Laktóza, nebo také mléčný cukr, je přirozenou součástí mléka savců a v mateřském mléce přispívá zdravému vývoji našich miminek. Aby tělo mléčný cukr zpracovalo, tvoří si laktázu – enzym, který cukr rozloží na galaktózu a glukózu (krevní cukr). Tyto dvě látky už pak organismus vstřebá.
Znamená to, že tělo nedokáže laktózu rozdělit na vstřebatelné části. Organismus není částečně nebo úplně schopen vytvořit dostatek laktázy, takže mléčný cukr putuje nerozložený do tlustého střeva. Začnou se jím živit střevní bakterie a jejich aktivita produkuje plyny a další látky, které střeva dráždí. To způsobuje nevolnost a další příznaky intolerance.
„Alergie na bílkovinu kravského mléka je nejčastější potravinovou alergií u malých dětí a často se objevuje v prvním roce života. U většiny dětí se však tato alergie zlepší nebo úplně vymizí s věkem.
Intolerance laktózy může být také dočasná. Často se s ní setkáváme po prodělané gastroenteritidě nebo jiné střevní infekci, kdy může dojít k poškození střevní sliznice a dočasnému snížení produkce enzymu laktázy, který je nezbytný pro trávení laktózy. Jakmile se sliznice zotaví, produkce laktázy se může vrátit do normálu. Také u lidí s neléčenou celiakií může být intolerance laktózy důsledkem poškození střevní sliznice. Po zahájení bezlepkové diety a regeneraci střevní sliznice může dojít ke zlepšení tolerance laktózy.“
Přesněji se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka, ne o alergii na laktózu nebo mléko obecně. Zatímco u intolerance tělo špatně rozkládá mléčný cukr, u alergie reaguje imunitní systém na alergeny v kravském mléce. Je to nejčastější alergie u novorozenců i batolat. Léčbou je kompletní vyřazení kravského mléka ze stravy alergika, případně také ze stravy kojící matky.
Ano, tvorba laktázy se během života mění. Nejvíce laktázy tvoří novorozenci a kojenci, protože jejich organismy zpracovávají spoustu mateřského mléka. S přibývajícím věkem však tato hladina klesá a pokud bude příliš nízká, mohou se objevit problémy.
Když se do mléka přidá laktáza, mléčný cukr se v něm rozloží na vstřebatelné látky. To je podstata bezlaktózového mléka – usnadňuje tělu trávení, obzvlášť, když to samo nedokáže. Můžete však mléko zcela vynechat a vyzkoušet sójové, ovesné nebo kokosové nápoje. Vaše káva nebo cereálie tak získají zcela unikátní chuť.
Jídelníček bez laktózy neznamená nutně konec mlsání. Vyhledejte dezerty a jogurty bez laktózy, také čokolády a další pochutiny. Když se vám nic nezamlouvá, dejte na bezlaktózové pečení za použití máselného tuku ghí.
Sportujete? Nenechte se intolerancí omezovat a podpořte svou snahu bezlaktózovými proteiny. Dopřejete tělu kvalitní výživu pro tvorbu a regeneraci svalové hmoty, aniž byste dráždili své zažívání.
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.