepší je začít se zeleninovým příkrmem a podávat ho miminku jako
hlavní jídlo dne – oběd.
Pokud dítě pořád vyžaduje kojení, neodepírejte mu ho úplně. Zkuste
mu dát trochu příkrmu a zbytek doplňte mlékem. Časem by se mělo takto
naučit jíst příkrmy a nahradit tím jednu celou porci mléka. U příkrmů
platí základní pravidlo – jídlo dítěti nenuťte, ale nabízejte.
Nechceš? Nevadí, zkusíme za chvíli znovu. Nebo zítra.
Někdy to chce doopravdy pevné nervy a trpělivost. Když mu daný příkrm
nechutná ani na druhý den, zkuste jiný druh. Občas se dětem po příjemné
mléčné chuti zkrátka špatně přechází na mdlou chuť vařené
zeleniny.
Když odmítá jíst příkrmy, není třeba ho do toho nutit. Chce to
prostě čas, až si zvykne na nové chutě, konzistenci jídla, nebo podávaní
lžičkou. Dítě je někdy potřeba do jídla motivovat, a to například
pomocí zajímavých barev jídla, struktury, nebo někdy stačí i když vy
sami u krmení jíte.
Pokud však dítě některou potravinu zásadně odmítá, nenuťte mu ji a
přejděte na jiné suroviny. Může se taky stát, že se dítě u jídla
nudí, proto je potřeba ho zabavit.
Mnoho maminek využívá na příkrmy klasický tyčový mixér, kterým se samozřejmě nedá nic pokazit. Dnes už však trh nabízí i speciální multifunkční mixéry na příkrmy. Takový mixér jídlo uvaří na páře, rozmixuje a připraví hotové pro přikrmování.
Kupované příkrmy se můžou ohřívat klasicky v mikrovlnce, kdy miminku nachystáte množství, které sní, do misky. Kromě toho existují i kombinovaní pomocníci na ohřívání kojeneckého mléka a dětských příkrmů. Většinou fungují na principu ohřevu ve vodní lázní. Skleničky, přesnídávky nebo dětské výživy se tak ohřejí do 5 minut.
Nejlepší příkrm je samozřejmě čerstvě uvařený. Kvůli úspoře
času je však možné schovat dávku vařeného jídla v chladničce až do
dalšího dne, a to ideálně v hygienické sklenici nebo v šálku
s víčkem.
Je možné taky jídlo zamrazit, v tomto případě se doporučuje jednat
rychle – po uvaření jídlo co nejdříve ochladit a uložit do mrazničky.
Vybírejte kvalitní plastové nádobí a krabičky na uchovávání jídel,
které jsou testované. Doporučuje se, aby nesly označení BPA free.
Prvním předpokladem k přípravě chutného a výživného příkrmu jsou
čerstvé suroviny, ideálně v biokvalitě. Omyjte a očistěte je. Dalším
krokem je příprava jídla k vaření nebo podávání – tedy je potřeba
odstranit nejedlé nebo těžko stravitelné části (slupky, jádra s peckami
apod.).
Příkrm připravte vařením ve vodě, vařením na páře nebo pečením.
Jakmile je řádně uvařený, nechte ho vychladnout. Přesvědčte se, že maso
je skrz naskrz uvařené. Když je všechno v pořádku, můžete příkrm
okamžitě podávat, nebo ho uchovat na později.
Po zavedení zeleninových příkrmů do jídelníčku miminka mu můžeme
začít postupně přidávat i maso. Ze začátku se přikrmuje jenom maso
krátce žijících zvířat – kuře nebo králík. Když miminko zvládne
masozeleninový příkrm, můžete zařadit v rámci dopolední svačiny
ovocné příkrmy.
Doporučuje se začínat s uvařeným jablkem či hruškou, a stejným
způsobem jako u zeleniny zkoušíme nové druhy s následným dokojením.
Ovoce nijak nedoslazujeme.
Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Doma připravené příkrmy
jsou všeobecně levnější a maminka má možnost si navolit kombinaci a
množství použitých potravin. Můžete si uvařit týdenní dávku a zbytek
zamrazit a tím ušetřit čas.
Kupované příkrmy jsou dražší, především pokud je kupujete
v biokvalitě. Na druhou stranu však máte jistotu kvality a složení, které
výrobce garantuje, a je to rychlý a praktický pomocník zejména na cesty.
Rozhodnutí tedy závisí na časových a finančních možnostech rodičů.
První příkrmy by měly být kašovité, případně v polotekuté formě přepasírovaného pyré. Začínat se má vždy masozeleninovým příkrmem a jenom jednou složkou, např. mrkví. Postupně pak přidáváme po jednom druhu zeleniny s odstupem 3–4 dní. Pak zavádíme maso, a jestli miminko zvládá tyhle příkrmy, až pak zavádíme ty ovocné.
Základem úspěšného zavařování je výběr správné zavařovací
sklenice, která musí mít šroubovací uzávěr. Potraviny, které chcete
zavařit, si důkladné omyjte a připravte skleničky kam příkrm odložíte.
Potraviny nakrájejte (můžete i rozmixovat) a uvařte do měkka. Zavařovací
sklenice vypláchněte horkou vodou a naplňte je uvařeným příkrmem.
Naplněné skleničky vložte do hrnce a zalijte je teplou vodou. Teploměrem
udržujte teplotu 80–90 °C po dobu 20 minut, pak skleničky vyndejte a
nechte vystydnout.
Až přestanou být skleničky horké, otočte je dnem vzhůru a nechte je zcela
vystydnout. Druhý den postup zavařování opakujte, tj. již zavařené
sklenice opět ponořte do vody a udržujte tepotu 80–90 °C po dobu
20 minut. Nechte vystydnout otočené dnem vzhůru. Hotové příkrmy by měly
být uskladněny na tmavém, chladném a suchém místě.
Mám za sebou více než osm let zkušeností v psaní o zdravém životním stylu a beauty tématech. Ve volném čase si vedle sportu užívám i relaxační aktivity, jako je četba, malování a jóga.