Chia semínka: zdravotní benefity a využití v kuchyni

Chia semínka, malá, ale mocná, se v posledních letech stala synonymem pro zdravý životní styl. Tato drobná semínka, pocházející z rostliny šalvěj hispánská (Salvia hispanica), původem ze střední Ameriky, jsou ceněna pro svůj výjimečný obsah živin a všestrannost v kuchyni. Historicky byla chia semínka důležitou součástí stravy Aztéků a Mayů, kteří si cenili jejich schopnosti poskytovat dlouhotrvající energii. Dnes jsou oblíbená mezi milovníky zdraví po celém světě díky svým výživovým hodnotám a zdravotním přínosům, od podpory trávení po příznivé působení na kardiovaskulární systém.

Výživové hodnoty

Chia semínka jsou považována za superpotravinu díky svému vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, vlákniny, bílkovin, antioxidantů a řady vitaminů (hlavně B – thiamin a niacin) a minerálů jako je vápník, železo, zinek, fosfor a hořčík. Jen několik lžic chia semínek denně může pokrýt značnou část doporučené denní dávky těchto živin, což je činí skvělým doplňkem ke každodenní stravě.

Zdravotní přínosy

traveni

Podpora trávení: Vysoký obsah vlákniny v chia semínkách pomáhá přispívat ke správnému trávení a jsou lehce stravitelná, což pomáhá předcházet zácpě.

zdravi srdce

Působení na kardiovaskulární systém: Omega-3 mastné kyseliny pomáhají udržovat normální hladiny cholesterolu a a mají pozitivní vliv na zdraví srdce.

regulace cukru

​​​​​​Regulace hladiny cukru v krvi: Pomalé uvolňování energie z chia semínek pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Právě proto jsou chia semínka velmi vhodná pro diabetiky.

energie a vydrz

Postupné uvolňování energie a výdrže: Stejně jako u starověkých Aztéků, i dnes mohou sportovci a aktivní jedinci využít chia semínka jako zdroj dlouhotrvající energie.

plet

Příznivý vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů: Díky svému bohatému nutričnímu obsahu mají chia semínka pozitivní vliv kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

Co k tomu říká náš odborník?

Historie užívání chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům, kteří je používali hlavně jako zdroj energie. Obsahují bílkoviny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Chia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Jsou přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, hořčíku a dalších důležitých látek. Stejně jako s každou jinou potravinou by se jejich konzumace neměla přehánět. Na obalech se uvádí doporučená denní konzumace nejvýše 15 g.

Jak používat chia semínka

Chia semínka jsou neuvěřitelně všestranná a lze je začlenit do stravy několika způsoby. Můžete je přidávat do smoothies, jogurtů, salátů, pečiva, nebo je použít jako zahušťovadlo pro pudinky a dezerty. Když se chia semínka namočí do tekutiny, nabobtnají a vytvoří gelovitou substanci, což je ideální pro přípravu chia pudinků nebo jako náhrada za vejce ve vegetariánských a veganských receptech.

Ideální je chia semínka rozmělnit v hmoždíři, aby z nich vaše tělo zvládlo vytěžit co nejvíce zdraví prospěšných látek.

Recepty s chia semínky

Chia semínka lze využít v široké škále receptů, od snídaní až po dezerty. Zde jsou dva jednoduché a chutné recepty, které můžete vyzkoušet:

  • Chia pudink: Smíchejte 1/4 šálku chia semínek s 1 šálkem mandlového mléka a lžící medu nebo javorového sirupu. Nechte směs odstát přes noc v lednici. Ráno pudink ozdobte čerstvým ovocem a ořechy.
  • Ovesná kaše s chia semínky: Přidejte 2 lžíce chia semínek do vaší oblíbené ovesné kaše během vaření. Semínka přidají kaši extra texturu a výživu. Podávejte s plátky banánu a skořicí pro výživnou snídani.

Potenciální rizika a vedlejší účinky

Ačkoliv jsou chia semínka obecně považována za bezpečnou a zdravou součást stravy, je důležité si být vědom možných rizik a vedlejších účinků a jejich konzumace by se rozhodně neměla přehánět. Maximální doporučený denní příjem je 15 g. Také je možná alergická reakce u některých jedinců s citlivostí na chia semínka nebo příbuzné rostliny.

Závěr

Chia semínka nabízí ohromující spektrum výživových a zdravotních benefitů, což je činí vynikajícím doplňkem ke zdravému životnímu stylu. Ať už je přidáte do snídaní, hlavních jídel nebo dezertů, poskytují cenné živiny a mohou přispět k lepšímu zdraví a pohodě. Experimentujte s různými recepty a zjistěte, jak mohou tyto všestranné semínka obohatit vaši stravu.

Zdroje

https://exami­ne.com/supple­ments/chia-seeds/

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-chia-seeds

https://www.hsph­.harvard.edu/nu­tritionsource/fo­od-features/chia-seeds/

https://draxe­.com/nutrition/how-to-eat-chia-seeds/

https://bezpec­nostpotravin.cz/vy­uziti-semen-chia-a-vliv-na-lidske-zdravi/

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora