
PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.
Dobrý den,
Z jídel – zkuste co nejvíc čerstvé zeleniny, hlavně brokolici, listovou zeleninu, červenou řepu, mrkev, zázvor, česnek. Z ovoce borůvky, jablka, někdy i kysané zelí. Místo bílého pečiva zkuste celozrnné. Dále zkuste pohanku, rýži natural, batáty nebo quinou. Skvělé jsou ryby (třeba losos), ořechy a olivový olej. Naopak cukr, bílá mouka, sladkosti, uzeniny a smažené jídlo spíš škodí – podporují zánět.
Z bylin se hodně osvědčila lichořeřišnice – třeba ve formě tinktury, působí jako přírodní antibiotikum. Skvělá je i kurkuma (v tinktuře nebo jako koření do jídla s trochou pepře). Pokud je zánět spíš dlouhodobý, můžete zkusit i medicinální houby jako reishi nebo čagu.
Z vitamínů pak zejm. vitamin D – u nás má málo lidí dostatečnou hladinu, ale je klíčový pro imunitu. Pak omega-3 mastné kyseliny, třeba z rybího oleje nebo lněného semínka. Vitamín C, zinek – obojí pomáhá při hojení a tlumení zánětu. A v neposlední řadě probiotika – střevní mikroflóra je vlastně základ imunity, takže může udělat velký rozdíl.
S pozdravem
Pavel Horký
Doporučené produkty
MycoMedica Reishi 90 ks
Allnature Kurkuma prášek BIO 100 g
Jamieson Zinek 25 mg 100 tablet
Doporučené kategorie
Podobné dotazy
Nejnovější dotazy
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
