Diabetes

Cukrovkou trpí téměř 15 % naší populace (1,4 mio) a každý rok přibývá více než 10 tisíc nemocných. Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění, při kterém nejsme schopni udržet koncentraci krevního cukru v běžné normě. Za normálních okolností bývá hladina cukru v krvi udržována ve velmi úzkém rozmezí 3,5 až 6,9 mmol/l (měrná jednotka milimol na litr).

Proč a jak vzniká cukrovka?

Diabetes neboli cukrovka vzniká při neschopnosti organismu produkovat nebo využívat inzulín správným způsobem. Inzulín pomáhá v těle získat cukr a předává ho životně důležitým orgánům a vytváří z něj zdroj energie. Za její vznik může genetika, špatná strava, přejídání, nedostatek pohybu a v neposlední řadě také stres.

Cukrovka
Cukrovka typu 1

Cukrovka typu 1

Vyznačuje se absolutním nedostatkem inzulínu v těle a projevuje se obvykle v dětství nebo v raném dospívání.

Cukrovka typu 2

Cukrovka typu 2

V tomto případě tělo inzulín sice produkuje, ale není schopné tento hormon správně využívat. Nejběžnější příčinou cukrovky 2. typu je obezita.

Příznaky cukrovky

Cukrovka může začít náhle. Začátek tohoto onemocnění bývá často spojován s výrazným váhovým úbytkem, častým močením a neustálým pocitem žízně. Nezřídka kdy může být provázena nadměrným příjmem potravy, nebo naopak nechutenstvím a nevolnostmi.

cukrovka priciny

  • žízeň
  • časté močení i během noci
  • hubnutí při normální chuti k jídlu
  • únavnost
  • přechodné poruchy zrakové ostrosti
  • náchylnost k infekcím
  • ztráta citlivosti kůže
rozdelovnik 1

Dopady zvýšené hladiny cukru v krvi na cévy

Lidé, kteří trpí cukrovku, jsou často obeznámeni s tím, že zvýšená hladina cukru v krvi poškozuje zejména cévy a nervy. Negativní dopad může mít toto onemocnění také na krevní oběh, trávicí ústrojí, oči, ledviny a dolní končetiny. Jak se cukrovka projeví, závisí zejména na genetice.

Diagnostika cukrovky

Pokud máte pocit, že trpíte cukrovkou, neváhejte a vydejte se rovnou k lékaři. Jedině on vám provede základní vyšetření a určí přesnou diagnózu. Vyšetření se nemusíte bát, provádí se buď odběrem krve nebo vyšetřením moči.

Doplňky stravy a diabetes

Z pohledu působení na cukrovku lze doplňky stravy rozdělit do několika skupin na:

A

doplňky snižující glykémii

B

doplňky ovlivňující rezistenci organismu vůči působení inzulinu

C

doplňky ovlivňující hladinu krevních tuků či preventivně ovlivňující cévní stěnu

1. Doplňky snižující glykémii

Psylium

Psyllium

Věděli jste, že psyllium zpomaluje vstřebávání glukózy ze střeva? Tento jev vede ke snížení hodnot glykémií po jídle i glykovaného hemoglobinu. Rozpustná vláknina také napomáhá snadnému trávení a tím podporuje zdravé hubnutí.

2. Doplňky ovlivňující rezistenci organismu vůči působení inzulinu

Skořice

Skořice se do Evropy dostala až v 15. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi obchodníci. Extrakt z kůry tohoto aromatického koření má prokazatelně vliv na snížení glykémie a také zpomaluje trávení, takže se díky ní budete cítit sytí dříve než bez jejího přidání.

Skořice

3. Doplňky ovlivňující hladinu krevních tuků či preventivně ovlivňující cévní stěnu

Česnek

Česnek

Pro svůj hypoglykemický účinek se česnek užívá při prevenci a léčbě diabetu mellitus. Česnek má také protizánětlivý a antioxidační učínek, který zabraňuje rozvoji pozdních komplikací cukrovky.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)

Tato zázračná rostlina zlepšuje prokrvení mozku a dalších tkání našeho těla, pomáhá udržet bystrou paměť a podporuje schopnost soustředění. Zároveň zlepšuje také prokrvování končetin a funguje jako skvělý pomocník v oblasti prevence rizika onemocnění srdce a cév u diabetiků.

Ginkgo biloba
rozdelovac 2

Potraviny vhodné pro diebetiky