Dobrý den,
při hypotyreóze je důležité dbát na vyváženou stravu, která podporuje správnou funkci štítné žlázy.
Většina druhů zeleniny je při hypotyreóze vhodná, zvlášť ta bohatá na vitamíny a minerály, jako jsou rajčata, okurky, papriky, mrkev, řepa, batáty, a zelené saláty. Naopak omezit by se měla syrová brukvovitá zelenina (brokolice, květák, zelí, kapusta) obsahuje látky, které mohou narušit vstřebávání jódu. Tepelnou úpravou se však obsah těchto látek výrazně snižuje.
Vhodné ovoce při hypotyreóze jsou jablka, hrušky, citrusy (pomeranče, citrony, mandarinky), bobulovité ovoce (jahody, borůvky, maliny), kiwi, mango, meruňky.
Ve vysokých dávkách by se mělo omezit ovoce s vysokým obsahem cukru (např. hrozny, banány).
Ve velkém množství můžete konzumovat chia semínka, lněná semínka, dýňová semínka, mandle, kešu, vlašské ořechy. Jsou bohaté na zdravé tuky a živiny.
Naopak je nutné omezit sójové výrobky. Sója může ovlivnit účinek léků na štítnou žlázu.
Tmavé pečivo může být součástí jídelníčku, ale doporučuje se vybírat celozrnné varianty, které obsahují více vlákniny a minerálů. Pokud však máte potíže s trávením lepku (což bývá u některých lidí s hypotyreózou časté), zvážila bych bezlepkové alternativy.
Dbejte na dostatek jódu v potravinách a případně zvažte suplementaci v doplňcích stravy např. přípravek Kelp.
Zinek, selen a vitamín D podporují funkci štítné žlázy.
Vámi často konzumovaný šopský salát, je v pořádku a všechny uvedené ingredience (rajčata, okurky, papriky, sýr i olivy) jsou vhodné a mohou být pravidelnou součástí jídelníčku.
S pozdravem Pavel Horký.
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.