Čekanka: benefity a využití
Čekanka (Cichorium intybus), je rostlina, která má bohatou historii využití pro zdraví i v kuchyni. Její modré květy a hořké listy se vyskytují jak na polích, tak v mnoha zahradách, kde je ceněna nejen pro svou estetickou hodnotu, ale především pro své zdravotní přínosy a skvělou chuť.

Výživové hodnoty
Čekanka je významný zdroj inulinu, přírodního prebiotika, které podporuje zdraví střevní mikroflóry a napomáhá správnému trávení. Inulin také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, je proto vhodný i pro diabetiky.
Dále je bohatá především na:
Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:
„Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm, s průměrem až 1,5 cm. Je nejvhodnější jej sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům.
Po sběru by se měly z kořene pečlivě omýt nánosy půdy. Následně se kořen řeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, které se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C.
Z nastrouhaného kořene čekanky se pak dají připravovat nápoje jakožto náhražka kávy (tzv. melta). V historii se čekanka takto používala v dobách nedostatku kávy.“
Illy Decaf - mletá káva (bez kofeinu) 250 g
Cafédirect Machu Picchu instantní káva bez kofeinu 100 g
Ubomi Arabica Bezkofeinová zrnková káva CO2 250 g
Zlatý doušek Ajurvédská káva Valeriana 100 g
Ubomi Arabica bezkofeinové kávové kapsle CO2 10 ks
Illy Decaf zrnková káva bez kofeinu 250 g
Foodio® NoCafe Classic náhrada kávy 210 g
Účinky čekanky
Tradičně se čekance připisují příznivé účinky zejména ve vztahu k játrům, kde podporuje jejich normální činnost. Také napomáhá trávení z hlediska podpory funkce střevního traktu.
Díky vysokému obsahu antioxidantů čekanka pomáhá neutralizovat volné radikály a spolu s dalšími faktory může potenciálně snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.
Puhdistamo Super Omega-3 60 kapslí
Bioaktivní Q10 Uniqinol 100 mg 30 kapslí
MycoMedica Curcumin 120 kapslí
BrainMax Myo-Inositol 100 kapslí
Advance Kurkumin 60 kapslí
BrainMax Myo-Inositol 250 g
Natios NAC N-Acetyl Cysteine 597 mg 180 kapslí
Evelor Resveratrol 50 mg 90 tobolek
Allnature Rozchodnice růžová 500 mg 60 kapslí
Allnature Dračí krev 30 ml
Bioaktivní Pycnogenol 90 tablet
Protectum Omega 3 90 kapslí
Využití v kuchyni
Z čekanky se používají primárně listy a kořeny. Listy čekanky mohou být použity čerstvé nebo blanšírované. V kuchyni je čekanka ceněna pro svou jedinečnou hořkou chuť, která oživuje saláty, polévky a další pokrmy.
Kořen čekanky se často praží a používá jako zdravá alternativa kávy bez kofeinu (melta). Kořen lze také zkaramelizovat s javorovým sirupem a limetovou šťávou pro unikátní dochucení pokrmů.
Čekankové sirupy jsou zase alternativou k běžným sirupům na bázi cukru. Využijete je při pečení i do ovesných kaší nebo jogurtů.
4Slim Čekankový sirup Originál 350 g
Country Life Sirup javorový Grade A BIO 250 ml
Allnature Cukr třtinový nerafinovaný RAW/BIO 1000 g
Country Life Sirup javorový Grade C BIO 250 ml
Allnature Stévie tablety 1000 tablet
Najtelo Kokosový cukr z kokosových květů 1 kg
Najtelo Kokosový cukr z kokosových květů 250 g
Country Life Sirup rýžový BIO 874 ml
Allnature BIO Datlový sirup 250 ml
Najtelo Datlová pasta 1 kg
Allnature Stévie kapky 50 ml
Wolfberry Datlový sirup BIO 400 ml
Nutricius Xylitol - Březový cukr 500 g
GymBeam Xylit unflavored 1000 g
Slazení čekankou
Extrakt z kořenů čekanky, bohatý na inulin, je používán jako přírodní sladidlo. Toto sladidlo má nízký glykemický index, což z něj dělá ideální volbu pro diabetiky, a také pro všechny, kteří jednoduše hledají zdravější alternativy k běžnému cukru a chtějí být z pokrmu déle sytí.
Navíc inulin podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, které jsou důležité pro udržení zdravého trávicího systému.
Závěr
Čekanka je rostlina plná překvapení, od jejích účinků na zdraví po využití ve slané i sladké kuchyni. Ať už si ji přidáte do salátu, vychutnáte jako šálek horké náhrady kávy nebo použijete k přírodnímu slazení vašich jídel, čekanka je rostlinou, která si zaslouží vaši pozornost, pro své skvělé složení s vitaminy a minerály a velkým množstvím vlákniny.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-92/chicory
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-chicory
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28105758/
Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
