Dieta při zánětu střev: vhodné a nevhodné potraviny
Jídelníček může být vaším
nejlepším spojencem nebo největším nepřítelem, pokud trpíte zánětem
střev. Ať už se potýkáte s Crohnovou
chorobou, ulcerózní
kolitidou, nebo jinými formami střevních zánětů, správná strava
může hrát klíčovou roli v zvládání vašich příznaků a zlepšení
kvality života. V tomto článku se dozvíte, jak můžete prostřednictvím
dietních změn podpořit své střevní zdraví a získat kontrolu nad svým
onemocněním.
Obsah

Dr.Popov Psyllium indická rozpustná vláknina 500 g
Topnatur Psyllium Fit&Slim 180 kapslí
Dr.Popov Psyllium PROBIO 120 kapslí
Allnature Psyllium BIO 300 g
Unilakt se skořicí 850 tablet
Dr.Popov Psyllium Trávení 120 kapslí
Optifibre® 100% rostlinná vláknina 250 g
Allnature Psyllium BIO 150 g
BrainMax BIO Psyllium 200 kapslí
Zlatěnka lněná vláknina a chia 300 g
BrainMax Pure Psyllium, rozpustná vláknina 250 g
Dr.Popov Psyllium indická rozpustná vláknina 200 g

Zánětlivá onemocnění střev
Zánětlivá onemocnění střev, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, mají komplexní příčiny a projevy. Tyto chronické stavy způsobují záněty a poškození střevního traktu, což může vést k různým obtížím, jako jsou
- bolesti břicha
- průjmy
- poruchy metabolismu
- úbytek na váze
- malnutrice (podvýživa)
- deficit vitamínů a minerálů
- anémie (chudokrevnost)
Pacienti postižení Crohnovou chorobou a ulcerózní kolikou trpí
malnutricí v 50–75 % případů. Mezi hlavní důvody
rozvoje poruchy výživy patří průjmy, nechutenství vázané na bolesti
břicha a zvýšený energetický výdej v období relapsu nemoci.
Pilulka odborník PharmDr. Jana Krejcarová říká:
„Incidence a prevalence nespecifických střevních zánětů
celosvětově vzrůstá a postihuje zejména mladé lidi v reproduktivním
věku. V Evropě je postiženo 1,5 milionu lidí (0,2 % evropské populace) a
v České republice se výskyt od roku 2005 výrazně zvýšil (Crohnova
choroba o 44 % a ulcerózní kolitida o 20 %) a zánětlivým střevním
onemocněním je postiženo zhruba 60 000 pacientů.
U těchto nevyléčitelných onemocnění se střídají fáze vzplanutí
onemocnění a fáze klidové. Proto se i strava v průběhu nemoci odlišuje
a také ji doprovází individuálnost dle snášenlivosti každého
pacienta.
Dieta by měla být sestavena individuálně nutričním terapeutem na základě
doporučení gastroenterologa. Měla by být racionální, respektovat
současný zdravotní stav nemocného a zohlednit stupeň a závažnost
malnutrice, fázi nemoci a přidružených komplikací. Zároveň pro zvýšení
tzv. compliance (dodržování léčby) a zapojení pacienta by dieta měla
zohlednit jeho stravovací zvyklosti a chutě."
Změny stravy při zánětech střev
Změny stravy se odvíjejí podle aktuálního stavu nemoci, tedy dle
střídání období relapsů a remisí. V klidové fázi
(remise) není přísná dieta nutná – záleží na konkrétním
pacientovi, co mu vyhovuje a co ne. Všeobecně se však doporučuje jíst
menší porce vícekrát denně (5–6×), zahrnout dostatek rozpustné
vlákniny (někdy též „jemná" vláknina, například psyllium), přijímat
dostatek tekutin a omezit tučné i nadýmavé potraviny.
Při akutní fázi (relaps) panuje tzv. bezezbytková dieta,
kde se omezuje především tuk a nerozpustná vláknina („hrubá" vláknina),
obsažená nejvíce v celozrnném pečivu, luštěninách, ořeších a čerstvém ovoci a
zelenině. Pokrmy se upravují primárně dušením, vařením nebo v páře,
naopak nevhodné je smažení, grilování a uzení.
Na další vhodné a nevhodné potraviny během akutní fáze se podíváme
v následujících odstavcích:
Potraviny, kterým se vyhnout
- Tučná, smažená a těžká jídla
- Potraviny, které zvyšují množství stolice: Čerstvé ovoce a zelenina, sušené švestky, obecně potraviny s velkým množstvím nestravitelné vlákniny.
- Kofeinové nápoje: Mohou způsobovat průjem a další střevní potíže.
- Sladkosti a sladké nápoje: Natahují vodu do střeva a zhoršují průjem.
- Alkohol: Může zhoršovat zánětlivé procesy a průjmy.
- Ostré koření: Pokrmy kořeněné pepřem, chilli, tabascem, kari atp.
- luštěniny
- kynuté pečivo a moučníky
Doporučené potraviny
- Vařená, dušená a na páře dělaná jídla
- Nízkotučné zdroje bílkovin: Libové maso, drůbež, králičí, ryby bez kůže.
- Přílohy: Brambory a vše z nich, těstoviny, rýže.
- Bílé pečivo: Méně dráždí střeva než celozrnné varianty.
- Nízkotučné a zakysané mléčné výrobky
- Nenadýmavá zelenina: Mrkev, celer, špenát, petržel, oloupaná rajčata.
- Koření: Převážně zelené natě – libeček, pažitka, petržel, kopr atp.
- Zeleninové polévky, netučné vývary
- Ovocné pyré
Potravinové intolerance a alergie
Pokud vám některé z těchto potravin nedělají dobře nebo na ně máte alergii, vyhněte se jim i při zánětu střev. Sami už nejspíš víte, které potraviny snesete bez problémů, a které nikoli. V případě nejistoty se poraďte s lékařem nebo vyzkoušejte domácí testy na potravinové intolerance.
Aporosa B-komplex forte 120 tablet
Aporosa Vápník + Hořčík + Zinek 120 ks
Reflex Nutrition Albion Magnesium 90 kapslí
Pilulka Selection Vápník, Hořčík a Zinek 120 tablet
Aporosa Omega 3 rybí olej Forte 700 mg 90 tobolek
Natios Magnesium Bisglycinate 1000 mg + B6 90 kapslí
Aporosa Multivitamin a minerály s šípky 90 tablet
NatureVia Magnesium 1 835 mg 90 tablet
Aporosa Železo 20 mg a vitamin C 90 tablet
Další tipy
Sipping (enterální výživa)
V překladu doslova „usrkávání“, jedná se o nutričně bohatou tekutou stravu, která se popíjí po malém množství. Prodává se v lékárnách, zpravidla ve formě malých lahví. Vhodné zejména u osob s malnutricí.
Pozorování reakcí na potraviny
Je důležité sledovat, jak vaše tělo reaguje na různé potraviny a přizpůsobit stravu podle individuální snášenlivosti. Nenechejte se zviklat aktuálními trendy, poslouchejte své tělo.
Dostatečná hydratace
Zejména při průjmech spojených se ztrátou tekutin. Nejlépe pít menší množství vody, ale častěji, avšak vždy odděleně od stravy.
Způsob stravování
Kromě druhu potravin a způsobu tepelné úpravy je neméně důležité jíst v klidném prostředí, vsedě u stolu.
Pozor na úplnou restrikci tuků
Menší množství tuků je potřeba pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích.
Omezení mléka
V akutním stavu se může objevit intolerance laktózy, proto je často vhodné omezit čerstvé mléko a mléčné výrobky.
Závěr
Dieta při zánětu střev vyžaduje pečlivý a individuální přístup.
Základem je správný výběr potravin, které nezatěžují střeva, a
dostatečný příjem tekutin. Každý pacient by měl přistupovat k dietním
změnám s ohledem na své specifické potřeby a vždy by měl konzultovat
dietní plán s odborníkem. Vhodná strava může výrazně přispět
k zlepšení kvality života a ke kontrole příznaků zánětlivých
onemocnění střev.
Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje
odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte
s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843040/
https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat
https://www.nzip.cz/clanek/514-dieta-pri-strevnich-zanetech
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2019/01/06.pdf
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2011/07/08.pdf
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/10/10.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/med/2022/04/04.pdf
Autor článku

PharmDr. Jana Krejcarová
Již na gymnáziu jsem měla v oblibě biologické a chemické předměty, takže rozhodnutí pro farmaceutický obor bylo jednoduché. Po absolvování Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy jsem zapadla mezi řady lékárnic a lékárníků s odhodláním pomáhat lidem. Práce lékárnice je každodenním motorem pro hledání nových informací, sledování vývoje zdravotnického odvětví. Ve volném čase se ráda věnuji muzice a aktivně relaxuji v přírodě.
Zeptejte se lékárníka
Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.
