Vitamín D3 (cholekalciferol) patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu. Především se však tvoří v pokožce, a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.
Vitamín D3 (cholekalciferol) patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu. Především se však tvoří v pokožce, a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.
Zvýšená potřeba vitamínu D je všude tam, kde dochází k rychlému růstu kostí, jeho deficit se tedy projeví poruchou mineralizace tzn. řídnutím kostí u dětí i dospělých, což může vést až k osteoporóze důsledkem sníženého vstřebávání vápníku.
Ačkoliv je vitamín D slunečním vitamínem, a tedy nejsnáze přijímaným, paradoxně je v dnešní moderní době také jedním z nejdeficitnějších. Příčinou sníženého množství vytvořeného vitamínu D jsou opalovací krémy, horké koupele, zahalování těla před sluncem, znečištěné ovzduší nebo roční období.
Malé množství vitamínu D můžeme získat i z některých potravin. Vitamín D3 (cholekalciferol) se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a v mléce. Jinak mléčné výrobky obecně jsou na vitamín D celkem chudé, protože skot i drůbež chované v uzavřeném prostoru často sami trpí jeho nedostatkem.
Zákazníci hodnotí nejlépe řady Viridian, Terezia a Vigantolvit. Nejlépe hodnoceným produktem je Pilulka Selection Vitamín D3 2000 I.U. 110 kapslí.