Laktóza, nebo také mléčný cukr, je přirozenou součástí mléka savců a v mateřském mléce přispívá zdravému vývoji našich miminek. Aby tělo mléčný cukr zpracovalo, tvoří si laktázu – enzym, který cukr rozloží na galaktózu a glukózu (krevní cukr). Tyto dvě látky už pak organismus vstřebá.
Znamená to, že tělo nedokáže laktózu rozdělit na vstřebatelné části. Organismus není částečně nebo úplně schopen vytvořit dostatek laktázy, takže mléčný cukr putuje nerozložený do tlustého střeva. Začnou se jím živit střevní bakterie a jejich aktivita produkuje plyny a další látky, které střeva dráždí. To způsobuje nevolnost a další příznaky intolerance.
Přesněji se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka, ne o alergii na laktózu nebo mléko obecně. Zatímco u intolerance tělo špatně rozkládá mléčný cukr, u alergie reaguje imunitní systém na alergeny v kravském mléce. Je to nejčastější alergie u novorozenců i batolat. Léčbou je kompletní vyřazení kravského mléka ze stravy alergika, případně také ze stravy kojící matky.
Ano, tvorba laktázy se během života mění. Nejvíce laktázy tvoří novorozenci a kojenci, protože jejich organismy zpracovávají spoustu mateřského mléka. S přibývajícím věkem však tato hladina klesá a pokud bude příliš nízká, mohou se objevit problémy.
Když se do mléka přidá laktáza, mléčný cukr se v něm rozloží na vstřebatelné látky. To je podstata bezlaktózového mléka – usnadňuje tělu trávení, obzvlášť, když to samo nedokáže. Můžete však mléko zcela vynechat a vyzkoušet sójové, ovesné nebo kokosové nápoje. Vaše káva nebo cereálie tak získají zcela unikátní chuť.
Jídelníček bez laktózy neznamená nutně konec mlsání. Vyhledejte dezerty a jogurty bez laktózy, také čokolády a další pochutiny. Když se vám nic nezamlouvá, dejte na bezlaktózové pečení za použití máselného tuku ghí.
Sportujete? Nenechte se intolerancí omezovat a podpořte svou snahu bezlaktozovými proteiny. Dopřejete tělu kvalitní výživu pro tvorbu a regeneraci svalové hmoty, aniž byste dráždili své zažívání.
Autor článku