Kampylobakterióza: příznaky a léčba
Kampylobakterióza je infekční průjmové onemocnění způsobené bakterií Campylobacter – nejčastěji C. jejuni a C. coli. V České republice se jedná o nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění. Tato bakterie se nachází ve střevech některých zvířat, zejména drůbeže, a může se dostat do potravin, pokud během jejich zpracování nejsou dodržována hygienická pravidla.
- Příčiny kampylobakteriózy
- Příznaky kampylobakteriózy
- Diagnostika kampylobakteriózy
- Léčba kampylobakteriózy
- Prevence kampylobakteriózy
- Závěr
- Zdroje
Příčiny kampylobakteriózy
Kampylobakteriózy mají často sezónní výskyt od května do srpna a častěji onemocní děti a oslabení jedinci. Hlavní příčiny přenosu infekce zahrnují:
- Konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa: Infikované maso, zejména drůbež, může obsahovat kampylobakterie. Při nedostatečné tepelné úpravě masa je možné, že se bakterie přenesou na člověka.
- Nedostatečná hygiena: Nedodržování hygienických pravidel při manipulaci s potravinami nebo kontaminované nástroje obecně přispívají k šíření bakterií. Infekce se může šířit i skrze neumyté ruce po použití toalety.
- Kontaminace vodou: Infikovaná voda použitá k mytí potravin nebo pití může způsobit nákazu kampylobakteriózou.
Příznaky kampylobakteriózy
Příznaky kampylobakteriózy se obvykle objevují 2 až 5 dní po vystavení se infikovanému zdroji. Hlavními příznaky jsou:
- Horečka: Nákaza může způsobit zvýšenou tělesnou teplotu a horečku.
- Průjem: Častý průjem, který může obsahovat krev.
- Bolest břicha: Pacienti mnohdy trpí bolestmi v oblasti břicha.
- Nevolnost a zvracení: Často se vyskytuje nevolnost a zvracení.
U většiny lidí jsou příznaky mírné a trvají několik dní až týdnů. U některých jedinců může však dojít k vážnějším komplikacím, zejména u osob s oslabeným imunitním systémem.
Imodium 2 mg 20 tobolek
Enterol 250 mg 10 tobolek
Enditril 10 tvrdých tobolek
Hylak Forte perorální roztok 100 ml
Loperon 2 mg 20 tobolek
Enterol 250 mg 30 tobolek
Enterol 250 mg 50 tobolek
Smecta prášek perorální sáčky 30 ks
Hylak Forte perorální roztok 150 ml
Enterol 250 mg sáčky 10 ks
Carbosorb 320 mg 20 tablet
Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:
„Kampylobakterióza je infekční průjmové onemocnění. Většinou je průběh lehký, ve výjimečných případech je nutná hospitalizace především u malých dětí a u osob s oslabeným imunitním systémem. Pro předcházení tomuto onemocnění je nejdůležitější správná manipulace s potravinami a důkladná tepelná úprava masa.“
Diagnostika kampylobakteriózy
Diagnostika kampylobakteriózy zahrnuje lékařskou konzultaci a laboratorní testy. K potvrzení diagnózy se využívají testy stolice, kde se zkoumá přítomnost bakterií Campylobacter.
Léčba kampylobakteriózy
Ve většině případů kampylobakteriózy je léčba prováděna podpůrně, to zahrnuje udržení hydratace a dodržování klidového režimu. Dále je léčba symptomatická, kdy se pouze potlačují příznaky. Pokud jsou příznaky vážné nebo pokud infekce trvá déle, může lékař předepsat antibiotika.
Prevence kampylobakteriózy
Prevence kampylobakteriózy je založena na dodržování hygienických pravidel během manipulace s potravinami. Některá preventivní opatření zahrnují:
- Správná tepelná úprava masa: Maso, zejména drůbež, bychom měli pečlivě tepelně upravit, aby se zabránilo přenosu bakterií. Teplota nad 70 °C mikroby spolehlivě usmrcuje.
- Mytí rukou: Důkladné mytí rukou před a po manipulaci s potravinami je klíčové pro prevenci infekce.
- Pitná voda: Ujistěte se, že je pitná voda čistá a bez kontaminace. Na některých místech není doporučováno pít vodu z kohoutku a je vhodné tato nařízení respektovat.
- Dodržování hygienických opatření: Především dodržování technologických postupů při výrobě, distribuci, skladování a prodeji potravin.
- Práce s masem: Není vhodné omývat maso pod tekoucí vodou, jelikož vzniklý aerosol může infikovat okolní plochy. Dále bychom měli při manipulaci vymezit kuchyňské pomůcky zvlášť na práci se syrovým masem a zvlášť na zeleninu a již hotové maso.
- Represivní opatření: Izolace nemocného, hlášení onemocnění na příslušnou hygienickou stanici.
Závěr
Kampylobakterióza je infekční onemocnění, které se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin a vody. Dodržování hygienických pravidel a správné tepelné úpravy potravin jsou klíčovými opatřeními k prevenci této nemoci. V případě podezření na kampylobakteriózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc a dodržovat léčebné pokyny lékaře.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
Zdroje
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/onemocneni-z-potravin/kampylobakterioza/
https://www2.ikem.cz/plm_lp/HVEZDALAJK.htm
https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/ZC10_2022_Kampylobakteriozy.pdf
https://khsstc.cz/kampylobakterova-enteritida/
Autor článku

Bc. Marie Siatka
Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
